Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Άγριο παρασκήνιο μεταξύ Λευκωσίας και Ηνωμένων Εθνών


Μία δήλωση του εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα για την προχθεσινή συνάντηση του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στον ΟΗΕ Νίκου Αιμιλίου, με την Διευθύντρια του Γραφείου του ΓΓ Σουζάνα Μαλκόρα, μετατράπηκε σε μεταμεσονύχτιο διπλωματικό θρίλερ, το οποίο τερματίστηκε λίγο πριν τις 2:30 τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Κύπρου), με την έκδοση της τελικής ανακοίνωσης, το κείμενο της οποίας ικανοποιεί τη Λευκωσία.

Το τελικό κείμενο της δήλωσης του εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, αναφέρει τα εξής: «Είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου συναντήθηκε χθες με την Διευθύντρια του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα. (Ο κ. Αιμιλίου) έλαβε τις διαβεβαιώσεις του η κυβέρνηση της Κύπρου επιζήτησε γύρω από τη φύση του δείπνου».
Το απόγευμα της Παρασκευής, εκπρόσωπος του ΓΓ, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, είχε δηλώσει πως ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου κατά τη συνάντησή του με την κ. Μαλκόρα «έλαβε τις διαβεβαιώσεις που ζήτησε η Κυβέρνηση της Κύπρου».
Ωστόσο, σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή στα Ηνωμένα Εθνη, η δήλωση αυτή που είχε ήδη μεταδοθεί, δεν ικανοποιούσε κάποιους συνεργάτες του κ. Ντάουνερ, με αποτέλεσμα τρεις ώρες αργότερα να εκδοθεί – επίσημα πλέον – νέα γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του ΓΓ, η οποία άλλαζε ριζικά το επίμαχο σημείο για το περιεχόμενο της συνάντησης, προσθέτοντας αναφορά για την πλήρη εμπιστοσύνη του Μπαν Γκι Μουν προς τον Ειδικό του Σύμβουλο.
«Η Διευθύντρια του Γραφείου επαναβεβαίωσε την πλήρη εμπιστοσύνη του Γενικού Γραμματέα στον Ειδικό του Σύμβουλο και μ’ αυτό κατά νου, επιβεβαίωσε ότι ο Ειδικός Σύμβουλος προτίθεται να χειριστεί το δείπνο καταλλήλως», ανέφερε.
Η νέα δήλωση προκάλεσε τις αντιδράσεις της Λευκωσίας, καθώς - όπως μας διαβεβαίωσαν διπλωματικές πηγές – η κ. Μαλκόρα δεν είχε κάνει καμία αναφορά στον κ. Αιμιλίου περί πλήρους εμπιστοσύνης στον κ. Ντάουνερ, θέμα το οποίο – όπως είπαν – αφορά τον Γενικό Γραμματέα και τον Ειδικό του Σύμβουλο. Αντίθετα αφαιρούσε το θέμα των διαβεβαιώσεων που δόθηκαν στη Λευκωσία, αντικαθιστώντας τις με τη φράση «ο Ειδικός Σύμβουλος προτίθεται να χειριστεί το δείπνο καταλλήλως».
Διπλωματικές πηγές μιλούν για συνεχείς επικοινωνίες του Μόνιμου Αντιπροσώπου με την κ. Μαλκόρα και τον επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικών Υποθέσεων Τζέφρι Φέλνταν για να αποσυρθεί – σε πρώτη φάση – η ανακοίνωση του εκπροσώπου, και στη συνέχεια να εκδοθεί νέα, η οποία αποτελούσε ουσιαστικά την επανάληψη της αρχικής δήλωσης με την προσθήκη της φράσης «γύρω από τη φύση του δείπνου», που ζήτησε – σύμφωνα με πληροφορίες – η Λευκωσία.
Οι ίδιες πηγές εκφράζουν ικανοποίηση για το τελικό κείμενο της ανακοίνωσης.
Ομήρου: O Ντάουνερ αποθρασύνθηκε
Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου σχολιάζοντας στο Ράδιο Πρώτο τις διαβεβαιώσεις, έκανε λόγο για αποθράσυνση Νταουνερ, ο οποίος αντί να απομακρυνθεί από τη θέση του, διαμαρτύρεται για το περιεχόμενο της επιστολής Αναστασιάδη.
Ο Γιαννάκης Ομήρου  χαρακτήρισε ανεπαρκή την απάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος δέχθηκε επιστολή σε προσωπικό επίπεδο και αντί να απαντήσει γραπτώς αρκέστηκε σε προφορικές διαβεβαιώσεις.
Ο Μπαν Κι Μουν τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, παραγνώρισε τις αναφορές Αναστασιάδη για τις συνεχόμενες απαράδεχτες ενέργειες Ντάουνερ, το πρόβλημα του οποίου εξακολουθεί να υπάρχει και εντείνεται. Το πρόβλημα κατέληξε θα λυθεί με την απομάκρυνση του, καθώς επανειλημμένα έχει εκφύγει του ρόλου και της αποστολής του

Πηγή: Sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου