Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Άνοιξε παράθυρο στην εξοικονόμηση ηλεκτρισμού - Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κτήρια

Άνοιξε παράθυρο στην εξοικονόμηση ηλεκτρισμούΗ πρώτη περίοδος εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε οροφές κτηρίων προκάλεσε τεράστιο ενδιαφέρον από καταναλωτές. Είτε αυτοί εντάσσονταν στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και ήταν δικαιούχοι κρατικής ενίσχυσης, είτε όχι.
Το υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο έχει γίνει βραχνάς για πολλά νοικοκυριά και κάθε ευκαιρία για μείωση του κόστους αποτελεί από μόνο του τεράστιο κίνητρο. Πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νέο πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε στέγες σπιτιών και κτηρίων τοπικών Αρχών, καθώς επίσης για εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων για επιχειρήσεις το οποίο αναμένεται να προσελκύσει τεράστιο ενδιαφέρον. Η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει μέχρι τέλος του μήνα.

Μιλώντας στον «Φ» ο Λειτουργός Βιομηχανικών Εφαρμογών της Υπηρεσίας Ενέργειας, Τομέας Α.Π.Ε. του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού επισήμανε ότι το πρόγραμμα αφορά στην κατηγορία του Net Metering για κατοικίες και τοπικές Αρχές και τα συστήματα αυτοπαραγωγής στις επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα Net Metering ουσιαστικά αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε οροφές κτηρίων, κατοικιών ή κτηρίων τοπικών Αρχών από τις οποίες, η παραγόμενη ενέργεια διοχετεύεται στο δίκτυο και αφαιρείται από τον λογαριασμό του καταναλωτή την κάθε διμηνία. «Ο καταναλωτής, δηλαδή, θα πληρώνει τη διαφορά. Εάν, για παράδειγμα, είχε παραγωγή 500 Kw και κατανάλωση 1000 Kwh θα πληρώσει το κόστος για τις 500Kwh», ανέφερε. Η μέγιστη ισχύς που μπορεί να εγκατασταθεί σε μία κατοικία είναι 3 Kw και αυτή η κατηγορία, δηλαδή του Net Metering, έχει τρεις υποκατηγορίες:

Των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων καταναλωτών

Σύμφωνα με το σχέδιο χορηγιών, οι ευάλωτοι καταναλωτές που δικαιούνται χορηγία για τα φωτοβολταϊκά με net-metering είναι:

Α.  Οι ευάλωτοι καταναλωτές, όπως καθορίζονται στο Διάταγμα του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού με αριθμό Κ.Δ.Π.218/2013 και ημερομηνία 26 Ιουνίου 2013, το οποίο εκδόθηκε μετά από διαβούλευση με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) και τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αντίγραφο του οποίου επισυνάπτεται.

Β. Οι Λήπτες Επιδόματος Μονογονεϊκής Οικογένειας από την Υπηρεσία Χορηγιών και Επιδομάτων του Υπουργείου Οικονομικών με ετήσιο μεικτό οικογενειακό εισόδημα (για το έτος 2012 ή για το έτος 2013) μέχρι €39.000. Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν οι οικογένειες με μόνο έναν γονέα που λαμβάνουν το επίδομα τέκνου και αποκτούν δικαίωμα σε επίδομα μονογονεϊκής οικογένειας όταν συντρέχουν οι ακόλουθες συνθήκες:

i.   Ως μόνος γονέας ζει χωρίς σύζυγο/σύντροφο/συμβίο με τα εξαρτώμενα τέκνα του.

ii.   Είναι αυτός/-ή και τα εξαρτώμενα τέκνα του πολίτες της Δημοκρατίας ή κράτους μέλους της Ε.Ε. και διαμένουν στη Δημοκρατία τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια.

iii. Είναι άγαμος, χήρος, διαζευγμένος ή έχει σύζυγο που έχει κηρυχθεί σε αφάνεια από το δικαστήριο.

Όπως εξήγησε ο κ. Λιζίδης όσοι καταναλωτές συμπεριλαμβάνονται σε μια από τις πιο πάνω κατηγορίες δικαιούνται χορηγία €900 το Kw και για φέτος μπορούν να επιχορηγηθούν συστήματα συνολικής ισχύος 1,2 μεγαβάτ, δηλαδή, θα επιχορηγηθούν 400-450 αιτήσεις.

Οι υπόλοιποι καταναλωτές

Όπως είπε ο κ. Λιζίδης μπορούν να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα στις οροφές των σπιτιών τους (που αφορούν τη μόνιμη κατοικία τους), αλλά δεν δικαιούνται οποιασδήποτε επιχορήγησης. Φέτος θα διατεθούν 13,5 μεγαβάτ, τα οποία αντιστοιχούν τουλάχιστον 4.500 αιτήσεις.

Εγκαταστάσεις σε οροφές κτηρίων που ανήκουν σε τοπικές Αρχές

Σύμφωνα με τον κ. Λιζίδη, θα διατεθούν 0,3 μεγαβάτ και θα καλύπτουν τουλάχιστον 100 συστήματα. Ούτε σε αυτή την περίπτωση προβλέπεται οποιαδήποτε χορηγία.

Το όφελος στην τσέπη που προκύπτει για ένα νοικοκυριό

Όπως ανέφερε ο κ. Λιζίδης, το όφελος που προκύπτει για ένα νοικοκυριό από ένα σύστημα 3Kw είναι περίπου €1.200 τον χρόνο με βάση τις σημερινές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Όσον αφορά το κόστος εγκατάστασης, όπως εξηγεί, υπάρχουν διάφορες τιμές στο παζάρι και κυμαίνονται περίπου από €4.500 μέχρι €5.500. «Εξαρτάται βέβαια από το τι προσφέρεται. Άρα με χοντρούς υπολογισμούς εκτιμάται ότι στα 4-5 χρόνια θα γίνει απόσβεση του κόστους εγκατάστασης. Η ετήσια συντήρηση δεν στοιχίζει διότι συνήθως είναι προληπτικός έλεγχος και καθάρισμα», ανέφερε.

Επίσης, όπως είπε, η επιπλέον παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ένα νοικοκυριό, εάν υπάρχει, πιστώνεται στην αμέσως επόμενη διμηνία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Όταν όμως κλείσουν δώδεκα μήνες, μηδενίζεται η πίστωση. «Το περσινό σχέδιο όριζε ως τέλος του χρόνου τον Δεκέμβρη, φέτος όμως διαφοροποιήθηκε λίγο το σχέδιο και τέλος του χρόνου, δηλαδή η τελική εκκαθάριση του συστήματος, θα γίνεται Απρίλη ή Μάη. Αυτό είναι προς όφελος των καταναλωτών, διότι εάν υπάρχει μια επιπλέον παραγωγή ρεύματος από το καλοκαίρι, θα μπορεί να τη χρησιμοποιήσει τον χειμώνα, που συνήθως δεν είναι τόσο μεγάλη παραγωγή του συστήματος, και επίσης εάν υπάρχει και ηλεκτρική θέρμανση, η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος είναι μεγαλύτερη», ανέφερε.

Πρόσθεσε ακόμα ότι το μέγεθος του συστήματος εξαρτάται και από την κατανάλωση. Μπορεί δηλαδή κάποιος να μη χρειάζεται να βάλει σύστημα 3Kw αλλά μικρότερης ισχύος. Σημείωσε ακόμα ότι οι αιτήσεις για τους ευάλωτους καταναλωτές υποβάλλονται στο Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας. Οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στην ΑΗΚ. Όπως γινόταν και πέρσι. «Γενικά χρειάζεται η προσφορά και τα σχέδια του συστήματος από τον προμηθευτή, ο τίτλος ιδιοκτησίας και η άδεια οικοδομής του σπιτιού για να φαίνεται ότι ανήκει στον αιτητή, εάν δεν του ανήκει, χρειάζεται έγκριση από τους ιδιοκτήτες και πιστοποιητικό από τον κοινοτάρχη ότι είναι η μόνιμή του κατοικία, έναν πρόσφατο λογαριασμό της ΑΗΚ και στοιχεία για την κατανάλωση του περασμένου χρόνου με βεβαίωση από ΑΗΚ. Συνήθως αναλαμβάνουν οι προμηθευτές την υποβολή αιτήσεων με όλα τα δικαιολογητικά. Οι αιτήσεις θα εγκριθούν με βάση τη σειρά υποβολής τους.

Το σχέδιο θα παραμείνει ανοικτό μέχρι να εξαντληθούν τα διαθέσιμα Μεγαβάτ, εκτός εάν ανακοινωθεί κάποια αναθεώρηση του σχεδίου», κατέληξε ο κ. Λιζίδης.

Απόδοση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος

Η απόδοση ενός φωτοβολταϊκού στοιχείου ορίζεται ως ο λόγος της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας αυτού προς την προσπίπτουσα ηλιακή ακτινοβολία σε αυτό (σε πρότυπες συνθήκες μέτρησης) και δίνεται ως επί τοις εκατόν (%). Για την Kύπρο ένα Φ/Β σύστημα με βέλτιστη κλίση και βέλτιστο προσανατολισμό παράγει κατά μέσο όρο γύρω στα 1.200-1.600 kWh/έτος/kWp. Η παραγωγή ενέργειας ενός Φ/Β συστήματος εξαρτάται από:

- τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής (όσο λιγότερες είναι οι ημέρες της
ηλιοφάνειας τόσο χαμηλότερη η απόδοση).
- την κλίση των Φ/Β πάνελ ως προς το οριζόντιο επίπεδο και τον προσανατολισμό τους (η βέλτιστη απόδοση είναι με νότιο προσανατολισμό και κλίση περίπου 30 μοιρών).
- την ηλικία των Φ/Β πλαισίων (υπολογίζεται ότι τα πλαίσια έχουν ζωή 25-30 χρόνια με απόδοση τουλάχιστον 80% για τα πρώτα 20 έτη).
- το γεωγραφικό πλάτος (όσο πιο νότια είναι η περιοχή τόσο μεγαλύτερη είναι η ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας -συγκριτικά με βόρειες χώρες).

Κατά την επιλογή φωτοβολταϊκών πλαισίων πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην τεχνολογία και την απόδοση των φωτοβολταϊκών πλαισίων αλλά και στην παρεχόμενη εγγύηση σε αυτά η οποία πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 χρόνια. Κατά την επιλογή του αντιστροφέα είναι σημαντικό να διασφαλιστεί τουλάχιστον πενταετής εγγύηση και να έχουν υψηλούς συντελεστές απόδοσης.

Πρέπει επίσης οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν ότι οι σκιάσεις αποτελούν αρνητική παράμετρο. Είναι σημαντικό για την τοποθέτηση Φ/Β να υπάρχει επαρκής ελεύθερος και ασκίαστος χώρος. Ένα ύψωμα, ένα διπλανό κτήριο, δέντρα, καπνοδόχοι, κεραίες ή άλλα εμπόδια ενδέχεται να δημιουργήσουν σκιάσεις και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά το σχεδιασμό ενός Φ/Β συστήματος, καθώς μπορεί να συντελέσουν στη μείωση της απόδοσής του.

Γράφει: Φρίξος Δαλίτης στον σημερινό Φιλελεύθερο

---> ΑΦΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΚΑΝΕ ΕΝΑ LIKE  ΕΔΩ ---ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου