Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

ΣΥ-ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ... ΑΠΟΚΤΗΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ

Αγία Νάπα: Αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον 20 χρόνια μετά το φιάσκο με το δελφινάριο στην Αγία Νάπα για κατασκευή και λειτουργία δελφινάριου στην ίδια περιοχή. Ενδιαφέρον υπάρχει από δύο επιχειρηματίες.

Ωστόσο, προσκρούει στη νομοθεσία που ψηφίστηκε πριν το 2000 που απαγορεύει την εισαγωγή δελφινιών, μετά τον θάνατο των τεσσάρων δελφινιών μέσα σε περίοδο τεσσάρων ετών στο δελφινάριο που λειτουργούσε στην Αγία Νάπα. 
 
Τότε, όταν πέθαναν τα δελφίνια, η ίδια εταιρεία ζήτησε άδεια να φέρει άλλα τέσσερα δελφίνια. Τελικά, αποτράπηκε η όλη διαδικασία με τη δυναμική εμπλοκή οικολογικών οργανώσεων, αλλά και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος. 
 

Αργότερα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 8/10/1999, επιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να δώσει άδεια εισαγωγής δελφινιών σε οποιονδήποτε άλλο αιτητή. Τώρα με το νέο ενδιαφέρον που επιδεικνύεται, η κυβέρνηση μελετά κατά πόσο θα αλλάξει την απόφασή της ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν στον τομέα αυτό. 

Σήμερα υπάρχουν δύο αιτήσεις για λειτουργία δελφινάριου, αλλά και φωκάριου ενώπιον του Τμήματος Πολεοδομίας, οι οποίες υποβλήθηκαν για απόψεις στο Τμήμα Περιβάλλοντος που εξέφρασε επιφυλάξεις για το φωκάριο, ενώ για το δελφινάριο έδωσε αρνητική απάντηση λόγω της νομοθεσίας. Επισημαίνεται πως για τη διατήρηση και επίδειξη στο κοινό άγριων ζωικών ειδών όπως οι θαλάσσιοι λέοντες, απαιτείται η κατοχή άδειας λειτουργίας ζωολογικού κήπου στη βάση των κανονισμών περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων. Βάσει των προαναφερθέντων Κανονισμών, κάθε ζωολογικός κήπος που λειτουργεί στην Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να εφαρμόζει δράσεις και μέτρα διατήρησης των ειδών. Για την προτεινόμενη ανάπτυξη, απαιτείται ετοιμασία Μελέτης Προκαταρκτικής Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΠΕΕΠ) και κατάθεσή της στο Τμήμα Περιβάλλοντος. 
 
Όπως διαφαίνεται, από τη σύντομη περιγραφή, σκοπός της εισαγωγής και κράτησης των θαλάσσιων λεόντων είναι η χρησιμοποίησή τους για εμπορικούς/κερδοσκοπικούς σκοπούς, χρήσεις οι οποίες, σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο εξέλιξης και δείκτη νοημοσύνης των συγκεκριμένων θηλαστικών, αναμένεται να προκαλέσουν σωματική και ψυχική καταπόνηση. Επιπρόσθετα, τονίζεται πως κάτι τέτοιο αντιβαίνει στις πρόνοιες της ισχύουσας νομοθεσίας για την προστασία και καλή διαβίωση των ζώων. Προκύπτουν επίσης ζητήματα αναφορικά με τις υποδομές και τις ποσότητες που απαιτούνται για εφοδιασμό ενός τέτοιου πάρκου με νερό, θαλάσσιο ή πόσιμο.

showtime-cy.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου