Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Η ΚΙΣΑ καλεί την Κυβέρνηση να διερευνήσει πλήρως την αυτοκτονία στις φυλακές

Η ΚΙΣΑ καλεί το κράτος να προχωρήσει σε πλήρη, αποτελεσματική και με πλήρη διαφάνεια διερεύνηση της πρόσφατης αυτοκτονίας Σύρου πρόσφυγα στις Κεντρικές Φυλακές, "περιλαμβανομένων οποιωνδήποτε περιστατικών κακοποίησής του που προηγήθηκαν της αυτοκτονίας του, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν τεθεί υπόψη της".

Σε ανακοίνωση, η οργάνωση αναφέρει ότι είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη "ανεξάρτητης διερεύνησης του κλίματος θεσμικών διακρίσεων και ρατσισμού που επικρατεί στους χώρους φυλάκισης ή/και κράτησης μεταναστών και προσφύγων και τις επιπτώσεις του στα δικαιώματά τους, ο οποίος ενδεχομένως να πλήττει ακόμα και αυτό το δικαίωμα στη ζωή".

Η ΚΙΣΑ κάνει λόγο για την ανάγκη τερματισμού "των πολιτικών εξαθλίωσης και εξόντωσης των προσφύγων στην Κύπρο, οι οποίες πολύ συχνά οδηγούν, μεταξύ άλλων, τους πρόσφυγες στη φυλακή ή στην πλήρη εξαθλίωση".
Υποστηρίζει ακόμη ότι αναγνωρισμένοι από το κράτος πρόσφυγες "είναι θύματα πολιτικών διακριτικής μεταχείρισης και αποκλεισμού που τους στερούν την πρόσβαση σε θεμελιώδη δικαιώματα, περιλαμβανόμενου και του δικαιώματός τους να ζουν με αξιοπρέπεια στη χώρα που υποτίθεται ότι τους παρέχει προστασία".

Η ΚΙΣΑ ζητά "την άμεση συμμόρφωση των κρατικών Αρχών με το νόμο και το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και τον τερματισμό της πολιτικής `απλής ανοχής` των Σύριων προσφύγων, παραχωρώντας τους άμεσα διεθνή προστασία και πρόσβαση στα δικαιώματα των προσφύγων".

Ζητά ακόμη "τον άμεσο τερματισμό της ποινικοποίησης του δικαιώματος στο άσυλο και τον τερματισμό των ποινικών διώξεων εναντίον προσφύγων που προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο δικαίωμα αυτό που η Κύπρος τους στερεί".

Source : www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου