Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Προέταξε την πρόταση για την Αμμόχωστο ο Πρόεδρος

Την υιοθέτηση της πρότασης του για την Αμμόχωστο ως πρώτο βήμα επίδειξης γνήσιας, κατά την έκφραση του, πολιτικής βούλησης προέταξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην 69η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, είπε ότι η πρόταση θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης στη συνεχιζόμενη διαπραγματευτική διαδικασία. Αναφερόμενος στο κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισήμανε ότι το 2014 σηματοδοτεί την 40η επέτειο της βίαιης διαίρεσης της Κύπρου συνεπεία της εισβολής του 1974 και της συνεχιζόμενης κατοχής από την Τουρκία.

Τόνισε ότι ο ίδιος είναι δεσμευμένος να εργαστεί με σθένος και αποφασιστικότητα ώστε μέσα από ένα επικοδομητικό και εις βάθος ουσιαστικό διάλογο να καταλήξει σε μια διευθέτηση η οποία να:
Επανενώνει την Κύπρο και τον λαό της,
Αποκαθιστά τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των νόμιμων κατοίκων της,
Απαλλάσσει το νησί από την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων,
Διασφαλίζει την ειρηνική συνύπαρξη και κοινωνικο-οικονομική συνεργασία ανάμεσα σε όλους τους πολίτες της,
Εγγυάται την αποτελεσματικότητα και την καλή λειτουργία της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ.

«Για μένα, υπάρχει μόνο ένα Σχέδιο. Αυτό είναι η επίτευξη μιας διευθέτησης στο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί ως συμβιβασμός: Την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, με μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη διεθνή νομική προσωπικότητα και μια και μόνη ιθαγένεια», είπε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Χαιρέτησε τον διορισμό Eide

Παράλληλα χαιρέτησε τον διορισμό του νέου ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Espen Barth Eide, λέγοντας ότι αποδεικνύει την αποφασιστικότητα των ΗΕ να διασφαλίσουν ότι η διαδικασία προχωρεί αποφασιστικά προς τα εμπρός.

«Είναι όμως αυτονόητο πως εκείνο που επίσης χρειάζεται, είναι η επίδειξη γνήσιας βούλησης από τους συμπατριώτες μας να διαπραγματευτούν με καλή θέληση και από την Τουρκία να συμβάλει εποικοδομητικά στις προσπάθειες για την επίτευξη μιας διευθέτησης, όχι μόνο στη θεωρία, αλλά με πρακτικές και ουσιαστικές ενέργειες», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Τα ΜΟΕ

«Είναι όμως αυτονόητο πως εκείνο που επίσης χρειάζεται, είναι η επίδειξη γνήσιας βούλησης από τους συμπατριώτες μας να διαπραγματευτούν με καλή θέληση και από την Τουρκία να συμβάλει εποικοδομητικά στις προσπάθειες για την επίτευξη μιας διευθέτησης, όχι μόνο στη θεωρία, αλλά με πρακτικές και ουσιαστικές ενέργειες», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ενώπιον της ΓΣ του ΟΗΕ ότι το απώτερο όραμά του “είναι να ανακουφίσουμε όλους τους Κύπριους, ειδικότερα τις νέες γενιές, το μέλλον της χώρας, από το αναχρονιστικό βάρος του να είναι αναγκασμένοι να ζουν σε μια διαιρεμένη πατρίδα στην οποία εμποδίζονται δια της βίας να απολαμβάνουν τις ελευθερίες τις οποίες όλοι οι πολίτες του κόσμου δικαιούνται. Έναν αναχρονισμό για τον οποίο δεν πρέπει να κατηγορούνται και τον οποίο δικαιούνται να δουν να διορθώνεται”.

“Δεν θα παρεκκλίνω από το να επιδιώκω αυτό το όραμα, αφού είναι ένα καθήκον που ανέλαβα έναντι όλων των Κυπρίων. Δεν θα αποστώ της ιστορικής μου ευθύνης να προσφέρω ένα σταθερό, ειρηνικό, ευτυχισμένο και συμφιλιωτικό μέλλον στη χώρα μου”, τόνισε.

Απηύθυνε επίσης την ειλικρινή ευγνωμοσύνη του λαού της Κύπρου και της Κυβέρνησης στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας για την προσφορά της ΟΥΝΦΙΚΥΠ τα τελευταία 50 χρόνια, “που αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα του επιτυχούς ρόλου που τα Ηνωμένη Έθνη μπορούν να αναλάβουν στη διατήρηση της ειρήνης”.

Ο ρόλος της Κύπρου και οι υδρογονάνθρακες

Παράλληλα, είπε ότι η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή της Κύπρου έχει αδιαμφισβήτητα αναβαθμίσει τη στρατηγική της σημασία.

“Η ενέργεια μπορεί να καταστεί καταλύτης για μια ευρύτερη συνεργασία στην περιοχή, συμβάλλοντας έτσι στην ειρήνη και τη σταθερότητα, αλλά και μέσο για ενδυνάμωση της περιφερειακής και ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης, η οποία θα δώσει ώθηση στις οικονομίες των χωρών της περιοχής”, ανέφερε.

Στην έναρξη της ομιλίας του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εξέφρασε την ανησυχία και την αγανάκτηση του για τις πράξεις τρομοκρατίας, προσάρτησης εδαφών μέσω παράνομης χρήσης βίας, θρησκευτικού φανταμελισμού και βίαιων μετακινήσεων εκατομμυρίων ανθρώπων.

«Όλα αυτά που παρακολουθούμε να γίνονται στη Λιβύη, τον Λίβανο, τη Συρία και το Ιράκ, ιδίως μετά την εμφάνιση του ISIS και τις ανείπωτες θηριωδίες του, δεν πρέπει να μας αφήνουν αδιάφορους ή παθητικούς», τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Παράλληλα αναφέρθηκε στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος λόγω της γεωγραφικής της θέσης καθώς και λόγω των εξαιρετικών σχέσεων που διατηρεί με όλους τους γείτονες της.

«Ως εκ τούτου, θεωρούμαστε ως έντιμος διαμεσολαβητής, χωρίς κρυφές ατζέντες», είπε χαρακτηριστικά.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη Συνέχεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη σειρά επαφών που είχε ο ίδιος με τον ΓΓ του ΟΗΕ, τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης, τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου και τους Υπουργούς εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρόσθεσε επίσης ότι μετά την συνέντευξη τύπου θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο. Ερωτηθείς για το ποιο θα είναι το αντικείμενο της συνάντησης, ο Νίκος Αναστασιάδης δεν έκρυψε ότι θα ζητήσει την συμβολή του στο κυπριακό προς την κατεύθυνση άσκησης πιέσεων προς την Τουρκία σε ότι αφορά τη διαπραγματευτική διαδικασία.

Πηγή: www.sigmalive.com

LIKE US ON FACEBOOK ΕΔΩ 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου