Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Στον πάγο η νομοθεσία του πόθεν έσχες των Δ. Υπαλλήλων

Τον αθέμιτο πλουτισμό δημοσίων λειτουργών και κρατικών αξιωματούχων, αλλά και τρόπους πάταξής του συζήτησε η Επιτροπή Θεσμών. 

Από τη συζήτηση, βγήκε στην επιφάνεια πως νομοθεσία η οποία ζητά το πόθεν έσχες των δημοσίων λειτουργών και κρατικών αξιωματούχων ανά τριετία, δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ. Μάλιστα, η ειδική επιτροπή η οποία σύμφωνα με τη νομοθεσία θα έλεγχε το πόθεν έσχες των δημοσίων υπαλλήλων, δεν κατάφερε να συσταθεί ποτέ.

Η Επιτροπή Θεσμών στην επόμενη συνεδρία θα μελετήσει το πώς συντονίζονται και εφαρμόζονται όλες οι νομοθεσίες με στόχο την αποτροπή αλλά και την δίωξη όσων έχουν πλουτίσει αθέμιτα. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων έχει κάποια στοιχεία τα οποία θα δώσει στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών.

ΕΔΕΚ: Δίωξη του αθέμιτου πλουτισμούΣύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών Φειδία Σαρίκα, θα πρέπει να υπάρξει αποφασιστικότητα από πλευράς του κράτους στο εν λόγω θέμα. Σύμφωνα με τον κ. Σαρίκα είναι σημαντικό κάποιοι να αναλάβουν την ευθύνη και να ζητούν την υποβολή των περιουσιακών στοιχείων από τους κρατικούς αξιωματούχους αλλά παράλληλα να λαμβάνονται και μέτρα πάταξης της διαφθοράς. «Φαίνεται ότι από πλευράς του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων γίνεται μια προσπάθεια αλλά ολοκληρώνεται εκεί που διαπιστώνονται στοιχεία πλουτισμού» υποστηρίζει ο κ. Σαρίκας σημειώνοντας πως επιβάλλεται απλώς η υποβολή φορολογίας σε τέτοιες περιπτώσεις. «Για μας αυτό δεν είναι αρκετό χρειάζεται να καταγγέλλονται στην Γενική Εισαγγελία ούτως ώστε να διώκονται για τον αθέμιτο πλουτισμό» σημειώνει ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

ΔΗΣΥ: Έλεγχος ΤΕΠΟ Βουλευτής ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού, ο οποίος μαζί με το συνάδελφό του Πρόδρομο Προδρόμου ενέγραψε το θέμα, σημείωσε ότι «όλοι οι πολίτες είναι ίσοι, είτε είναι δημόσιοι λειτουργοί, είτε είναι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, είτε είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι μπορεί το ΤΕΠ να κάνει έλεγχο με κατάσταση κεφαλαίου για όλους τους πολίτες συμπεριλαμβανομένων και των κρατικών αξιωματούχων που έχουν ισχύ στα χέρια τους και ασκούν εκτελεστική εξουσία». Συμπλήρωσε παράλληλα πως με αυτόν τον έλεγχο, «θα δημιουργήσουμε συνθήκες πολύ μεγάλης προσοχής απ` όλους όσοι ασκούν εξουσία, απ` όσους έχει εμπιστευθεί η Πολιτεία δημόσιο λειτούργημα, ούτως ώστε να μην φθάνουμε στις περιπτώσεις ασυδοσίας και διαφθοράς τις οποίες έχουμε ζήσει».

ΔΗΚΟ: Να αντιμετωπιστεί με σφαιρικά μέτραΑπό την πλευρά του ΔΗΚΟ, ο Βουλευτής Μάριος Καρογιάν, σημείωσε πως οι υφιστάμενες νομοθεσίες πρέπει να εφαρμόζονται. Επεσήμανε παράλληλα πως θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση των εμπλεκόμενων φορέων και να αντιμετωπιστεί με ενιαία προσέγγιση και όχι αποσπασματικά. «Το πόθεν έσχες θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σφαιρικά μέτρα με συγκεκριμένες δράσεις που να αγγίζουν τη ρίζα του θέματος».

ΕΥΡΩΚΟ: Συντονισμός για επίλυση του προβλήματοςΣτις δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης σημείωσε την ανάγκη συντονισμού ούτως ώστε να υπάρξει τιμωρία του φαινομένου. «Το ζητούμενο» εξήγησε, «δεν είναι η διαπίστωση αλλά η επίλυση του προβλήματος, όταν για δεκαετίες νομοθεσίες δεν εφαρμόζονται είτε γιατί είναι ελλιπείς, είτε γιατί δεν υπάρχει πρόθεση, διάθεση και συντονισμός».

Αυτό, πρόσθεσε, «να αναλάβουμε εμείς να το επιλύσουμε τελεσίδικα για να δούμε αποτελέσματα, για να δούμε ανθρώπους να λογοδοτούν, για να δούμε ανθρώπους να τιμωρούνται πηγαίνοντας μάλιστα και κάποια χρόνια πίσω».

Δειγματοληπτική εξέταση από πλευράς ΤΕΠ σε δημόσιους αξιωματούχους ζήτησε να γίνει ακόμη και εντός αυτής της εβδομάδας από τη μεριά του ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης. Αν δηλαδή, εξήγησε, αυτά που παίρνουν ως μισθό αντιστοιχούν σ` αυτά τα οποία διαθέτουν και απολαμβάνουν ως υπάρχοντα

Source : www.kathiemrini.com

--> ΑΦΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΚΑΝΕ ΕΝΑ LIKE  ΕΔΩ ---ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <-----

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου