Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
Συμπεράσματα για τα πρόσθετα κονδύλια
από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό





30.06.13

Η Συμμαχία Πολιτών θεωρεί ότι οι αναφορές στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για πρόσθετα κονδύλια από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό είναι θετικές.

Υπογραμμίζει όμως, όπως υπέδειξε και σε παλαιότερες της παρεμβάσεις, ότι πέρα από τα πρόσθετα κονδύλια για να έχει ουσιαστική επίδραση η προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης θα πρέπει να εξασφαλίσει και τα ακόλουθα:

1. Το ύψος της έντασης χρηματοδότησης να αυξηθεί από το 60% (συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης) σε μεγαλύτερα ποσοστά λόγω της ένταξης της Κύπρου στο Πρόγραμμα Στήριξης. Πρόταση μας είναι η ένταση να φθάσει το 100% και να καλύψει το σύνολο της νέας προγραμματικής περιόδου. Τα ποσά που αντιστοιχούν σ’ αυτή την ένταση είναι πολύ μικρά για το συνολικό προϋπολογισμό της Ένωσης και άρα ευκολότερα διεκδικούνται. Η προσπάθεια που έγινε για το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης αύξησης από 50% σε 73% μέχρι το 2015 δεν είναι αρκετή.

2. Πρέπει να εξασφαλιστεί ο εμπροσθοβαρής χαρακτήρας των κονδυλίων σε ότι αφορά στην εκταμίευση και απορρόφηση τους. Σε αντίθετη περίπτωση αναμένεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.

3. Πρέπει η κυβέρνηση να αναδιαμορφώσει και να εκσυγχρονίσει τις δομές διαχείρισης κονδυλίων οι οποίες παρουσίασαν σοβαρά προβλήματα κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο.

Η Συμμαχία Πολιτών επαναλαμβάνει την πρόθεση της να βοηθήσει προς τις κατευθύνσεις αυτές στηρίζοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης για γρήγορη ανάκαμψη και σταθερή ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου