Tην πρώτη επιτυχή μεταμόσχευση «νεκρής» καρδιάς, η οποία προερχόταν από νεκρό δότη, του οποίου η καρδιά είχε σταματήσει να χτυπά επί 20 λεπτά πραγματοποίησαν Αυστραλοί καρδιοχειρουργοί.
Έως τώρα οι μεταμοσχεύσεις αφορούν σε ζωντανές καρδιές που δεν έχουν σταματήσει να χτυπούν, καθώς έχει μεν επέλθει ο εγκεφαλικός θάνατος του δότη, αλλά η καρδιά του συνεχίζει να λειτουργεί.
Η μεταμόσχευση, σύμφωνα με το BBC, έγινε από ομάδα γιατρών του νοσοκομείου 'Αγιος Βικέντιος του Σίδνεϊ με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ ΜακΝτόναλντ. Η πρώτη ασθενής που έλαβε τη «νεκρή» καρδιά, η οποία είχε προηγουμένως αναζωογονηθεί, ήταν η 57χρονη Μισέλ Γκριμπίλας, η οποία δήλωσε, ότι νιώθει δέκα χρόνια νεότερη και σαν «ένα διαφορετικό πρόσωπο». Όπως έγινε γνωστό, η μεταμόσχευση της καρδιάς έγινε προ διμήνου και στο μεταξύ μεσολάβησαν άλλες δύο παρόμοιες επιτυχείς μεταμοσχεύσεις.
Μέχρι τώρα η καρδιά ήταν το μόνο όργανο που δεν χρησιμοποιείτο για μεταμόσχευση, αφότου είχε σταματήσει να χτυπά. Οι γιατροί αφαιρούν την καρδιά του εγκεφαλικά νεκρού, η οποία ακόμη χτυπά, τη βάζουν σε πάγο για περίπου τέσσερις ώρες και μετά την μεταμοσχεύουν.
Η νέα τεχνική επιτρέπει την αναζωογόνηση της νεκρής καρδιάς σε ένα ειδικό μηχάνημα. Η καρδιά διατηρείται ζεστή, οι χτύποι της αποκαθίστανται και ένα υγρό βοηθά να περιοριστούν οι βλάβες στον καρδιακό μυ.
Το συγκεκριμένο μηχάνημα εκτιμάται, ότι μπορεί να σώσει 30% περισσότερες ζωές, επιτρέποντας να αυξηθεί ο αριθμός των διαθέσιμων οργάνων για ματαμοσχεύσεις καρδιάς. Παρόμοια τεχνική έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της ποιότητας άλλων οργάνων (πνευμόνων και ήπατος) πριν τις μεταμοσχεύσεις.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου