Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Ποδοσφαιρική ταφόπλακα ή εκσυγχρονισμός η κάρτα φιλάθλου;

Το ερώτημα παραμένει και γίνεται πλέον πελώριο. Είναι ή όχι η «κάρτα φιλάθλου» αναγκαίο κακό ή θα μετατραπεί σε ταφόπλακα του Κυπριακού ποδοσφαίρου; Οι εξελίξεις την εβδομάδα που ολοκληρώνεται ήταν ραγδαίες, αλλάζουν τις ισορροπίες και γεννούν νέα ερωτηματικά. Ερωτηματικά στα οποία η «Σ» προσπαθεί να δώσει απαντήσεις.

ΚΟΠ αντί ΚΟΑ...


Οι εξελίξεις που πυροδότησε τις νέες, έντονες, αντιδράσεις είναι η κατά ισχνή πλειοψηφία απόφαση του ΚΟΑ να εκχωρήσει το δικαίωμα έκδοσης της κάρτας φιλάθλου στην ΚΟΠ. Ναι μεν προτάχθηκαν σειρά από όροι και προϋποθέσεις που θέτει η ανώτατη αθλητική αρχή, αλλά αυτά δεν ήταν αρκετά για να μειώσουν τις εντάσεις και ενστάσεις αθλητικών φορέων, οργανωμένων οπαδών και κομματικών σχημάτων. Γιατί όμως;

Οι αντιδράσεις αυτές άπτονται αποκλειστικά και μόνον στην αναξιοπιστία που περιβάλλει το οικοδόμημα της ΚΟΠ, ως αποτέλεσμα των πράξεων και ενεργειών της τα τελευταία χρόνια. Με πυρά πανταχόθεν, ακόμη και από σωματεία φίλα προς αυτήν προσκείμενα, η ΚΟΠ φαντάζει ως το μεγάλο εμπόδιο στην υιοθέτηση της κάρτας φιλάθλου. Εξ ου και οι όροι και προϋποθέσεις της ανώτατης αθλητικής αρχής προς την ΚΟΠ.

Το ερώτημα πάντως είναι γιατί από τη στιγμή που η κάρτα φιλάθλου θα ισχύει για όλα τα αθλήματα, θα αποτελεί αρμοδιότητα ΜΟΝΟΝ της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Μήπως αυτό στέλνει λανθασμένα μηνύματα ως προς τους στόχους;

Γιατί;

Αν κάτι χρήζει άμεσης απάντησης είναι η απόφαση του ΚΟΑ να εκχωρήσει την αρμοδιότητα στην ΚΟΠ, από τη στιγμή που κατά τη συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου στη Βουλή, τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν βάλει ως όρο για έγκρισή του, η δικαιοδοσία να είναι στον ΚΟΑ που μπορεί να τύχει ελέγχου από την πολιτεία. Και αυτό είναι το σημείο κλειδί. Οι αντιδράσεις των κομμάτων, αθλητικών φορέων και οπαδών αφορούν στην αδυναμία, με βάση κανονισμούς της ΟΥΕΦΑ και της ΦΙΦΑ, της πολιτείας να επέμβει σε θέματα που χειρίζεται η οικεία ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Εξ ου και ο μεγάλος προβληματισμός αν η ΚΟΠ θα κάνει τελικά του κεφαλιού της με την κάρτα οπαδού χωρίς κανένας να μπορεί να της τραβήξει τ’ αφτί.

Στο μέγα αυτό ερώτημα επιχείρησε να απαντήσει η Πρόεδρος του ΚΟΑ Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα. «Το πρωταρχικό ζητούμενο είναι η εφαρμογή του νόμου μέσα στα χρονοδιαγράμματα που ορίζει ο νομοθέτης. Η απόφαση που πήραμε ήταν η πιο σωστή, υπό το φως των δεδομένων που είχαμε. Το πιο σημαντικό θέμα είναι η υλοποίηση της απόφασης. Είναι δεδομένη η αδυναμία του ΚΟΑ να ακολουθήσει έγκαιρα τις διαδικασίες που απαιτούνται» είπε, χωρίς όμως να δικαιολογεί γιατί η ΚΟΠ μπορεί καλύτερα να υιοθετήσει τη νέα νομοθεσία.

Αυτοί είναι οι όροι...

Αν κάτι αναμένεται με αγωνία, κυρίως από τους οργανωμένους φορείς που βλέπουν προβλήματα, είναι οι όροι και προϋποθέσεις που θέτει η Ανώτατη Αθλητική Αρχή προς την ΚΟΠ. Η «Σ» έκανε την έρευνά της και αποκαλύπτει ότι οι όροι είναι οι εξής:
Στην Επιτροπή που θα συσταθεί από την ΚΟΠ για την εφαρμογή του project (αν τελικά αυτό γίνει αποδεκτό από τα σωματεία μέλη της σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση) θα συμμετέχει πάντα ένα μέλος του ΚΟΑ
Στην Επιτροπή Προσφορών για τον εξοπλισμό θα συμμετέχει μέλος του ΚΟΑ ενώ η Ανώτατη Αθλητική Αρχή θα έχει λόγος στους όρους προσφοράς
Το Μητρώο θα τηρείται από την ΚΟΠ και θα έχουν πρόσβαση ένα μέλος της ΚΟΠ και ένα μέλος του ΚΟΑ. Σε περίπτωση που η Αστυνομία θα ζητήσει συγκεκριμένα στοιχεία θα πρέπει να αποταθεί στον ΚΟΑ και όχι στην ΚΟΠ
Τα χρήματα που θα μαζευτούν από την έκδοση της Κάρτας Φιλάθλου, αφαιρουμένων των εξόδων για εξοπλισμό και έργα στα στάδια, θα επιστραφούν στον αθλητισμό, με επίκεντρο νέες τεχνολογίες για καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα

Μητρώο και συνέπειες...

Στα ανώτατα αθλητικά δώματα της Κύπρου επικρατεί πάντως προβληματισμός ο οποίος αντανακλάται από τα μέχρι στιγμής συλλεχθέντα δεδομένα, με την έναρξη του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος. Η απόφαση πολλών οργανωμένων οπαδών διαφόρων ομάδων να απέχουν από τα γήπεδα έχει διαμορφώσει ήδη ένα προβληματικότατο σκηνικό, σε σχέση με την προσέλευση φιλάθλων στα γήπεδα. Σημείο που είναι κομβικό για τα οικονομικά δεδομένα, άρα και την επιβίωση των αθλητικών σωματείων. Και όλα αυτά μας έλεγε μέλος της ΚΟΠ την ώρα που ακόμη δεν εφαρμόστηκε το κρίσιμο θέμα της κάρτας φιλάθλου.

«Από τον Γενάρη και μετά, αν δεν αλλάξουν άρδην τα δεδομένα, θα τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις» ήταν το σχόλιό του υπενθυμίζοντας ότι θα πρέπει να δοθούν σαφής, ξεκάθαρες και κυρίως ικανοποιητικές απαντήσεις σε σχέση με το μητρώο που θα τηρείται, το οποίο αποτελεί το μεγάλο αγκάθι...

Τα ερωτήματα όσων αντιδρούν

1. Πόσο θα κοστίσουν οι εγκαταστάσεις για την Κάρτα Φιλάθλου;

2. Ποιος θα τα πληρώσει αυτά τα υπέρογκα ποσά;

3. Τα Σωματεία με τα τόσα πολλά οικονομικά προβλήματα; Οι φίλαθλοι μέσω των εισιτηρίων; Ο φορολογούμενος πολίτης φορτώνοντάς του και άλλα χαράτσια, με τη φορομπηχτική πολιτική που ακολουθείτε;

4. Ποιος από την ΚΟΠ θα διαχειρίζεται το μητρώο φιλάθλων;

5. Γιατί να υπάρχει εμπιστοσύνη από τους φίλαθλους για έκδοση κάρτας, αφού δεν θα γνωρίζει ποιος και γιατί θα είναι σε θέση να γνωρίζει τις ποδοσφαιρικές του προτιμήσεις;

6. Αν δεν είναι αυτό μαζικό φακέλωμα, τότε τι είναι;

7. Δεν εξυπηρετούνται συμφέροντα αν μειωθούν οι φίλαθλοι στις κερκίδες και αυξηθούν οι τηλεθεατές;

Αυτά προνοεί η νομοθεσία

Ο ΝΟΜΟΣ που ψηφίστηκε στις 22 Ιουλίου έχει πολλά και ενδιαφέροντα σημεία που αλλάζουν άρδην το σκηνικό, όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

· Σύμφωνα με τον νόμο απαγορεύεται να στέκεσαι συστηματικά σ’ έναν αγώνα. Ο παραβάτης θα υποχρεούται να εγκαταλείψει την κερκίδα άμεσα και θα τιμωρείται με έναν μήνα αποκλεισμό από τα γήπεδα. Αν δεν συμμορφώνεται θα διώκεται ποινικά με πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

· Θα εγκατασταθούν στα στάδια συστήματα ταυτοποίησης προσώπων. Θα τους δίνεται η δυνατότητα για συνεχή επεξεργασία δεδομένων. Με το εν λόγω μέτρο πλέον θα μπορούν οι αρμόδιοι ανά πάσα στιγμή να κατηγορούν κάποιον μέσω φωτογραφίας, χωρίς έγκριση από δικαστήριο.

· Όσον αφορά την κάρτα φιλάθλου, θα δημιουργηθεί ένα αρχείο, στο οποίο θα μπουν όλοι οι κάτοχοι της περιβόητης κάρτας. Ο κάτοχος του αρχείου (ΚΟΑ ή ΚΟΠ) είναι υπόχρεος να παρέχει κάθε στοιχείο που έχει στη διάθεσή του στην Αστυνομία αν και εφόσον ζητηθεί. Στο αρχείο, με βάση τις μέχρι σήμερα εισηγήσεις, θα είναι ΜΟΝΟΝ η ταυτότητα ή η φωτογραφία του φιλάθλου. Ωστόσο, υπάρχουν φωνές που λένε ότι θα «φακελώνονται» και άλλα σημαντικά στοιχεία του οπαδού όπως η ομάδα, τόπος διαμονής και άλλα.

· Ο εκδότης της κάρτας θα έχει κάθε δικαίωμα για παύση της όποτε θέλει, ενώ η έκδοσή της υπολογίζεται να στοιχίζει 15 ευρώ.

· Απαγορεύεται η μεταπώληση: Σε καμία περίπτωση δε θα επιτρέπεται η μεταπώληση εισιτηρίου χωρίς άδεια. Δηλαδή αναλογεί ένα εισιτήριο εισόδου για κάθε κάτοχο κάρτας φιλάθλου. Αν κάποιος για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορεί να πάει να αγοράσει αυτοπροσώπως εισιτήριο δεν υπάρχει δυνατότητα να του πάρει κάποιος φίλος του.

· Απαγορεύεται η μετακίνηση εντός της κερκίδας: Για να μετακινηθείς εντός της κερκίδας προς οποιοδήποτε μέρος πρέπει να έχεις άδεια. Αν πάλι εισέλθεις «παράνομα» εντός της οικογενειακής κερκίδας υπάρχει πιθανότητα να τιμωρηθείς μέχρι και με 1 έτος αποκλεισμό από τους αγωνιστικούς χώρους.

· Διατάγματα καταβούληση: Με την πλήρη κάλυψη του νόμου θα απαγορεύουν την είσοδο σ’ όποιο θεωρούν ύποπτο.

· Απαγόρευση αλκοόλ: Απαγορεύεται η μεταφορά αλκοόλ όχι μόνο στο γήπεδο και στον περιβάλλοντα χώρο αλλά και καθ' οδόν προς αυτό.

· Αυτόφωρο: Για πρώτη φορά στην Κύπρο θα υπάρξουν πρόνοιες για αυτόφωρο (προσαγωγή στο δικαστήριο εντός 24 ωρών) στους οπαδούς.

Πηγή: www.sigmalive.com

LIKE US ON FACEBOOK ΕΔΩ 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου