Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Γιωρκάτζη: Δεν τίθεται θέμα παραίτησής μου

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο λαός τις καταιγιστικές εξελίξεις στο θέμα της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη. 

Θέμα που λαμβάνει μορφή χιονοστιβάδας, μετά το δημόσιο και πρωτοφανές «άδειασμά» της από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη -μετά τους ισχυρισμούς της στη Βουλή για το συμβόλαιό της και το ζήτημα των σχέσεων συγγενών της με τον Αντρέα Βγενόπουλο- με την ίδια να δηλώνει μέσω της «Σ» ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησής της.

Δεν παραιτούμαι

Καθηκόντως και μετά τη γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, με την οποία ο Νίκος Αναστασιάδης εξέθετε δημόσια τη Διοικητή της Κεντρικής, επικοινωνήσαμε με την ίδια τη Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, η οποία λακωνικά δήλωσε ότι «δεν τίθεται θέμα παραίτησής της».

Σε υπόδειξη της εφημερίδας μας ότι διαρρέουν τέτοιες πληροφορίες, επανέλαβε ρητώς ότι τις διαψεύδει.

Ρωτήσαμε επίσης την κ. Γιωρκάτζη κατά πόσο έχει να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τη γραπτή δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη και απάντησε λέγοντας ότι «όταν μιλά ο Πρόεδρος, οι αξιωματούχοι δεν πρέπει να μπαίνουν σε συζήτηση». Στο καταληκτικό ερώτημά μας κατά πόσο θα επιχειρήσει με οιονδήποτε τρόπο να αποκλιμακώσει την κρίση, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί μέχρι την ώρα του τηλεφωνήματος, νωρίς το απόγευμα, η κ. Γιωρκάτζη απάντησε «δεν είμαι εγώ που προκάλεσα την κρίση». Απάντηση που ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως και αποτελεί έμμεση πλην σαφή απάντηση στα όσα λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ώρες.

Σημειώνεται ότι η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας αναχωρούσε την επίμαχη ώρα της επικοινωνίας μας στο εξωτερικό και από διερεύνηση της «Σ» προκύπτει ότι δεν υπήρχε οποιοδήποτε επαγγελματικό ταξίδι στο πρόγραμμά της.

Την «άδειασε»

Τις απαντήσεις Γιωρκάτζη, όπως αυτές δόθηκαν μέσω της «Σ», προκάλεσε η δημόσια και πρωτοφανούς περιεχομένου γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, με την οποία άφηνε την ανεξάρτητη αξιωματούχο πλήρως εκτεθειμένη. Δήλωση που εξεδόθη, μετά από αναφορές της στη Βουλή, με τις οποίες ενέπλεξε ευθέως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο διερευνώμενο, από την Επιτροπή Θεσμών, θέμα των σχέσεων που έχουν συγγενείς της με τον τέως ισχυρό άντρα της Λαϊκής, Ανδρέα Βγενόπουλο.

Ο ισχυρισμός της, μετά την αποκάλυψη ότι η δικηγόρος θυγατέρα της εκπροσωπεί ως νομικός σύμβουλος τον Ανδρέα Βγενόπουλο, ότι είχε συζητήσει το θέμα με τον Νίκο Αναστασιάδη, προκάλεσε την οργίλη αντίδραση του Προέδρου. Μετά από ολιγόλεπτη κατ' ιδίαν συνάντησή του με την κυρία Γιωρκάτζη εξέδωσε τη δήλωση-βόμβα (αυτούσια στη σελίδα αυτή) με την οποία την κατηγόρησε ουσιαστικά για ψευδή επίκληση του ονόματός του προς κάλυψη και δεύτερον για κατάχρηση της εμπιστοσύνης που της επέδειξε

Με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδίδει στη Διοικητή της Κεντρικής πλήρη ευθύνη για τη διαγραφή από το προταθέν, προς αυτή, συμβόλαιο πρόνοιας, που διασφάλιζε τη μη εμπλοκή συγγενών της σε υπό διερεύνηση υποθέσεις. Την προειδοποίησε μάλιστα ότι η μηδενική ανοχή στα φαινόμενα διαπλοκής που διακηρύττει, αφορά και την ίδια.

Θέμα τάξης

Από τη γραπτή δήλωση ξεχωρίζει και το mea culpa του Προέδρου της Δημοκρατίας, με βάση το οποίο απολογείται, γιατί ο ίδιος όφειλε να ελέγξει κατά γράμμα το συμβόλαιο που υπέγραψε η κ. Γιωρκάτζη και το οποίο, όπως αποκαλύφθηκε στην Επιτροπή Θεσμών του Κοινοβουλίου, δεν συμπεριλαμβάνει την πρόνοια που είχαν τα συμβόλαια προηγούμενων διοικητών, η οποία απαγορεύει σε εξ αίματος συγγενείς του Διοικητή να ασχολούνται με θέματα που άπτονται των εργασιών και εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας.

Ως ήταν φυσικό, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της γραπτής δήλωσης του Προέδρου Αναστασιάδη, τα κόμματα σήκωσαν το γάντι και ήγειραν θέμα τάξης και αξιοπιστίας καλώντας τη Διοικητή της Κεντρικής να παραιτηθεί.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός σε γραπτή ανακοίνωσή του ανέφερε ότι υπήρχε σοβαρό θέμα τάξης για τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

«Μετά και από την ξεκάθαρη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας θεωρούμε πως είναι αδύνατον να μπορέσει με αξιοπιστία να συνεχίσει στη θέση της», σχολίασε το κυβερνών κόμμα.

Εγείρεται μείζον ζήτημα ήταν το σχόλιο του ΔΗΚΟ, που σημείωσε ότι η δήλωση του Προέδρου δεν αφήνει άλλη επιλογή από την παραίτησή της, για να διαφυλαχθεί, όπως σημειώνει, το κύρος και η αξιοπιστία του θεσμού.

Ομοίως και η ΕΔΕΚ. «Η αφαίρεση της παραγράφου που αφορά τη σύγκρουση συμφερόντων από το συμβόλαιο της κ. Γιωρκάτζη δυστυχώς επιβαρύνει σοβαρά το κλίμα για την ίδια και καθιστά την παραίτησή της ως τη μόνη ορθή επιλογή», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

«Είναι εμφανές ότι η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας δεν τυγχάνει πια της εμπιστοσύνης του Προέδρου, θεωρούμε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή για την κα Γιωρκάτζη από το να παραιτηθεί», σχολίασε η Συμμαχία Πολιτών.

Βολές ΑΚΕΛ

Από τη συγχορδία πολιτικών αντιδράσεων δεν έλειψε ούτε το ΑΚΕΛ το οποίο όμως δεν μίλησε ανοικτά για την ανάγκη παραίτησης της κυρίας Γιωρκάτζη, παρά μόνο υπέδειξε ότι «υπό το βάρος του σοβαρού θέματος που προέκυψε με τη σύγκρουση συμφερόντων και το οποίο το ΑΚΕΛ εξ υπαρχής κατήγγειλε, αναμένεται η κα Γιωρκάτζη να λάβει τις αποφάσεις της».

Ταυτόχρονα όμως έβαλε κατά ρυπάς σε Προεδρικό και Πινδάρου καταγγέλοντας ότι επί δύο μήνες τηρούσαν σιγήν ιχθύος για το θέμα. Και υπέδειξε ότι «η όποια σιωπή Προεδρικού και Συναγερμού για δύο μήνες επί του θέματος και οι τεράστιες ευθύνες που φέρουν, δεν διαγράφονται με το ξέσπασμα κατά της κας Γιωρκάτζη, την οποία πρόσφατα επέλεξαν μετά βαΐων και κλάδων ως νέα Διοικητή». Τέλος η Εζεκία Παπαϊωάννου ζήτησε σε βάθος διερεύνηση του θέματος για να αποδειχθούν τα πραγματικά γεγονότα.

Είναι παρελθόν

Πάντως παρά τη δήλωση στη «Σ» της κ. Γιωρκάτζη, πολιτικοί παράγοντες που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις υποδείκνυαν ότι η Διοικητής πρέπει να θεωρείται ήδη παρελθόν. «Δεν μπορεί να λειτουργήσει υπό το βάρος αυτών των εξελίξεων και με όλα τα κόμματα να ζητούν την παραίτησή της», σχολίασε σημαίνον στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος.

Άλλος πολιτικός με τον οποίο επικοινωνήσαμε ανέφερε με νόημα ότι «αν η ίδια είχε δώσει δείγματα για μια τέτοια πρόθεση (παραίτησης) τότε δεν θα εξεδίδετο η γραπτή δήλωση-κόλαφος του Προέδρου Αναστασιάδη».

Να σημειωθεί ότι πολλοί πολιτικοί με τους οποίους συνομίλησε η «Σ» είπαν ότι αυτό που πρέπει να προβληματίσει έντονα είναι η παραδοχή της κ. Γιωρκάτζη για την αφαίρεση της συγκεκριμένης παραγράφου, κάτι που αποδεικνύει, όπως σημειώσαν, ότι έγινε επί σκοπού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Πυροβόλησε πρώτη

Είναι δε άξιο αναφοράς ότι το μείζον του ζητήματος, είχε διαπιστωθεί από νωρίς το πρωί κατά την παρουσία της Διοικητού στην Επιτροπή Θεσμών. Απαντώντας στο «σφυροκόπημα» των βουλευτών, είπε ότι γίνεται προσπάθεια για εκφοβισμό τόσο της ίδιας αλλά και της Κεντρικής Τράπεζας. Έστειλε δε μήνυμα ότι «αυτοί που νομίζουν ότι μπορούν να εξαγοράσουν τα πάντα να ξέρουν ότι η Διοικητής δεν εξαγοράζεται». «Αυτή η πατρίδα μού έδωσε πολύ περισσότερα από όσα της δίνω», συνέχισε και δήλωσε ότι όταν αναλάμβανε τα καθήκοντα του Διοικητή δεν διανοείτο το μέγεθος της αθλιότητας, ενώ ερωτηθείσα εάν κατήγγειλε προσπάθειες εκφοβισμού της, είπε ότι θα προβεί σε καταγγελία όταν κρίνει πως είναι ώρα και υπάρχουν επαρκή στοιχεία.

Άρχισαν τα όργανα της διαδοχής

Οι επόμενες ώρες της γραπτής δήλωσης του Προέδρου και της πανταχόθεν υπόδειξης προς την κα Γιωρκάτζη για παραίτηση, επέτρεψαν να ανοίξει, σε επίπεδο παρασκηνίου, ο φάκελος του πιθανού διαδόχου.

Ονόματα όπως αυτά του Μάκη Κεραυνού και του Γιώργου Συρίχα «αναπαράχθηκαν» διαδικτυακά χωρίς αυτό να σημαίνει οτιδήποτε.

Σημειώνεται πάντως ότι πιθανή αλλαγή διοικητή θα στείλει, δικαίως ή αδίκως, πολύ αρνητικά μηνύματα στο εξωτερικό, δεδομένων των αντιπαραθέσεων που είχαν Χριστόφιας-Ορφανίδης αλλά και των επεισοδίων, με την προσωπική εμπλοκή του κ. Ντράγκι από την ΕΚΤ, μεταξύ Αναστασιάδη-Δημητριάδη που οδήγησαν τελικά στην παραίτηση του τελευταίου έναντι αποζημιώσεως ύψους €300 χιλ.

sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου