Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Στον Πρόεδρο το νέο ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου

Την πρώτη συνάντηση με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στην παρουσία του Διοικητική της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη. Στο ρεπορτάζ του οικονομικού μας συντάκτη Κυριάκου Κυριακίδη και οι σημαντικές χαλαρώσεις στις τραπεζικές συναλλαγές, που αναμένονται αυτή την εβδομάδα, με το δωδέκατο διάταγμα.



Του  Κυριάκου Κυριακιδη 
Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου είναι προγραμματισμένη για τις έντεκα και μισή αύριο το πρωί.
Η συνάντηση, στην οποία θα μετέχει και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς για την κυβέρνηση η έξοδος της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς διαχείρισης, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα, προκειμένου η Κύπρος να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισημάνει τόσο προς το νέο Διοικητικό Συμβούλιο όσο και προς τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ότι είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση έξοδος της Τράπεζας από το καθεστώς εξυγίανσης, ώστε να αποκτήσει ξανά τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην κυπριακή οικονομία. 
Καθώς όσο παραμένει η αβεβαιότητα, προκαλείται περαιτέρω ζημιά στην κυπριακή οικονομία και τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα της Τράπεζας. 
Αναμένεται ακόμα να τεθεί θέμα για την όσο το δυνατό ταχύτερη επιλογή του νέου ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή. 
Σημειώνεται πως ο ίδιος ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είχε θέσει ως ορόσημο για ολοκλήρωση της διαδικασίας τη δευτέρα Μαΐου, ωστόσο, αυτό δεν έγινε γιατί μέχρι σήμερα, ο Πανικός Δημητριάδης επικαλείται πρακτικά και νομικά ζητήματα. 
Στο πλαίσιο της ίδιας προσπάθειας, για επανάκτηση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών, η κυβέρνηση θεωρεί ότι επιβάλλεται η περαιτέρω χαλάρωση και τελικά άρση των περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές. 
Οπως αφήνουν να διαρρεύσει από την Κεντρική Τράπεζα, ουσιαστικές χαλαρώσεις στις τραπεζικές συναλλαγές θα αποφασιστούν αρχές της εβδομάδας, αφού αυτές συζητηθούν με το Υπουργείο Οικονομικών. 
Ετσι αναμένεται ότι το δωδέκατο διάταγμα θα εκδοθεί πριν από την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε και λήγει το εντέκατο διάταγμα, και θα περιλαμβάνει χαλαρώσεις τις οποίες έχει ζητήσει και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο. 
Μεταξύ άλλων, αναμένεται να αποφασιστεί άρση της απαγόρευσης ανοίγματος νέων τραπεζικών λογαριασμών από νομικά πρόσωπα. 
Υπουργείο Οικονομικών και Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να συζητήσουν και τη δυνατότητα να επιτραπεί η χρησιμοποίηση καταθέσεων και το «σπάσιμο» γραμματίων, για την εξόφληση δανείων ή πιστωτικών καρτών.

Source: ant1iwo

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου