Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Έρευνα διέταξε η Νομική Υπηρεσία για τον ξυλοδαρμό

Εντολές έχει δώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Εισαγγελία για διορισμό ποινικού ανακριτή, ο οποίος να μην είναι πρώην μέλος της Αστυνομίας, για διερεύνηση της υπόθεσης ξυλοδαρμού πολιτικού πρόσφυγα από μέλη της ΜΜΑΔ, την περασμένη Τετάρτη.

Εξάλλου, η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ελίζα Σαββίδου μετέβη σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και συνομίλησε με τον Sylvain Faloubiyissane, αναγνωρισμένο πρόσφυγα από την Ακτή Ελεφαντοστού, ο οποίος νοσηλεύεται μετά τον τραυματισμό του κατά τη διάρκεια συμπλοκής με μέλη Αστυνομίας, στη Λευκωσία, στις 27 Νοεμβρίου 2013.

Η Επίτροπος εξετάζει την υπόθεση στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, ύστερα από υποβολή παραπόνου, και, αφού ολοκληρωθεί η έρευνά της, θα υποβάλει το πόρισμά της στις αρμόδιες αρχές.

Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι ανεξάρτητα από την έκβαση της έρευνας του συγκεκριμένου περιστατικού, το ζήτημα της μεταχείρισης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μεταναστών και προσφύγων δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με απραξία, αδράνεια και ανοχή, αλλά αντίθετα με συνεχή επαγρύπνηση και αποφασιστικότητα, πλήρους και αποτελεσματικής διαλεύκανσης και καταλογισμού των ανάλογων ευθυνών.

Αναφέρεται, επίσης, ότι η δράση της Αστυνομίας δεν είναι απεριόριστη ή ανεξέλεγκτη και δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα όρια του ελεγχόμενου.

Προστίθεται ότι ο προσανατολισμός χειρισμού τέτοιων σοβαρών υποθέσεων επιβάλλεται να είναι η άμεση, πλήρης, αποτελεσματική, αμερόληπτη και αντικειμενική διερεύνησή τους, η επίδειξη μηδενικής ανοχής σε ρατσιστική βία ή μεταχείριση όλων των μελών της κοινωνίας, όπως και η επιβολή παραδειγματικών και ανάλογων κυρώσεων σε όσους υπέχουν ευθύνη.

Σημειώνεται, επίσης, ότι δεν θα πρέπει να διαφεύγει ότι περιστατικά όπως το συγκεκριμένο, δοκιμάζουν το βαθμό της ανεκτικότητας και του πλουραλισμού της κοινωνίας και φέρνουν στο προσκήνιο το ιδιαίτερα σοβαρό θέμα της μεταχείρισης και της άσκησης βίας κατά μεταναστών και προσφύγων που διαμένουν στην Κύπρο, θέτοντας επιτακτικά τα σοβαρά και επείγοντα ζητήματα που αφορούν στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Πηγή: http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου