Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Bρέθηκε δότης για το μικρό Γιώργο

Βρέθηκε επιτέλους δότης για τον πεντάχρονο Γιώργο Φιλιππίδη από την Κοίλη της Πάφου, ο οποίος χρειάζεται να υποβληθεί άμεσα σε μεταμόσχευση μυελού των οστών .  Οι έρευνα που έγινε τον τελευταίο μήνα σε παγκόσμιο επίπεδο, έφερε αποτελέσματα.

Συνάνθρωποι μας από όλο τον πλανήτη ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του μικρού Γιώργου και της οικογένειας του.

Ήδη εντοπίστηκαν δότες με ψηλό ποσοστό συμβατότητας, σε πέντε χώρες του εξωτερικού. Τρεις στη Γερμανία, έναν στο Ισραήλ και έναν στις ΗΠΑ.

Δύο από τα δείγματα βρίσκονται ήδη στην Κύπρο και οι αρμόδιοι ετοιμάζονται για τη δεύτερη και οριστική ανάλυση και τυποποίηση που θα καταδείξει ποιος από τους δότες είναι πιο συμβατός, για να καθοριστούν ανάλογα τα επόμενα βήματα.


Πρόκειται για ένα σπάνιο τύπο, δήλωσε στο Μεσημέρι και Κάτι, ο  Διευθυντής της παιδοογκολογικής κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου Λοίζος Λοίζου, προσθέτοντας ότι «ψάχνοντας σε πιο μεγάλους πληθυσμούς είναι πιο εύκολο να εξευρεθεί δότης».

Σύμφωνα με τον κ. Λοίζου, το παιδί πρέπει πρώτα να υποβληθεί σε προκαταρκτική-προπαρασκευαστική θεραπεία, η οποία θα διαρκέσει μερικούς μήνες.

Στη συνέχεια, σε συνεννόηση με το ιατρικό κέντρο που βρίσκεται στο Βερολίνο, θα γίνει μια ρύθμιση για να βρεθεί η πιο κατάλληλη στιγμή για τη μεταμόσχευση. Συνήθως μερικές εβδομάδες αρκούν για να οριστεί ημερομηνία.

Η διαδικασία της θεραπείας που περιλαμβάνει βαριά χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και μετάγγιση των κυττάρων από το δότη, διαρκεί από ένα μέχρι τρεις μήνες και αυτό γίνεται στο εξωτερικό.

Ακολούθως, απαιτείται παρακολούθηση του ασθενούς για πέντε χρόνια ώστε εξαλειφθούν οι πιθανότητες να επανέλθει η νόσος.

Πολύτιμη και απαραίτητη χαρακτήρισε τη συμβολή του κόσμου ο γιατρός, τονίζοντας ότι όλοι οι εθελοντές αποτελούν μια τεράστια δεξαμενή πιθανών δοτών από την οποία αντλούνται δότες κάθε φορά που χρειάζεται. Υπάρχουν όμως και οι πολύ σπάνιες περιπτώσεις, πολύ σπάνιων τύπων, είπε ο γιατρός, όπως του μικρού Γιώργου, όπου σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται μαζική κλήση δοτών και μαζική έρευνα διεθνώς. Όσοι δίνουν δείγματα, μπορεί να είναι μελλοντικοί δότες και υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών επωφεληθήκαν από μαζικές κινητοποιήσεις
Ο μικρός Γιώργος νοσηλεύεται στην Παιδοογκολογική κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου  όπου θα παραμείνει μέχρι την μετάβαση του στη Γερμανία.

Sigmalive

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου