Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

ΟΜΟΝΟΙΑ - Που ποντάρει για την υπέρβαση

Η Δυναμό Μόσχας βρίσκεται από την περασμένη Παρασκευή στον δρόμο της Ομόνοιας. Πολύ ψηλό το εμπόδιο για τους πράσινους στην προσπάθειά τους για είσοδο στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. 

Το πρώτο παιχνίδι θα γίνει στην Μόσχα στις 21 Αυγούστου και ο επαναληπτικός στη Λευκωσία μια βδομάδα αργότερα.

Η τελευταία φορά που η Ομόνοια δήλωσε παρούσα, στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λινγκ ήταν τη χρονιά 2011-12, όμως η Σάλτσμπουργκ, δεν της επέτρεψε να κερδίσει θέση στους ομίλους (2-1, 0-1). Φέτος με τους δυο αποκλεισμούς των Μαυροβουνίων και των Σκοπιανών φθάνει στην ίδια θέση, αλλά οι Ρώσοι δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τον ένα, ούτε με τον άλλο αντίπαλο.

Η Δυναμό Μόσχας είναι πάμπλουτη, με παίκτες πρώτης γραμμής, όμως παρά τον πακτωλό χρημάτων δεν μπόρεσε να... αγοράσει τίτλους. Δεν έχει πάρει τίτλο στο Ρωσικό πρωτάθλημα. Η Ομόνοια ξέρει ότι σε αυτό το γύρο, επειδή ήταν στους αδύνατους, δεν είχε πολλές πιθανότητες να βρει αντίπαλο στα μέτρα της. Τώρα το βλέπει και στην πράξη. Η αποστολή της είναι εκ προοιμίου δύσκολη. Η σύγκριση των μεγεθών μεταξύ της Ομόνοιας και των Ρώσων, κλίνει καταλυτικά υπέρ των αντιπάλων.

Από οικονομικήάποψη, δεν τίθεται θέμα. Από αγωνιστική άποψη και πάλι η ποιότητα του ρόστερ των Ρώσων είναι σαφώς ανώτερη από αυτήν της Ομόνοιας. Υπάρχουνπαικταράδες στη Δυναμό, με πρώτο και καλύτερο το βραχύσωμο Γάλλο Μαθιού Βαλμπουενά. Παικταράδες χρυσοπληρωμένους έχει και η Ζενίτ. Την είδαμε όμως με την ΑΕΛ. 

Εντάξει, ήταν ανώτερη και κέρδισε δίκαια. Όμως οι ποδοσφαιριστές της δεν ήταν στο βαθμό που αναμέναμε (για το επίπεδο και την αξία τους) σοβαροί και πειθαρχημένοι. Έχασαν... του κόσμου της ευκαιρίες στην επανάληψη, ενώ στο πρώτο μέρος, φλυαρούσαν όταν έφθαναν εκτός περιοχής και δεν κατάφερναν να δώσουν την καλή τελική πάσα. Αυτό είναι το διαχρονικό χαρακτηριστικό των Ρωσικών ομάδων, αλλά και των Ουκρανικών (αναφερόμαστε στις ομάδες εκατομμυρίων που μετέχουν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς).

Είναι ικανές μέσαστο ενηνηντάλεπτο να πιάσουν φοβερό ρυθμό, να «λιώσουν» τον αντίπαλο, αλλά στον τομέα της αποτελεσματικότητας να μην τα καταφέρουν, κάνοντας επανειλημμένα το λάθος στην τελική προσπάθεια. Το έχουμε δει ουκ ολίγες φορές αυτό σε αγώνες αυτών των ομάδων στην Ευρώπη. Είναι μια ποδοσφαιρική «κουλτούρα» που δεν αλλάζει ακόμη και τώρα που έχουν εντάξει αρκετούς ξένους στο δυναμικό τους.


Για να μιλήσουμε ειδικότερα για τη Δυναμό, ας σημειώσουμε ακόμη ότι στον προηγούμενο της αγώνα στο θεσμό του Γιουρόπα Λινγκ με τους Ισραηλίτες της Χαποελ Σμόνα δυσκολεύτηκαν να προκριθούν εμφανίζοντες εικόνα δυσανάλογη του ζάπλουτου ρόστερ τους. 1-1 ήταν το αποτέλεσμα του αγώνα στη Μόσχα και 2-1 κέρδισαν στο ΓΣΠ . Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν είναι καλή ομάδα. Όμως δείχνει από την άλλη ότι μπορεί να μην είναι τόσο καλή, όσο δείχνει το οικονομικό της μέγεθος.


Μιλούσα χθες με ένα φίλο Ρώσο που ζει στην Κύπρο και παρακολουθεί το Κυπριακό, αλλά και το Ρωσικό ποδόσφαιρο και σε κάποια στιγμή, μου είπε: «Έχω μια προαίσθηση ότι η Ομόνοια μπορεί να πάρει την πρόκριση». Δεν μπορούσε να μου στηρίξει την προαίσθηση του, αλλά μάλλον την εξέφρασε, ξέροντας τα πιο πάνω .

Όλα αυτά δεν καθιστούν φαβορί την Ομόνοια. Όμως είναι στοιχεία που δίνουν ελπίδες στην κυπριακή ομάδα και της βελτιώνουν τη ψυχολογία της ενόψει των αναμετρήσεων. Είναι στοιχεία που αποβάλλουν αυτήν την ορχική αντίδραση: «Αμάν πέσαμε στο μεγαθήριο». Και για να το πούμε αλλιώς. Προτιμούσε άραγε η Ομόνοια να αγωνιστεί με τη Λυόν ή την Τορίνο, παρά με τους Ρώσους; Η μήπως η Λέγκια ήταν πιο εύκολος αντίπαλος;

Για να περάσει (λέμε τώρα) η Ομόνοια θα πρέπει σαφώς να κάνει πολύ καλύτερο παιχνίδι από αυτά που έκανε με τους Μαυροβούνιους και τους Σκοπιανούς. Η πίεση που θα δεχτεί μέσα στη Μόσχα θα προκαλεί... ίλιγγο. Οι Ρώσοι θα μπουν με ταχύτητα και τρελό ρυθμό για να σκοράρουν γρήγορα. Η Ομόνοια θα πρέπει να βρει τρόπο να ελέγχει σε ικανοποιητικό βαθμό το ρυθμό των αντιπάλων για να μην την παρασύρουν σε αυτόν. Από κει και πέρα θα πρέπει ανασταλτικά να αγγίξει την τελειότητα. Αν δε οι Ρώσοι δείξουν την παραδοσιακή τους επιπολαιότητα μπροστά στο τέρμα του Μορέιρα, ακόμη καλύτερα.

Παίρνοντας η Ομόνοια ένα θετικό αποτέλεσμα στη Μόσχα, έρχεται στον επαναληπτικό με πολύ θετική ψυχολογία, ενώ οι Ρώσοι θα έλθουν πιεσμένοι στο ΓΣΠ που θα… βουλιάζει από την κοσμοπλημμύρα…

Source : 24sports.com.cy

LIKE US ON FACEBOOK ΕΔΩ 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου