Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Φ. Φωτίου: Άμεσες και ειλικρινείς συνομιλίες θέλει η Κυβέρνηση – «Η επανέναρξη πρέπει και θα μας βρει ενωμένους»

- Οφείλουμε να υπερβούμε το πικρό συναίσθημα του μίσους και να παραμερίσουμε τα διχαστικά σύνδρομα
- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας , ανέφερε, κάνει πράξη τις προεκλογικές του δεσμεύσεις
- Η δυσχερής οικονομικά θέση της Κύπρου, δεν θα αποτελέσει την Αχίλλειο πτέρνα για εθνικές υποχωρήσεις

Σ’ αυτή την κρίσιμη ώρα της ιστορικής μας πορείας, αυτή την ώρα που η δική μας γενιά καλείται να σφραγίσει με τις αποφάσεις της τη μοίρα και το μέλλον της Πατρίδας μας, οφείλουμε να υπερβούμε το πικρό συναίσθημα του μίσους και να παραμερίσουμε τα διχαστικά σύνδρομα του παρελθόντος, ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου μιλώντας κατά το επίσημο μνημόσυνο πεσόντων της τουρκικής εισβολής στον Καθεδρικό ναό Αγίου Θεοδώρου στην Πάφο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας , ανέφερε, κάνει πράξη τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και προωθεί την συλλογικότητα στο Εθνικό Συμβούλιο, προσδίδοντας δυναμική στις αποφάσεις και τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί, προκειμένου να φτάσουμε, όπως είπε, σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Η επανέναρξη των συνομιλιών τους προσεχείς μήνες, συνέχισε, πρέπει και θα μας βρει ενωμένους, έτοιμους να αναλάβουμε ιστορικές ευθύνες. Ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος εξέφρασε από την πρώτη στιγμή με τον πιο εμφαντικό τρόπο, τη βούληση του για διαπραγματεύσεις ουσίας, πάνω στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Προσπάθεια επίλυσης είπε, που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες, επιφυλάξεις και προβληματισμούς του λαού μας. Άμεσες και ειλικρινείς, μόλις οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν. Και πάνω σε αυτό συνέχισε, εργαζόμαστε με πυρετώδεις ρυθμούς.

Ο κ. Φωτίου είπε επίσης πως συναφής είναι και η προσπάθεια μας να διαμηνύσουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι, η δυσχερής οικονομικά θέση της Κύπρου, δεν θα αποτελέσει την Αχίλλειο πτέρνα για εθνικές υποχωρήσεις στις δίκαιες αξιώσεις μας, προσθέτοντας πως κανένα εμπόδιο, δεν θα φανεί τόσο ισχυρό, ώστε να κάμψει το φρόνιμα μας για συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική απελευθέρωση των εδαφών μας από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής.

Σφυγμομετρούμε σημείωσε, τη λαϊκή βούληση και απορρίπτουμε κατηγορηματικά και εκ προοιμίου, οποιαδήποτε ετεροβαρή και άδικη λύση.

Ο κ Φωτίου κατέστησε σαφές πως χρέος μας αποτελεί η αδιαπραγμάτευτη διεκδίκηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων του λαού μας, η απαίτηση για εφαρμογή των αρχών του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, η απλή διακήρυξη και εμμονή, χωρίς ταλαντεύσεις, ότι το Κυπριακό, είναι θέμα εισβολής και κατοχής ενός ανεξάρτητου κράτους από την Τουρκία.

Μιλώντας στο μνημόσυνο που διοργάνωσαν από κοινού η Ιερά Μητρόπολη Πάφου, η Επαρχιακή Διοίκηση σε συνεργασία με τις αρχές και φορείς της Επαρχίας ο κ. Φωτίου είπε, πως 39 χρόνια από το μακάβριο πρόλογο της μεγάλης εθνικής μας τραγωδίας, με τις ταφικές επιγραφές «έπεσεν υπέρ πίστεως και πατρίδος», να πληθαίνουν μέρα με τη μέρα στους σταυρούς των κοιμητηρίων, στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας αλλά και στα χωριά και στις πόλεις μας, μνημονεύουμε ξανά τους γενναίους υπερασπιστές της κυπριακής ελευθερίας και τα τραγικά θύματα της τουρκικής εισβολής.

Μα αν πραγματικά θέλουμε να τιμήσουμε τη μνήμη τους, πρόσθεσε «ας υποσχεθούμε ότι αυτό δεν πρέπει να αποτελεί εθιστική πράξη» . Αυτό θα το πετύχουμε είπε, μετατρέποντας τη θυσία τους σε φάρο αντίστασης κατά των τουρκικών επιβουλών, πυξίδα ενότητας και κοινής.

«Η μνήμη τους δεν τελειώνει μετά από κάθε μνημόσυνο. Η μνήμη τους διαρκεί ως ασίγαστη φωνή της συλλογικής μας συνείδησης, για να μείνουμε άγρυπνοι στις επάλξεις του αγώνα για σωτηρία της μικρής μας πατρίδας και για τη λύτρωση του προδομένου και αδικημένου λαού μας», κατέληξε ο ΥΠΑΜ.

Πηγή: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου