Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Πρώτη Κυριακή με ελπίδες για τους κυνηγούς

Όλα έτοιμα για την πρώτη εξόρμηση των κυνηγών, η οποία έχει προγραμματιστεί για αύριο. Συγκεκριμένα από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής οι λάτρεις του χόμπι θα κατευθυνθούν προς συγκεκριμένες τοποθεσίες σε όλη την Κύπρο περιμένοντας υπομονετικά το θήραμα.

Το κυνήγι της πέρδικας, του λαγού και της φραγκολίνας θα ολοκληρωθεί στις 28 Δεκεμβρίου με τις εξορμήσεις να ανέρχονται συνολικά σε 17. Στην τελική ευθεία βρίσκονταν οι προετοιμασίες, τόσο από τις κυνηγετικές οργανώσεις όσο και από τους κυνηγούς, με τα καταστήματα των κυνηγετικών ειδών να έχουν αυτές τις ημέρες την τιμητική τους.

Κάνοντας μια βόλτα στα εν λόγω καταστήματα μας λέχθηκε ότι φέτος έχουν πέσει σε μεγάλο βαθμό οι πωλήσεις όπλων και ο κόσμος περιορίζεται στην αγορά φυσιγγίων και άλλου είδους εξοπλισμό. Εκτιμάται ότι αύριο θα βρεθούν στην ύπαιθρο περί τους 43 χιλιάδες κυνηγούς με στόχο, τουλάχιστον, να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους «παπαγάλοι».

Μειωμένο το θήραμα

Πάντως τα νέα από την ποσότητα του θηράματος δεν είναι ούτε φέτος ενθαρρυντικά καθώς, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγίου και Διατήρησης Άγριας Ζωής (Κ.Ο.Κ. & Δ.Α.Ζ) Αντώνη Κακουλλή που μίλησε στη «Σ», εμφανίζεται πάλι μειωμένο. «Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις που είχαμε, οι αριθμοί των φραγκολινών και των πέρδικων έχουν μειωθεί αισθητά σε σχέση με πέρυσι, με τον αριθμό των λαγών να αυξάνεται ελάχιστα πάντα σε σχέση με το 2013», σημείωσε ο κ. Κακουλλής.

Επί ποδός η Θήρα

Επί ποδός βρίσκονται και οι λειτουργοί της Υπηρεσίας Θήρας για να ελέγχουν κυρίως τις άδειες κυνηγίου, αφού πολλοί δεν τις έχουν ανανεώσει αλλά και να εντοπίσουν κρούσματα λαθροθηρίας. Ο Πρόεδρος της ΚΟΚ και ΔΑΖ κάλεσε όλους όσοι δεν ανανέωσαν την άδειά τους να το πράξουν, έστω και την τελευταία στιγμή μέσω του διαδικτύου ώστε να αποφύγουν το πρόστιμο. Το κόστος ανανέωσης της άδειας ανέρχεται στα 77 ευρώ και 45 ευρώ για τους κυνηγούς άνω των 65 ετών

Οι κυνηγοί άνω των 80 μπορούν να ανανεώσουν την άδεια τους δωρεάν. Παράλληλα οι κυνηγοί που ανανεώνουν τις άδειές τους καλούνται να δηλώσουν και τον κυνηγετικό τους σύλλογο, στον οποίο θα πάει το 2% του αντιτίμου της ανανέωσης της άδειάς τους. Όσον αφορά τον καιρό, οι προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αναφέρουν ότι θα είναι κατά διαστήματα συννεφιασμένος με μεμονωμένες βροχές και καταιγίδες.

Προσοχή!

Την ίδια στιγμή οι κυνηγοί καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην προκληθούν ατυχήματα. Παράλληλα καλούνται να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα θέματα ασφάλειας, να σέβονται και να προστατεύουν τις ξένες περιουσίες, έχοντας πάντοτε κατά νου ότι ασκούν το άθλημα, φιλοξενούμενοι στις περιουσίες αυτές.

Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, με την ευκαιρία της έναρξης της κυνηγετικής περιόδου απηύθηνε θερμή έκκληση στους κυνηγούς να συνεργάζονται στενά με το προσωπικό του Τμήματος Δασών και να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια, τόσο στην πρόληψη όσο και στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών.

Σε ανακοίνωσή του, το Τμήμα Δασών αναφέρει ότι το άναμμα φωτιάς χωρίς άδεια εντός των κρατικών δασών ή σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τις παρυφές τους, συνιστά αδίκημα το οποίο σύμφωνα με τον περί Δασών Νόμο του 2012, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 5 χρόνια ή με πρόστιμο μέχρι €25.000,00 ή και τις δύο ποινές μαζί.

sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου