Σάββατο 25 Μαΐου 2013

ΔΗΚΟ: Συνοδος...τριών τάσεων


Συνέρχεται σήμερα το πρωί η Κεντρική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος, η οποία αναμένεται να επικυρώσει την εισήγηση του Εκτελεστικού Γραφείου για διεξαγωγή καταστατικού-πολιτικού συνεδρίου τον ερχόμενο Οκτώβριο και εκλογικού συνεδρίου τον Νοέμβριο.

Η Κ.Ε. θα συζητήσει, επίσης, και θα λάβει αποφάσεις όσον αφορά το θέμα της αντικομματικής συμπεριφοράς στελεχών πριν και μετά τις προεδρικές εκλογές, με όλα τα δεδομένα να προοιωνίζονται ότι τα συγκεκριμένα στελέχη θα τεθούν και επισήμως, ως αποτέλεσμα της αντικομματικής συμπεριφοράς τους, εκτός κόμματος.
Όπως επισήμανε έγκυρη κομματική πηγή στη «Σ», η σημερινή συνεδρία της ΚΕ θα
έχει τρεις βασικούς στόχους:
Α) Να διαφυλάξει και να ενισχύσει την ενότητα και τη συνοχή του κόμματος ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων στην οικονομία και το Κυπριακό, αλλά και της πορείας προς τα δύο συνέδρια,
Β) Να ενισχύσει την αξιοπιστία του ΔΗΚΟ ως εγγυητή μιας ορθής εθνικά πορείας,
Γ) Να τερματίσει φαινόμενα κομματικής αταξίας, ώστε το κόμμα να προχωρήσει συντεταγμένο, προκειμένου να διαδραματίσει τον σημαντικό ρόλο που καλείται να εκπληρώσει στη νέα εποχή.

Αντικομματική συμπεριφορά
Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα, επισήμανε περαιτέρω, το φαινόμενο της αντικομματικής συμπεριφοράς θα εξεταστεί ως ένα σοβαρό πρόβλημα που έχει πλήξει την αξιοπιστία,
την ενότητα και τη συνοχή του κόμματος, και σε ουδεμία περίπτωση θα αντικριστεί με τιμωρητική ή εκδικητική διάθεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το θέμα θα εξεταστεί στη γενικότητά του και θα καθοριστεί το γενικό πλαίσιο που θα πρέπει να διέπει ανάλογα φαινόμενα, χωρίς να υπάρξει ονοματολογική αναφορά σε συγκεκριμένα στελέχη,των οποίων η συμπεριφορά θα καταμηνυθεί.
Ακολούθως, θα εξουσιοδοτηθεί το ίδιο το κόμμα να ρυθμίσει το θέμα, που θα είναι η αυτόματη θέση εκτός ΔΗΚΟ όσων στελεχών έχουν επιδείξει αντικομματική συμπεριφορά.

Θα υπάρξουν, δηλαδή, «διαγραφές», αλλά όχι με την έννοια της συνήθους πειθαρχικής δίωξης, προκειμένου να αποφευχθούν ανεπιθύμητες συγκρούσεις, που θα απειλήσουν την κομματική ενότητα και συνοχή.
Η συζήτηση αναμένεται να καταλήξεικαι σε χρονοδιάγραμμα για τις συνεδριακές διαδικασίες που θα ακολουθήσουν, ενώ η σύνοδος θα συζητήσει και το μείζον θέμα της στρατηγικής, του ρόλου και των ευθυνών του ΔΗΚΟ στη νέα εποχή.

Με αυτά τα δεδομένα, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, όπως πληροφορούμαστε, θα επιχειρήσει να λειτουργήσει «ως εγγυητής και θεματοφύλακας της ενότητας του ΔΗΚΟ και της κομματικής τάξης», δεδομένου και του γεγονότος ότι έχει στα χέρια του, όσον αφορά μεν τις συνεδριακές διαδικασίες, την ομόφωνη απόφαση του Ε.Γ., όσον αφορά δε τις «διαγραφές», τη συναίνεση της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών του σώματος.

Κριτική και στους δύο…
Ωστόσο, η σημερινή σύνοδος, παρά το πνεύμα συναίνεσης μέσα στο οποίο κατέληξε η πρόσφατη συνεδρία του Ε.Γ., μόνο χωρίς εντάσεις δεν πρόκειται να είναι. Κι αυτό γιατί, πρώτον, το ΔΗΚΟ, μετά την απόφαση για διενέργεια εκλογικού συνεδρίου, βρίσκεται ήδη στην αφετηρία μιας μακράς προεκλογικής περιόδου, με συντεταγμένους τους κύριους πόλους αντιπαράθεσης και ισχύος, και, δεύτερον, σημαντική μερίδα στελεχών, θα τοποθετηθούν κριτικά τόσο εναντίον του Μάριου Καρογιάν όσο και εναντίον του Νικόλα Παπαδόπουλου, εγκαλώντας τους ότι «καθηλώνουν» το ΔΗΚΟ στις ατραπούς μιας προσωπικής αντιπαράθεσης, που λειτουργεί διχαστικά και ανασχετικά για το κόμμα, παρεμποδίζοντας να αναπτυχθεί μια ουσιαστική πολιτική συζήτηση για «το τι είναι το ΔΗΚΟ και σε τι οφείλει να εξελιχθεί, ώστε
να μπορέσει να ανταποκριθεί στα κρίσιμα αιτήματα των καιρών».
Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά στη «Σ» στέλεχος του κόμματος, «είναι αδιανόητο το ΔΗΚΟ να προχωρεί σήμερα σε εκλογική συνέλευση υπό το πρόσημο της αγκυλωτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε τασσικούς και κυπριανικούς, τασσικούς και καρογιαννικούς ή οτιδήποτε άλλο», προσθέτοντας ότι ήρθε η ώρα να εγκαινιαστεί η ουσιαστική πολιτική συζήτηση στο κόμμα,
τόσο για τον ιδεολογικό προσανατολισμό και την πολιτική του ταυτότητα όσο και για τη θεσμική του μεταρρύθμιση, προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής εμβάθυνσης της εσωκομματικής δημοκρατίας.

Προσωπικές ατζέντες
Αντ’ αυτού, υπέδειξε, το ΔΗΚΟ εξακολουθεί να χαλιναγωγείται από έναν αδιέξοδο «διπολισμό με προσωπικές ατζέντες», ενώ εισέρχεται σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, που το αναγκάζει, στην κρισιμότερη ίσως στιγμή της κυπριακής μεταπολεμικής ιστορίας, σε μιαν αυτοκαταστροφική εσω στρέφεια, «ενώ θα έπρεπε να βρίσκεται συντεταγμένο και με όλες τις δυνάμεις του συσπειρωμένες στην πρώτη γραμμή του αγώνα του κυπριακού λαού».
Οι προβληματισμοί αυτοί, που κινούνται πέραν της «κατεστημένης διπολικής αντιπαράθεσης», παρότι έκφραση, ακόμη, διάσπαρτων και ετερογενών δυνάμεων, όπως επισημάναμε, δεν αποκλείεται να οδηγήσουν στην αναζήτηση ενός «τρίτου δρόμου» ή τρίτου πόλου εντός του κόμματος, «που δεν θα αναδυθεί ως μια άλλη ‘διαίρεση’ στο ήδη διασπασμένο κομματικό τοπίο, αλλά θα αποπειραθεί την υπέρ- βαση των υφιστάμενων διαφορισμών μέσα από έναν συνθετικό λόγο ιδεολογικής αυτο-ανάλυσης και πολιτικής ανασυγκρότησης».

Πηγή: Sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου