Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Μειώνονται οι τιμές των καυσίμων

Επιτέλους μειώνονται οι τιμές των καυσίμων. Φθηνότερη απο σήμερα, κατά 2,4 σεντ το λίτρο, η τιμή της βενζίνης μετά την έλευση φθηνότερου φορτίου.

Ο μέσος όρος τιμής της αμόλυβδης 95 οκτανίων διαμορφώνεται στα €1,36 το λίτρο από €1,38 και της βενζίνης 98 οκτανίων στα €1,39 το λίτρο από €1,41.

Επιπλέον, μειώσεις της ταξης των 3 σεντ το λίτρο, επήλθαν στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, αφού πωλείται €0,947 το λίτρο ενώ η τιμή πώληση της κηροζίνης μειώθηκε κατα 1,5 σεντ και πωλείται στα €1,05 σεντ το λίτρο. Η τιμή του πετρελαίου κίνησης παραμένει αμετάβλητη στα €1,39 το λίτρο.

«Οι καταναλωτές καλό είναι να συμβουλεύονται τα παρατηρητήριο και να επιλέγουν το πιο φθηνό πρατήριο. Το average της διακύμανσης παγκυπρίως είναι από 1,37- 1, 42 το μέγιστο», ανέφερε ο Πάμπος Χαραλάμπους Διευθυντής Τμήματος Καταναλωτών του Υπουργείου Εμπορίου.

ΝΕΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΙΜΩΝ
Αμόλυβδη95 €1,365 (-2,4 σεντ)
Αμόλυβδη98 €1,39 (- 2 σεντ).
Π. θέρμανσης €0,947 (-3,1σεντ)
Κηροζίνη €1,058 (-1,6 σεντ)
Πετρελαίου κίνησης €1,392 (αμετάβλητη)

Στον απόηχο των έντονων αντιδράσεων για τις υψηλές τιμές των καυσίμων, ο Υπουργός Εμπορίου που παραδέχτηκε έλλειψη υγιούς ανταγωνισμού, τόσο στη χονδρική, όσο και τη λιανική αγορά καυσίμων επανέλαβε ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η χρονοκαθυστέρηση που απαιτείται προκειμένου οι διεθνείς αυξομειώσεις των τιμών να εφαρμόζονται στην Κύπρο.

«Αυτό βλέπουμε και αυτές τις μέρες που υπάρχει ένας νέος κύκλος μειώσεων. Αναμένουμε ότι η συνολική μείωση στη διεθνή αγορά θα ευθυγραμμιστεί με αυτή της Κύπρου, όσο λαμβάνουμε νέα φορτία», σημείωσε ο υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λακκοτρύπης.

Την αυτεπάγγελτη εξέταση από την ΕΠΑ του θέματος ανταγωνισμού στα καύσιμα, ζητά η ΕΔΕΚ, που χαιρέτησε εισήγηση του Υπουργού Ενέργειας για εφαρμογή σειράς μέτρων προς ενίσχυση του ανταγωνισμού και της διαφάνειας.

Θέμα μεθοδολογίας
Πάντως, η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι οι τιμές των καυσίμων θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο χαμηλές, επικαλούμενη και συμπέρασμα έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας του 2012, σύμφωνα με το οποίο η φόρμουλα καθορισμού της τιμής των καυσίμων, είναι λανθασμένη.

Σχολιάζοντας το συγκεκριμένο σημείο, ο υπουργός Εμπορίου ο οποίος ήταν καλεσμένος στις Τομές στα Γεγονότα, ανέφερε ότι αύριο θα υπάρξει συνάντηση με το Γενικό Ελεγκτή για να εξεταστεί το θέμα της διαφάνειας στη μεθοδολογία των τιμών.

Πάντως, ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε ότι η μεθοδολογία δεν καθορίζει τιμές, αλλά η ελεύθερη αγορά. Ωστόσο, συνέχισε, στόχος είναι πλέον αυτή η μεθοδολογία να δοθεί στη δημοσιότητα.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εμπορίου ανέφερε ότι θα εξεταστεί από τους νομικούς συμβούλους η εισήγηση του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών για συμμετοχή εκπροσώπου του στην Επιτροπή Παρακολούθησης Τιμών.


Πηγή: www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου