Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Φυττής: Προοπτική για το μέλλον οι προβληματισμοί των νέων

Οι προβληματισμοί των νέων συμβάλλουν στην εξαγωγή σημαντικών μηνυμάτων, τα οποία πρέπει να διοχετεύονται προς τα κέντρα λήψης αποφάσεων, σ’ όλες τους τις μορφές, για τη λήψη των μέτρων που προάγουν την ευημερία και την πρόοδο των νέων και τους δημιουργούν προοπτική για το μέλλον, δήλωσε σήμερα ο Προεδρεύων της Βουλής Σοφοκλής Φυττής, ο οποίος τόνισε πως η πολιτεία οφείλει να τα στηρίζει με κάθε μέσο, να παράσχει εκπαίδευση και όπου χρειάζεται να χορηγεί κοινωνικές παροχές.

Σε χαιρετισμό του, στην Α’ Σύνοδο της Στ’ Βουλευτικής Περιόδου της Κυπριακής Παιδοβουλής, ο κ. Φυττής είπε ότι ειδικότερα μέσα από τη σωστή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση, οι νέοι μας μπορούν να πάρουν τα εφόδια που χρειάζονται, για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής και τις δυσκολίες του μέλλοντος, σημειώνοντας ότι επιβάλλεται να είμαστε προμηθείς και όχι επιμηθείς, ιδιαίτερα σ’ αυτές τις δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες.

Όπως ανέφερε ο κ. Φυττής «οφείλουμε να προνοούμε και να κτίζουμε προσεκτικά και με σύνεση το μέλλον μας», προσθέτοντας ότι «το μέλλον της πατρίδας μας στηρίζεται στα νέα βλαστάρια και πρέπει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για να εκκολαφθούν σωστές και ολοκληρωμένες προσωπικότητες και αυτό επιτυγχάνεται μόνο μέσα από τη σωστή μόρφωση, που πρέπει να είναι ανθρωποκεντρική».

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση και ειδικότερα στην αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας, ο κ. Φυττής είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει πρόσφατα υιοθετήσει σύσταση για αντιμετώπιση της παιδικής φτώχιας και η σύσταση αυτή αποτελεί δέσμευση της ΕΕ για λήψη μέτρων βελτίωσης της παιδικής ευημερίας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Επίσης, ανέφερε πως η Unicef σε πρόσφατη ανακοίνωσή της έχει δηλώσει ότι «η επένδυση στα παιδιά είναι το κλειδί για το μέλλον της Ευρώπης», γι’ αυτό και θα πρέπει να προωθηθούν μέτρα που να συμβάλλουν στη μείωση της παιδικής φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού στα κράτη μέλη της ΕΕ.

«Η εφαρμογή της εν λόγω σύστασης της ΕΕ», συμπλήρωσε, «εξαρτάται κυρίως από τις πολιτικές επιλογές των κρατών μελών και ως εκ τούτου, οι κυβερνήσεις των κρατών μελών, οφείλουν να αναπτύξουν ολοκληρωμένες στρατηγικές, οι οποίες να αφορούν την πρόσβαση σε επαρκείς πόρους, την πρόσβαση σε οικονομικά προσιτές και ποιοτικές υπηρεσίες και να διασφαλίζουν το δικαίωμα των παιδιών να έχουν λόγο στις αποφάσεις που τους επηρεάζουν».

Σε ό,τι αφορά τις δύσκολες συνθήκες, που βιώνει σήμερα η Κύπρος, είπε πως «τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και τα πολλαπλά προβλήματα που προκύπτουν, έχουν επηρεάσει σημαντικά το βιοτικό επίπεδο πολλών οικογενειών με αρνητικές επιπτώσεις στην ευημερία των παιδιών».

Ανέφερε ακόμα πως «τα παιδιά είναι τα αθώα θύματα αυτής της κατάστασης η οποία επιβάλλει άμεση υιοθέτηση στρατηγικών ανάπτυξης και δημοσιονομικής εξυγίανσης», για να προσθέσει πως «για τους πιο πάνω λόγους, η πολιτεία στο σύνολό της θα πρέπει να δει με ευαισθησία όλες αυτές τις οικογένειες και να στηρίξει όλους όσους έχουν ανάγκη».

Ο κ. Φυττής κατέληξε λέγοντας πως «η καταβολή των κοινωνικών παροχών, είναι επιβεβλημένη ως ένα μέτρο στήριξης και ανακούφισης των οικογενειών που δυσπραγούν, ώστε τα παιδιά να μην υποφέρουν και να μην βιώνουν τις θλιβερές συνέπειες της οικονομικής κρίσης».

Πηγή: http://www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου