Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Τα βρίσκουν ΑΚΕΛ - ΔΗΣΥ στην αύξηση του εκλογικού ορίου – Πώς θέλουν να εκλέγονται οι βουλευτές

- Αύξηση του εκλογικού μέτρου στο 5% για να κόψουν από τη Βουλή ΕΛΑΜ και ευκαιριακούς πολιτικούς σχηματισμούς
- Συζητάει οριζόντια ψηφοφορία ο ΔΗΣΥ, ούτε να την ακούσει το ΑΚΕΛ
- «Φυτευτοί» ή με σταυρό το δίλημμα για βουλευτές επικρατείας
Ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο θέλουν να επιφέρουν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ με προτεραιότητα την αύξηση του εκλογικού ορίου για ανάδειξη βουλευτών στο 5% από 1,78% που είναι σήμερα.

Το θέμα μονοπώλησε την ατζέντα Νεοφύτου-Κυπριανού κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, με τους δύο αρχηγούς να ανταλλάσσουν απόψεις και για την εισαγωγή του θεσμού των βουλευτών επικρατείας.

Αφενός, επιθυμία των δύο είναι η αύξηση του εκλογικού μέτρου να στο 5%, με τον όριο αυτό να είναι διαπραγματεύσιμο, καθώς αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις από μικρότερους πολιτικούς σχηματισμούς. Ένα τέτοιο μέτρο θα εμποδίσει ουσιαστικά ευκαιριακούς πολιτικούς σχηματισμούς, αλλά και το εθνικιστικό ΕΛΑΜ από το να εισέλθουν στη Βουλή, καθώς με δεδομένο τα ποσοστά που έλαβαν ΕΛΑΜ και Μήνυμα Ελπίδας στις Ευρωεκλογές, η ανάδειξη ενός τουλάχιστον βουλευτή θα ήταν σίγουρη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σημερινή», το πιο πάνω μέτρο συνδυάζεται με την εκπεφρασμένη πρόταση της Πινδάρου για ταυτόχρονη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών και εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αλλαγή η οποία -ο ΔΗΣΥ εκτιμά- ότι θα περιορίσει την αποχή.

Παράλληλα, ο ΔΗΣΥ είναι ανοιχτός στην οριζόντια ψηφοφορία, όμως στο ΑΚΕΛ δεν τρέφουν ιδιαίτερη συμπάθεια στο συγκεκριμένο μέτρο. Αναζητείται έτσι η μέση λύση, που τελικά μπορεί να είναι ο θεσμός των βουλευτών επικρατείας (6 ή 7), στο πλαίσιο πάντα της κάθετης ψηφοφορίας. Αντικείμενο διαβούλευσης αποτελεί το αν οι βουλευτές επικρατείας θα εκλέγονται με σταυρό ή θα είναι «φυτευτές» επιλογές των κομμάτων.

Οι πιο πάνω προθέσεις παραμένουν προθέσεις εωσότου ενημερωθούν και τα υπόλοιπα κόμματα για αυτές, όπως θα γίνει σε συνάντηση του Αβέρωφ Νεοφύτου με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, ενώ και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ θα έχει σειρά επαφών με επικεφαλής κομμάτων.

Το όραμα των δύο «μεγάλων» για την εκλογή βουλευτών προβλέπει την αφαίρεση εδρών από τις υφιστάμενες που αντιστοιχούν σε κάθε επαρχία, και τη μετατροπή τους σε θέσεις εκλογής για τους υποψηφίους επικρατείας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Σημερινής», στο ψηφοδέλτιο επικρατείας το κάθε κόμμα θα υποδεικνύει τους ανάλογους υποψηφίους. Ο εκλογέας θα μπορεί να επιλέγει κόμμα ή και υποψήφιο από ένα μόνο κόμμα, εκτός εάν υιοθετηθεί η άποψη του ΔΗΣΥ για επιλογή μόνο κόμματος, το οποίο θα ετοιμάζει τη λίστα των υποψηφίων με σειρά προτίμησης.

Όσον αφορά το εκλογικό μέτρο, είτε αυτό οριστεί στο 5% είτε υποχωρήσει κατά μία μονάδα περίπου για να ικανοποιηθούν οι μικρότεροι, όσοι σχηματισμοί δεν θα ξεπερνούν το όριο, δεν θα εκλέγουν βουλευτή. Οι βουλευτικές έδρες που θα καταλάμβαναν αν το μέτρο ήταν με απλή αναλογική (1,78%) θα μεταφέρονται στη δεύτερη κατανομή και θα μοιράζονται στα κόμματα που ξεπέρασαν το εκλογικό μέτρο, αναλόγως του υπόλοιπου που θα έχουν από την πρώτη κατανομή.

Πηγή: newsit.com.cy

---> ΑΦΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΚΑΝΕ ΕΝΑ LIKE  ΕΔΩ ---ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου