Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Έρχεται η Αυστραλία! Αντί για το Ισραήλ, η Woodside Petroleum, δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Κύπρο για Τερματικό Φυσικού Αερίου

-Κερδίζουμε έδαφος έναντι του Ισραήλ, ακολουθώντας συνοπτικότερες διαδικασίες για την κατασκευή εργοστασίου υγροποιημένου φυσικού αερίου
-Δημοσίευμα της έγκαιρης εφημερίδας West Australian, αναφέρει ότι ο μεγαλύτερος παίκτης της αγοράς ενέργειας, θα δραστηριοποιηθεί στην Κύπρο
-Η Κύπρος θα καταστεί ο κυριότερος παροχέας φυσικού αερίου σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου.


Κρίνοντας ότι η Κύπρος, κερδίζει γρήγορα έδαφος στα ενεργειακά σχέδια, με συνοπτικότερες διαδικασίες, ο Αυστραλιανός Κολοσσός στον τομέα της ενέργειας Woodside Petroleum Ltd, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αποτελέσει μέρος της κοινοπραξίας, για την κατασκευή τερματικού στο Βασιλικό, αποσύροντας το ενδιαφέρον της για το Ισραήλ.

Η εφημερίδα «West Australian», επικαλούμενη καλά ενημερωμένες πηγές, δημοσιεύει άρθρο, σύμφωνα με το οποίο, η εταιρεία Woodside, η οποία είχε εκδηλώσει την πρόθεση της για απόκτηση δικαιωμάτων στο κοίτασμα Λεβιάθαν του Ισραήλ, καταβάλλοντας 2,3 δισ. δολάρια για την συμμετοχή της στην κατασκευή ενός εργοστασίου υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο θα εξάγει φυσικό αέριο προς την Άπω Ανατολή, επανεξετάζει τους σχεδιασμούς της.

Σύμφωνα με την έγκυρη εφημερίδα, κίνητρο για τους Αυστραλούς αποτελεί, η υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης των εταίρων της στο Ισραήλ, Delek Group και Noble Energy με την Κυπριακή Κυβέρνηση την περασμένη Πέμπτη, για την κατασκευή εργοστασίου υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος του δημοσιεύματος, κανένα από τα μέλη της κοινοπραξίας δεν διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία για την κατασκευή ενός εργοστασίου υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες ένταξης της Woodside στο έργο.

Λήγει σήμερα η προθεσμία προς το Ισραήλ
Η Woodside Petroleum, θεωρείται σήμερα ως ο κορυφαίος ηγέτης της αγοράς ενέργειας, σε θέματα κατασκευής εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου, το κόστος των οποίων ξεκινά από 6 δισ. δολάρια.

Η εφημερίδα, υπενθυμίζει ότι η προθεσμία που έδωσε ο Αυστραλιανός κολοσσός για το κλείσιμο της συμφωνίας, στο Λεβιάθαν του Ισραήλ εκπνέει σήμερα Κυριακή.

Παρά το γεγονός ότι η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να επιτρέψει τις εξαγωγές φυσικού αερίου, η Woodside πιστεύει ότι η προσπάθεια για κατασκευή ενός εργοστασίου υγροποιημένου φυσικού αερίου, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, μεταξύ των οποίων και η εκκρεμούσα έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, που κατέθεσε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ, κατά της απόφασης για εξαγωγή φυσικού αερίου.

Κερδίσαμε στον αγώνα ταχύτητας για το τερματικό
Η West Australian, αποδίδει τα εύσημα στην Κυπριακή Κυβέρνηση, κρίνοντας ότι παρά το γεγονός, ότι είναι ο νεότερος παίκτης στο ενεργειακό παιχνίδι, έχει κερδίσει έδαφος έναντι του Ισραήλ, χαράσσοντας μία γοργή πορεία στον αγώνα για την κατασκευή ενός εργοστασίου υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Η Κύπρος έχει ήδη επιλέξει, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, την τοποθεσία για τη κατασκευή του εργοστασίου στο Βασιλικό, σε αντίθεση με το Ισραήλ, που ακόμη δεν έχει εμπλακεί σε μία σοβαρή συζήτηση, που να αφορά τις δυνατότητες οικοδόμησης ενός εργοστασίου.

Επιπλέον, υπήρξαν αναφορές ότι η Woodside ανησυχεί για την απειλή από την Χεζμπολάχ και άλλων οργανώσεων, που αντιτίθενται στην κατασκευή ενός εργοστασίου στο Ισραήλ.

Η West Australian, εκτιμά ότι με βάση τις εξελίξεις η Κύπρος θα καταστεί ο μοναδικός παίκτης στην περιοχή, καθώς με την κατασκευή του εργοστασίου, δεν θα υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθεί και δεύτερο τερματικό στη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

Περαιτέρω υποδεικνύει ότι, υπάρχουν ήδη αρκετές ανακαλύψεις για μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου, που να μπορούν να δικαιολογήσουν την κατασκευή μίας βασικής μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου, με κόστος 6-8 δισ. δολάρια, ενώ οι ενδείξεις υποδεικνύουν τη δυνατότητα για νέα ευρήματα, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Source: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου