Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Επιδημία λύσσας στην Ελλάδα

Σε εξάπλωση βρίσκεται ο ιός της λύσσας στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ που διαβίβασε στη Βουλή η υφυπουργός Υγείας Ζέτα Μακρή, μετά από ερώτηση 39 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, για τα αδέσποτα ζώα και τα κρούσματα του ιού της λύσσας στη χώρα.

Βάσει των στοιχείων, από το 2012 μέχρι σήμερα το Υπουργείο Υγείας έχει ενημερωθεί για 376 περιστατικά επαφής ανθρώπων με ζώα, με πιθανή ή επιβεβαιωμένη έκθεση στον ιό της λύσσας.

Στις επαφές εμπλέκονται αδέσποτα σκυλιά σε ποσοστό 63,4% επί του συνόλου των εκθέσεων και γάτες σε ποσοστό 7,5%. Το ποσοστό των εκθέσεων που οφείλεται σε αδέσποτα ζώα ανέρχεται στο 70,9%.

Όπως μεταδίδει το euronews, εκτός όμως από γάτες και σκύλους, λύσσα «χτύπησε» κοπάδι αγελάδων γαλακτοπαραγωγής στο Κιλκίς. Πρόκειται για τα πρώτα κρούσματα σε παραγωγικά ζώα.

Το Υπουργείο Υγείας έχει προμηθευτεί από το Ινστιτούτο Παστέρ 193 αντιλυσσικά εμβόλια, ενώ έχουν δοθεί οδηγίες προς τις αρμόδιες αρχές για τον εμβολιασμό των αδέσποτων, την απομάκρυνση και ταφή των νεκρών ζώων και την καταγραφή όλων των ζώων συντροφιάς.

Τι λένε οι φιλόζωοι

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία έχει εκφράσει την άποψη ότι δεν υφίσταται επιδημία λύσσας στην Ελλάδα και ότι “άλλοι αποφάσισαν περί αυτού για κερδοσκοπικούς αποκλειστικά σκοπούς“.

Με επιστολή της η ΠΦΠΟ ζήτησε από τον αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μ. Χαρακόπουλο “να αποσύρει προς διόρθωση την νέα εγκύκλιο στα σημεία όπου αναφέρεται, ότι αν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες ή οι ιδιοκτήτες ζώων, που ίσως, μπορεί, πιθανόν, αν, όταν, σε περίπτωση, εφοσον, άμα , δήθεν κλπ ” έχουν κάποια συμπτώματα” και δεν έχουν χώρους να απομονώσουν για 15 ήμερες το ζώο συντροφιάς ή τα παραγωγικά ζώα θα τα ευθανατώνουν”.

Κάλεσε επίσης τον Υπουργό Υγείας κ. Γεωργιάδη ”να μην μείνει μόνο στους τηλεφωνικούς καθησυχασμούς του, αλλά να ανακαλέσει στην τάξη την υφυπουργό του και το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ και να θέσει με ανακοίνωσή του το θέμα στις σωστές του διαστάσεις, αποφεύγοντας την διαστρέβλωση των στοιχείων ιδίως σε ο, τι αφορά τα 376 άτομα που δαγκώθηκαν από σκύλο, τα οποία ΔΕΝ είχαν λύσσα, όπως εξάλλου ούτε και τα ζώα”.

“Αν για τέσσερα κρούσματα ζώων συντροφιάς δημιουργείτε τέτοιον πανικό στους πολίτες και ξοδεύετε χιλιάδες ευρώ για την αντιμετώπιση μιας ανύπαρκτης επιδημίας τότε θέτουμε όλους σας στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας” τονίζεται στην ανακοίνωση.

“Δώστε αυτά τα χρήματα στους άστεγους και πτωχοποιημενους πολίτες για να πιάσουν και τόπο” κατέληξαν οι φιλοζωοι.

Οι κίνδυνοι από τη λύσσα

Η λύσσα είναι θανατηφόρα ασθένεια των θηλαστικών και του ανθρώπου.

Ο ιός εκκρίνεται στο σάλιο των άρρωστων ζώων και μεταδίδεται κυρίως μέσω του δήγματος (δαγκώματος) λυσσασμένου ζώου, συχνότερα σκύλου ή άλλου σαρκοφάγου.

Η λύσσα προλαμβάνεται κατά 100% στον άνθρωπο, με προϋπόθεση την άμεση και κατάλληλη ιατρική φροντίδα.

Συγκεκριμένα, ο ιός μεταναστεύει από την πύλη εισόδου του στον εγκέφαλο του θύματος. Κατά τη διάρκεια της περιόδου επώασης, η οποία στον άνθρωπο διαρκεί 20-40 ημέρες, ενώ στα υπόλοιπα ζώα 15-30 ημέρες, δεν εκδηλώνονται συνήθως κλινικά συμπτώματα. Από τη στιγμή που ο ασθενής, ο οποίος έχει προσβληθεί από τον ιό της λύσσας, παρουσιάσει κλινικά συμπτώματα δεν υπάρχει περίπτωση σωτηρίας και ο θάνατος θα επέλθει μετά από λίγες ημέρες.Παρόλα αυτά μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων, η ασθένεια έχει θνησιμότητα σχεδόν 100%. Περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο, κυρίως στην Αφρική και την Ασία, ενώ το σύνολο σχεδόν των θανάτων από λύσσα οφείλεται σε δάγκωμα σκύλου.

Τα παιδιά βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς με τα παιχνίδια και την περιέργειά τους έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να δαγκωθούν από σκύλο και μάλιστα πολλαπλές φορές σε ευαίσθητα σημεία του σώματός τους (π.χ. λαιμός ή πρόσωπο).

Από τον Οκτώβριο έχει ξεκινήσει πρόγραμμα εναέριας λήψης εμβολιακών δολωμάτων. Έχουν τη μορφή μπισκότων και περιέχουν ζωντανό ιό. Η ρίψη τους πραγματοποιείται σε μη κατοικημένες περιοχές. Οι άνθρωποι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να έρθουν σε επαφή με τα εμβόλια.

Πηγή: http://www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου