Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Στις 2 Ιουνίου το 6ετες ομόλογο – Διαβάστε την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών

Ένας από τους σηµαντικότερους στόχους της οικονοµικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι η επάνοδος της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας στις αγορές κεφαλαίων πριν από τη λήξη του Μνηµονίου µε την Τρόϊκα, δηλαδή πριν από την 31 Μαρτίου του 2016.


Η διαδικασία επανόδου ενός κράτους στις αγορές γίνεται κατά τρόπο σταδιακό και µε καλά σχεδιασµένα βήµατα, ξεκινώντας αρχικά από την εγχώρια αγορά.

Σήµερα οι αποταµιευτές/επενδυτές στην κυπριακή αγορά στερούνται ενός συστηµατικού οµολόγου ανάλογου µε το παλιό 3-ετές κυβερνητικό χρεόγραφο (γνωστό ως ΚΟΧΑ) ή τα προγενέστερα πιστοποιητικά αποταµιεύσεως της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας.

Με βάση τα πιο πάνω, το Υπουργείο Οικονοµικών αποφάσισε να υιοθετήσει ένα πρόγραµµα έκδοσης κυβερνητικών οµολόγων το οποίο θα απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα. Τα οµόλογα αυτά αποτελούν µια αξιόπιστη επενδυτική επιλογή που χαρακτηρίζεται από ρευστότητα, χαµηλό επίπεδο κινδύνου και ικανοποιητικό επιτόκιο.

Τα εν λόγω οµόλογα θα έχουν 6-ετή διάρκεια αλλά θα είναι ρευστοποιήσιµα οποτεδήποτε, µε προειδοποίηση 30 ηµερών. Θα πωλούνται µόνο σε φυσικά πρόσωπα, πολίτες της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας αλλά και σε αλλοδαπούς. Τα συγκεκριµένα οµόλογα δεν θα είναι εισηγµένα σε χρηµατιστήριο ενώ και η µεταβίβαση τους σε άλλο κάτοχο θα υπόκειται σε συγκεκριµένους περιορισµούς.

Το επιτόκιο που θα λαµβάνουν τα εν λόγω οµόλογα θα είναι κλιµακωτό και θα ξεκινά από 2,75% για τα πρώτα δύο χρόνια και θα αυξάνεται σταδιακά µέχρι 5,75% αν ο επενδυτής το διατηρήσει στην κατοχή του µέχρι το τέλος της διάρκειας του. Με τον τρόπο αυτό, το µέσο ετήσιο επιτόκιο το οποίο θα λάβει ένας επενδυτής αν διατηρήσει το εν λόγω οµόλογο για το σύνολο των έξι ετών θα είναι 4,125%. 2

Τα πιο πάνω κυβερνητικά οµόλογα υπόκεινται σε ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς. Συγκεκριµένα επιβάλλεται έκτακτη αµυντική εισφορά στους τόκους, µε mσυντελεστή µόνο 3%. Έτσι το µέσο ετήσιο επιτόκιο το οποίο θα λάβει ένας επενδυτής αν διατηρήσει το εν λόγω οµόλογο για το σύνολο των έξι ετών, µετά την αποκοπή για φόρο, είναι 4,00%.

Το ελάχιστο ποσό κάθε αίτησης για αγορά οµολόγων θα είναι 1,000 ευρώ. Θα γίνεται µια έκδοση τέτοιων οµολόγων, κάθε µήνα.

Η πρώτη έκδοση θα γίνει στις 2 Ιουνίου 2014 και το ΧΑΚ θα δέχεται αιτήσεις για την έκδοση από τις 2 έως τις 20 Μαΐου 2014. Οι επόµενες εκδόσεις θα γίνονται την πρώτη εργάσιµη ηµέρα κάθε µήνα και οι αιτήσεις θα υποβάλλονται τις πρώτες είκοσι µέρες του προηγούµενου µήνα. Για παράδειγµα, η δεύτερη έκδοση θα γίνει την 1η Ιουλίου 2014 και οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές από 2 µέχρι 20 Ιουνίου 2014.

Τα οµόλογα θα εκδίδονται από το Γραφείο ∆ιαχείρισης ∆ηµόσιου Χρέους του Υπουργείου Οικονοµικών εκ µέρους και για λογαριασµό της Κυβέρνησης της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας και θα διατίθενται στο κοινό µέσω του Χρηµατιστηρίου Αξιών Κύπρου.

Τα σχετικά έγγραφα που πρέπει να συµπληρωθούν για την αίτηση θα κατατίθενται από τους επενδυτές είτε προσωπικά είτε ταχυδροµικά στο Χρηµατιστήριο Αξιών Κύπρου. Τα εν λόγω έγγραφα θα είναι διαθέσιµα από το ΧΑΚ.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται:

1. Υπουργείο Οικονομικών – Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΓΔΔΧ)

Ιστοσελίδα: http://www.mof.gov.cy

2. Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) - Τηλέφωνο: 22712300, Φαξ: 22 570308

Ιστοσελίδα: http://www.cse.com.cy

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: gov_retail_bonds@cse.com.cy

Διεύθυνση ΧΑΚ: Χρηματιστήριο Άξιων Κύπρου, Λεωφόρος Λόρδου Βύρωνος 71-73, 1096 Λευκωσία, Ταχ. Κιβώτ. 25427 - 1309 Λευκωσία, ΚΥΠΡΟΣ.

- Source : http://www.tothemaonline.com


--> ΑΦΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΚΑΝΕ ΕΝΑ LIKE  ΕΔΩ ---ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου