Τρίτη 14 Μαΐου 2013

YΠΟΙΚ: Βελτίωση του κλίματος για την Κύπρο

Σαφέστατη διαφοροποίηση του κλίματος υπέρ της Κύπρου, διαπίστωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, στη χθεσινή συνεδρίαση του Εurogroup.

«Πάμε καλά, το κλίμα έχει αλλάξει», ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών με αφορμή τη συζήτηση στη συνεδρίαση του Εurogroup και την απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Κύπρο, ύψους 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 δισ. ευρώ εκταμιεύθηκαν ήδη και το άλλο 1 δισ. ευρώ θα δοθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.


Ο κ. Γεωργιάδης βλέπει ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση του κλίματος, δεδομένου ότι δεν έχουν εκλείψει, όπως είπε, όλες οι επιφυλάξεις από την πλευρά των εταίρων σχετικά με την ικανότητα της Κύπρου να διαχειριστεί καλύτερα την κατάσταση. «Πρέπει να κάνουμε και εμείς από την πλευρά μας αρκετά προκειμένου να επιβεβαιώσουμε στην πράξη ότι είμαστε έτοιμοι», τόνισε.

Αναφορικά με τις ανεξάρτητες αξιολογήσεις για το ξέπλυμα χρήματος, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τα ευρήματα δεν δικαιολογούν αυστηρή προσέγγιση από την πλευρά των εταίρων.

Ερωτηθείς κατά πόσο το θέμα του ξεπλύματος σχετίζεται με την εκταμίευση της επόμενης δόσης, απάντησε αρνητικά, διευκρινίζοντας ότι στο επόμενο διάστημα μέχρι την επόμενη αξιολόγηση της τρόικας στο τέλος Ιουλίου, η Κυβέρνηση και η τρόικα θα προσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθούν οι συστάσεις των αξιολογήσεων.

Χθες το βράδυ ο Πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντεϊζελμπλουμ, αναφερόμενος στο θέμα του ξεπλύματος και επικαλούμενος τις αξιολογήσεις, είπε ότι η νομοθεσία είναι σωστή αλλά υπάρχουν ορισμένα κενά στην εφαρμογή της.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το θέμα της περαιτέρω χαλάρωσης των περιορισμών στην διακίνηση κεφαλαίων, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι η χαλάρωση θα γίνει με τρόπο προσεκτικό που θα αποτυπώνει την κατάσταση στον τραπεζικό τομέα, όπως αυτή διαμορφώνεται. Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, στόχος είναι η χαλάρωση να γίνει το συντομότερο δυνατόν.
Sigmalive

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου