Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Έπεσαν οι υπογραφές για συνεκμετάλλευση ΦΑ Κύπρου-Αιγύπτου

Εγκρίθηκε η συμφωνία συνεκμετάλλευσης κοιτασμάτων φυσικού αερίου που υπέγραψαν Κυπριακή Δημοκρατία και Αίγυπτος. Αυτό ανέφερε στα πλαίσια ενημέρωσης της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμιντέλ Αμιντέλ Φατάχ Αλ Σισι εξέδωσε χθες προεδρικό διάταγμα με το οποίο εγκρίνει την επικύρωση της συμφωνίας πλαίσιο για συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ Κύπρου και την ΑΟΖ Αιγύπτου που εκτείνονται εκατέρωθεν της μέσης γραμμής η οποία υπογράφηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου 12/12/2013, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη.

Η συμφωνία με την Αίγυπτο είχε εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο πριν από δύο βδομάδες. Η έκδοση του Υπουργικού Διατάγματος διαβιβάστηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Η υπογραφή του διατάγματος από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λακκοτρύπη.



Υπενθυμίζεται επίσης ότι Κύπρος και Ιορδανία υπέγραψαν μνημόνιο συναντίληψης για πώληση φυσικού αερίου από τα κυπριακά οικόπεδα. Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας της Ιορδανίας, Mohammad Hamed, ομάδες τεχνοκρατών από την Ιορδανία και την Κύπρο θα συναντηθούν τις επόμενες βδομάδες για να συζητήσουν το ζήτημα των ποσοτήτων και των τιμών. Ο Υπουργός Ενέργειας της Ιορδανίας, πρόσθεσε ότι η τελική συμφωνία θα υπογραφεί το 2015. Η Ιορδανία εξετάζει διάφορα ενδεχόμενα προκειμένου να διαφοροποιήσει τις πηγές προμήθειας φυσικού αερίου.



«Η εισαγωγή φυσικού αερίου από την Κύπρο είναι μια πρακτική λύση καθώς η Κύπρος έχει πολύ καλά αποθέματα φυσικού αερίου που μπορούν να συμβάλουν στις ενεργειακές ανάγκες της Ιορδανίας για φυσικό αέριο», δήλωσε ο Mohammad Hamed.

Source : www.sigmalive.com

LIKE US ON FACEBOOK ΕΔΩ 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου