Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Λευκή μαγεία με σωρεία προβλημάτων

25 συνεργεία, 30 ιδιωτικά μηχανήματα επιτάχθηκαν, 14 τόνοι άλατος
Το λευκό πέπλο χιονιού που απλώθηκε σε πολλές περιοχές της Κύπρου από χθες δημιούργησε ένα μοναδικό τοπίο και προσέφερε ανεπανάληπτες εικόνες σε όσους είχαν την τύχη να το απολαύσουν, ωστόσο δεν ήταν λίγα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν εξαιτίας του παγετού και των έντονων καιρικών φαινομένων. 

Πολλοί δρόμοι έκλεισαν και αρκετές κοινότητες παρέμειναν αποκλεισμένες. Από το πρωί χθες, με οδηγίες του Υπουργού Συγκοινωνιών Τάσου Μητσόπουλου ξεκίνησε η προσπάθεια για άνοιγμα δρόμων προς αποκλεισμένα χωριά με ενοικίαση ιδιωτικών μηχανημάτων από ιδιώτες για ενίσχυση της προσπάθειας ανοίγματος δρόμων από τα συνεργεία του Τμήματος Δημοσίων Έργων. 

Σύμφωνα με την τελευταία χθεσινή ανακοίνωση της Αστυνομίας, μέχρι το απόγευμα χθες παρέμεναν αποκλεισμένα τα χωριά, Καννάβια, Μηλικούρι, Αγία Ειρήνη, Μουτουλάς, Φαρμακάς, Άλωνα, Πολύστυπος, Ασκάς, Απλίκι, Φτερικούδι, Γούρρι, Λαζανιά, Μαχαιράς, Κιόνια, Πλατανιστάσα, Οδού, Βαβατσινιά, Άγιος Θεόδωρος Λεμεσού και Πρόδρομος. Επίσης, όλοι οι δρόμοι που οδηγούν προς το Τρόοδος είναι κλειστοί για όλα τα οχήματα. 

Η Αστυνομία με ανακοίνωσή καλεί τους πολίτες, να αποφεύγουν τις άσκοπες διακινήσεις και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Σε περίπτωση που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν το οδικό δίκτυο να τηρούν χαμηλές ταχύτητες και να κρατούν αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενά τους οχήματα. Επίσης, προτρέπει το κοινό, πριν οποιαδήποτε διακίνησή του, να συμβουλεύεται τις αστυνομικές ανακοινώσεις, αναφορικά με το οδικό δίκτυο. 

Πολλά ήταν και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν εξαιτίας της κακοκαιρίας στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της ΑΗΚ. Τα παράπονα του κόσμου ήταν έντονα, ενώ όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, όλα τα συνεργεία εργάζονταν πυρετωδώς και με ενισχυμένο προσωπικό για αντιμετώπιση των προβλημάτων. Μαγευτική η Μαραθάσα Απροετοίμαστη βρήκε τη Μαραθάσα η χιονόπτωση των τελευταίων ημερών, παρόλο που η μετεωρολογική υπηρεσία «βομβάρδιζε» μέρες προηγουμένως ολόκληρη την Κύπρο με σχετικές προειδοποιητικές ανακοινώσεις. 

Μόλις το χιόνι άρχισε να στοιβάζεται το βράδυ της Τρίτης στις αυλές των σπιτιών και στους δρόμους, ταυτόχρονα σχεδόν άρχισαν και τα παράπονα κάποιων κατοίκων της περιοχής, που όμως στην πλειονότητά τους θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν υπερβολικά. Χθες, η κίνηση στους δρόμους των χωριών στην κοιλάδα της Μαραθάσας ήταν αραιή, όμως οι κάτοικοι μιλούσαν για καλοκαιρία και όχι για κακοκαιρία.

«Μετά από μια περίοδο ξηρασίας με ελάχιστες ή και καθόλου βροχές, τα χιόνα είναι καλοδεχούμενα, διότι η γη μας τα έχει ανάγκη. Απολαμβάνουμε το σκηνικό και το χαιρόμαστε. Η τελευταία φορά που είδαμε τόσο χιόνι στα μέρη μας ήταν το 1993, πριν από μια εικοσαετία» δηλώνει ο αντιπρόεδρος της κοινότητας Καλοπαναγιώτη Χαράλαμπος Χριστοδούλου. Η διαδρομή προς τα χωριά της περιοχής ήταν όντως πανέμορφη χθες, με τα χιόνια να φτάνουν μέχρι τον Ορκόντα. Στους δρόμους τα αυτοκίνητα που διακινούνταν ήταν ελάχιστα και από εκείνα τα περισσότερα υπηρεσιακά: της Επαρχιακής Διοίκησης, της Αστυνομίας, του Τμήματος Δασών, της Αρχής Ηλεκτρισμού. 

Το τοπίο στον Καλοπαναγιώτη και στον απέναντι Οίκο, χριστουγεννιάτικο, ασυνήθιστο, μοναδικό. Οι λίγοι εργαζόμενοι στο κοινοτικό συμβούλιο Καλοπαναγιώτη, επί ποδός. Ένα φορτηγάκι του συμβουλίου ανεβαίνει αργά τον δρόμο που οδηγεί στην κεντρική οδική αρτηρία, η οποία διέρχεται από το κέντρο της κοινότητας, και τραβά πίσω του ένα ιδιωτικό σαλούν αυτοκίνητο που ήταν εγκλωβισμένο στις κάτω γειτονιές λόγω των χιονών. 

Με τον ίδιο τρόπο, ρυμουλκήθηκαν αρκετά οχήματα. Άλλα συνεργεία του κοινοτικού συμβουλίου, ανέλαβαν το προληπτικό κόψιμο κλαδιών από μεγάλα δέντρα, που λύγισαν από το βάρος του χιονιού, για να μην κλείσουν δρόμοι ή κοπούν καλώδια της Ηλεκτρικής. Παρόλα αυτά όμως, οι περιπέτειες λόγω της χιονόπτωσης δεν έλειψαν.

 Όπως μας είπαν οι κάτοικοι, είχαν αρκετές διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, όμως δεν κράτησαν για πολύ, και έτσι η σχετική ταλαιπωρία στην οποία υποβλήθηκαν ήταν μικρή.

Πηγή: philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου