Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Μας επέβαλε ναυτικό αποκλεισμό η Τουρκία

Οι καθημερινές κινήσεις των δύο τουρκικών πολεμικών σκαφών καταγράφονται σε συστηματική βάση και διαβιβάζονται απευθείας στο Υπουργείο Άμυνας, το οποίο, στο πλαίσιο πολιτικού και διπλωματικού χειρισμού της επίπλαστης τουρκικής κρίσης, ενημερώνει σχετικά τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Χθες, η κορβέτα του τουρκικού στρατού συνέχισε την ίδια πρακτική, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, «μπαινοβγαίνοντας» στην ουσία στη ζώνη επικινδυνότητας, δηλαδή τον χώρο που δέσμευσε με ΝΟΤΑΜ η Κυπριακή Δημοκρατία, ενόψει της γεώτρησης από την ΕΝΙ/KOGAS στο κοίτασμα «Ονασαγόρας».

Είναι δε άξιον αναφοράς ότι στο πλαίσιο πρόσφατα καθιερωθείσας πρακτικής συσκέψεων της ομάδας χειρισμού κρίσεων, γίνεται καθημερινώς ανάλυση όλων των πιθανών σεναρίων και χαράσσονται πλάνα αντίδρασης.

Λεπτοί χειρισμοί...
Αρμόδια και καλά ενημερωμένη ανώτατη πηγή του Υπουργείου Άμυνας, που μίλησε στη «Σ», σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση οι χειρισμοί που γίνονται είναι άκρως λεπτοί και κυρίως διακριτικοί, καθώς «ελλοχεύει ο κίνδυνος, μέσα από αντιδράσεις να πέσουμε στην τουρκική παγίδα, που σαφώς επιδιώκει στρατιωτικοποίηση του θέματος, με τη δημιουργία είτε επίπλαστης είτε πραγματικής κρίσης».

Σύμφωνα με την ανάλυση των επιτελών σε ΓΕΕΦ και Υπουργείο Άμυνας, η τουρκική επιδίωξη κινείται σε δύο άξονες:
Διακοπή των εργασιών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, μέσω της αύξησης του φόβου για περαιτέρω επικίνδυνες εξελίξεις.
Παρέμβαση τρίτων προς διευθέτηση της επίπλαστης διαφοράς σε επίπεδο πολιτικό, κάτι που θα σύρει την Κυπριακή Δημοκρατία στη διαχρονικά απαράδεκτη και απορριφθείσα θέση, για διαπραγμάτευση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Στέλνονται μηνύματα...
Όπως η Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο, έτσι και το Υπουργείο Άμυνας έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα έγκυρης και άμεσης ενημέρωσης των στρατιωτικών ακολούθων χωρών που έχουν ρόλο να διαδραματίσουν, για τις τουρκικές κινήσεις.

Παράλληλα, όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά, «στέλνονται σαφή μηνύματα προς Τουρκία μεριά μέσω της κοινής άσκησης έρευνας και διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία κορυφώθηκε σήμερα (σ.σ. χθες βράδυ)».

Μάλιστα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η εφημερίδα μας, η κοινή άσκηση με τους Αμερικανούς δεν είναι η μόνη. Αντίθετα επίκεινται παρόμοιες ή ακόμη και πιο πειστικές ενέργειες το αμέσως επόμενο διάστημα, που θα στείλουν ακόμη ισχυρότερα και σίγουρα ευκρινή μηνύματα προς την προκλητική ηγεσία της Τουρκίας.

Ρητορικές προκλήσεις...
Στο μεταξύ, νέα ανακοίνωση, για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, εξέδωσε χθες ο τουρκικός στρατός αναφέροντας ότι το SAIPEM 10000 στον Ονασαγόρα παρακολουθεί στενά η κορβέτα «Μπάφρα» του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Η ανακοίνωση δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο τμήμα «Ημερήσιες Δραστηριότητες».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας, η κορβέτα «Μπάφρα» διαθέτει σύστημα εξοπλισμού, με το οποίο μπορεί να κάνει εναέριες και υποβρύχιες επιθέσεις καθώς και να αναλάβει αμυντικές δραστηριότητες. Είναι φορτωμένη με ολμοβόλα και τορπίλες για υποβρύχιες επιθέσεις.

Γιατί η Κυβέρνηση έχει αναγάγει σε μείζον ζήτημα την τουρκική Navtex
Οφείλουμε εν πρώτοις να διευκρινίσουμε τη μεγάλη διαφορά μεταξύ της ΝΟΤΑΜ, που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία για τις εργασίες της ΕΝΙ στον Ονασαγόρα, και του Navtex, που εξέδωσε η Τουρκία για δραστηριότητες του Barbaros.

Σε ό,τι αφορά τη ΝΟΤΑΜ, η οποία αφορά περιορισμένη θαλάσσια έκταση, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ κάθε διέλευση πλωτού ή αεροπορικού μέσου, σε διάμετρο πέντε ναυτικών μιλίων από τον χώρο διεξαγωγής της γεώτρησης. Στη δε οδηγία Navtex δεσμεύεται μεν περιοχή, αλλά δεν απαγορεύεται η διέλευση. Παρά ταύτα, η δέσμευση με Navtex περιοχής που εμπίπτει σε ΑΟΖ άλλου κράτους θεωρείται διεθνώς απαράδεκτη.
Η Κυπριακή Δημοκρατία αξιολογεί ως μείζον το περιστατικό με την τουρκική Navtex, για τον εξής πολύ σημαντικό λόγο.

Η τουρκική κορβέτα TCG Bafra έχει επανειλημμένα παραβιάσει το απαγορευτικό σημείο της ΝΟΤΑΜ και έχει προσεγγίσει το γεωτρύπανο της ΕΝΙ Saipem 10000 σε απόσταση αναπνοής για τα ναυτικά δεδομένα (τρία ναυτικά μίλια), γεγονός απαράδεκτο για τους ναυτιλιακούς κανόνες και ιδιαίτερα επικίνδυνο για την ασφάλεια των εργαζομένων στην πλατφόρμα. Αυτή, λοιπόν, η πρακτική του τουρκικού πολεμικού σκάφους αξιολογείται ως ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ, εξ ου και η κινητοποίηση όλων των αρμοδίων Αρχών στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Πηγή: www.sigmalive.com

LIKE US ON FACEBOOK ΕΔΩ 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου