Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Τουρκικές παραβιάσεις στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη

Αναφορά στις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ συμπεριλήφθηκε στο κείμενο Συμπερασμάτων της 5ης Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη.

Οι εργασίες της διήμερης Διάσκεψης ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή και διοργανώθηκαν από το Ιταλικό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας εξάμηνης Ιταλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το κείμενο Συμπερασμάτων υιοθετήθηκε μετά από προσπάθειες της κυπριακής και της ελληνικής αντιπροσωπίας και σε αυτό περιλήφθηκε αναφορά στις τρέχουσες τουρκικές παραβιάσεις της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στη σχετική παράγραφο, υπενθυμίζονται τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης Οκτωβρίου 2014, στα οποία εκφράζεται ανησυχία για την ένταση που παρατηρείται στην Ανατολική Μεσόγειο και καλείται η Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ.

Τονίζεται, εξάλλου, ότι είναι σημαντικό να αποκατασταθεί ένα ευνοϊκό κλίμα, ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Στη Διάσκεψη πήρε μέρος αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων που αποτελείτο από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας Γιώργο Βαρνάβα, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πρόδρομο Προδρόμου και τα Μέλη της Επιτροπής Άμυνας Χρίστο Μέση, Γιώργο Προκοπίου και Αριστοτέλη Μισό.

sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου