Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

9 τετραγωνικά χιλιόμετρα καμένης γής

Σε κρανίου τόπο έχει μετατρέψει την ορεινή περιοχή Λάρνακας τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε χθες το πρωί στην περιοχή Χοιροκοιτίας, Τόχνης, Αγίου Θεοδώρου και Σκαρίνου και μαινόταν ανεξέλεγκτη μέχρι χθες το βράδυ. 


Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας οδηγείται ο ύποπτος εθνοφρουρος
19χρονος εθνοφρουρός συνελήφθη ως ύποπτος και τέθηκε υπό κράτηση στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας. Εντός της ημέρας αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας για έκδοση διατάγματος κράτησής του.
Ο 19χρονος δεν παραδέχεται ενοχή, αλλά σύμφωνα με την Αστυνομία, η σύλληψή του έγινε κατόπιν μαρτυρίας και αφού εντοπίστηκε από περίπολο να περιπλανάται στην περιοχή της πυρκαγιάς.
Αποτεφρώθηκαν 9 τετραγωνικά χιλιόμετρα
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκο Τράγκολα, η φωτιά κατασβέστηκε πλήρως τις πρώτες πρωινές ώρες, αφού αποτέφρωσε έκταση 9 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Παρανάλωμα του πυρός έγιναν μεγάλες εκτάσεις δάσους και άγριας βλάστησης, εγκαταστάσεις  της Εθνικής Φρουράς, υποστατικά και 3 παλιά φορτηγά οχήματα, που ανήκουν σε εταιρεία, η οποία εδρεύει στην περιοχή.
Επι ποδός ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις
Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Άμυνας, του Τμήματος Δασών και της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας, για την αντιμετώπιση του ενδεχομένου αναζωπυρώσεων, καθώς η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει για σήμερα ισχυρούς ανέμους.
Πολύωρη μάχη με τις φλόγες, που απείλησαν και κατοικημένες περιοχές, έδιναν χθες ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης.
Άμεσο κίνδυνο διέτρεξαν οι κάτοικοι
Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν σπίτια στις κοινότητες Χοιροκοιτίας, Αγίου Θεοδώρου και Σκαρίνου.
Απειλήθηκε και ο αρχαιολογικός χώρος της Χοιροκοιτίας.
Άμεσο κίνδυνο διέτρεξαν και ανθρώπινες ζωές.  Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές. Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισε η καταγραφή τους.
Εμπρηστές η αιτία;
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου, που βρέθηκε στη σκηνή από την πρώτη στιγμή, μίλησε ξεκάθαρα για έργο εμπρηστών.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέα Αγγελίδη, ανακρινόμενος ο 19χρονος που συνελήφθη ώς ύποπτος, έπεσε σε αντιφάσεις και δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις. 
Στην υπόθεση, είπε, πιθανόν να εμπλέκονται και άλλα άτομα. Ανακρίθηκαν, πρόσθεσε, και άλλα πρόσωπα, αλλά δεν προέκυψε μέχρι στιγμής κάτι ενοχοποιητικό σε βάρος τους.
Έκκληση ΥΠΕΣ
Έκκληση στους πολίτες να είναι προσεκτικοί, ώστε ο ανθρώπινος παράγοντας να μην αποτελεί αιτία για πρόκληση πυρκαγιών, απηύθυνε ο Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος.   
Τις τελευταίες μέρες, είπε, γίνονταν τακτικές περιπολίες στις κοινότητες της περιοχής, καθώς οι κάτοικοι ήταν ανήσυχοι.
Νέο μέτωπο πυρκαγιάς στην ορεινή Λεμεσού
Πλήρως κατασβέστηκε, εξάλλου, πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 21.00 το βράδυ στην ορεινή περιοχή Λεμεσού. Το μέτωπο της φωτιάς, η οποία επίσης μαινόταν ανεξέλεγκτη για 2,5 ώρες, βρισκόταν σε δύσβατη ορεινή περιοχή μεταξύ των χωριών Λόφου και Πέρα Πεδί. Η φωτιά αποτέφρωσε τρία εκτάρια άγριας βλάστησης.





Πηγή: Sigmalive

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου