Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Γλυτώνουν εκποιήσεις τα δάνεια πρώτης κατοικίας έως 200.000 ευρώ

Λειτουργός του υπ. Οικονομικών εξήγησε το πλαίσιο σήμερα στην Επ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων


Αποφασισμένο εμφανίζεται το Προεδρικό και η Κυβέρνηση Αναστασιάδη να προστατέψει με κάθε τρόπο την πρώτη κατοικία από εκποιήσεις και σήμερα έγινε γνωστό ένα πρώτο ενδεικτικό ποσό για το οποίο θα προστατεύονται οι πρώτες κατοικίες που αποκτήθηκαν με δάνειο.

Πιο συγκεκριμένα, το Σχέδιο Προστασίας, θα αφορά δάνεια που εξασφαλίστηκαν αποκλειστικά και μόνο για την πρώτη κατοικία και το ύψος του δανείου δεν υπερβαίνει τις 200,000 ευρώ.

Τα πλαίσια της διαδικασίας αυτής προνοούν πως τα σπίτια θα αγοράζονται από το κράτος (πχ από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Γης) και οι δανειολήπτες με τη σειρά τους θα έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στην κατοικία τους καταβάλλοντας αρχικώς ένα συμβολικό ποσό. Με προσιτούς όρους και προϋποθέσεις θα αποπληρώσουν το δάνειο τους, προς το κράτος, σε μακρύ χρονικό διάστημα, οπόταν έτσι θα τους δοθεί ο χρόνος και η ευκαιρία να αρχίσουν να καταβάλλουν κανονικά τις δόσεις τους, όταν ανακάμψουν οικονομικά.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, ενέκρινε, ως γνωστόν, το εν λόγω προσχέδιο, (στην ουσία πρόκειται για Δήλωση Πολιτικής), ενώ αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες του Σχεδίου Προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Τις εν λόγω πληροφορίες κατέθεσε, πριν λίγο, λειτουργός του Υπ. Οικονομικών στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πάντως νοείται πως όσα δάνεια θα εισέλθουν στο Σχέδιο Προστασίας, αυτό θα γίνει κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις και κριτήρια, έτσι ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο άτομα που μπορούν να αποπληρώνουν το δάνειό τους κανονικά, να μην το πράττουν έτσι ώστε να επωφεληθούν τις διευκολύνσεις του εν λόγω Σχεδίου.

Υπενθυμίζεται ακόμη, πως το εν λόγω πλάνο (Rent for Mortage) ανακοινώθηκε επίσημα από πλευράς Κυβέρνησης το περασμένο καλοκαίρι, με πρόθεση εφαρμογής το 2015 με 2016. Ωστόσο τότε δεν ανακοινώθηκε μέχρι ποιου ύψους δάνεια θα καλύπτονται, και όπως πληροφορούμαστε το ποσό των 200,000 ευρώ κρίνεται από κυβερνητικές πηγές ως «ενδεικτικό».



Πηγή: http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου