Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

ΠτΔ: «Θα εξεύρω 900.000 ευρώ για την ταυτοποίηση αγνοουμένων»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε την Παρασκευή τους συγγενείς των αγνοουμένων ότι θα προχωρήσει στην εξεύρεση των αναγκαίων πόρων (900 χιλιάδες ευρώ) προκειμένου να επισπευσθούν οι εργασίες για ταυτοποίηση των εκατοντάδων αγνοουμένων, των οποίων τα οστά ευρίσκονται στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο.

Μιλώντας σε εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο για απόδοσης τιμής στους συγγενείς των αγνοουμένων που το 1974 πολέμησαν ως κληρωτοί ή έφεδροι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι η αδιάλλακτη άρνηση της τουρκικής πλευράς να συνεργαστεί και να συμβάλει ώστε η επιτάχυνση στη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων να βοηθήσει στον τερματισμό του πόνου που βιώνουν χιλιάδες οικογένειες, μετατρέπει την οργή του σε πείσμα, “ώστε πιο έντονα ακόμα να είναι τα διαβήματα προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου, επιτέλους, να δοθεί ένα τέλος στο δράμα που βιώνετε και βιώνουμε όλοι μαζί σας”.

“Ως πρώτο βήμα, πέραν από τις γραπτές παραστάσεις προς τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων, θα προχωρήσω στην εξεύρεση των αναγκαίων πόρων (900 χιλιάδες ευρώ) προκειμένου να επισπευσθούν οι εργασίες για ταυτοποίηση των εκατοντάδων αγνοουμένων των οποίων τα οστά ευρίσκονται στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο”, σημείωσε ο ΠτΔ.

«Είχα οδυνηρή εμπειρία»
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι συναισθάνεται τον πόνο, τη λύπη , την πίκρα και την οργή όλων, γονιών, συζύγων, παιδιών και αδελφών, αυτών που χάθηκαν τότε και η τουρκική ηγεσία αρνείται, 40 χρόνια μετά, να δώσει τα όσα στοιχεία κατέχει για την τύχη τους. Συνέχισε λέγοντας ότι τα συναισθήματά του είναι σήμερα πολύ πιο έντονα , γιατί χθες είχε την οδυνηρή εμπειρία να επισκεφθεί το Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους.

“Ο συγκλονισμός στο θέαμα ανθρωπίνων σκελετών που αναμένουν ταυτοποίηση, δεν μπορεί να αποδοθεί με λόγια. Αποδίδεται ακριβέστερα στα πρόσωπα όλων εσάς που τα τελευταία 40 χρόνια ζείτε στην αβεβαιότητα και την αγωνία να σας δοθούν κάποια μαντάτα για την τύχη των προσφιλών σας. Καταγράφεται ακόμα πιο έντονα, όταν με σφιγμένη την καρδιά καλείστε να αντικρύσετε ότι απέμεινε από τις σορούς των αγαπημένων σας”, συνέχισε ο Πρόεδρος.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι οι προσπάθειες του ιδίου και της Κυβέρνησής του θα εντατικοποιηθούν, ώστε το θέμα της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων να αποτελεί προτεραιότητα στον αγώνα μας για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

«Να νιώθετε υπερήφανοι»
Απευθυνόμενος στους συγγενείς των αγνοουμένων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι πρέπει να νοιώθουν υπερήφανοι για την κληρονομιά που οι δικοί τους άφησαν στους ιδίους, την κοινωνία και τους πολιτειακούς άρχοντες. “Μια κληρονομιά που σε εσάς αποδίδει την υψίστη τιμή και σε εμάς την μεγίστη ευθύνη για τη δικαίωση της θυσίας τους”, είπε.

Κατέληξε λέγοντας ότι σήμερα τιμούμε τόσο εκείνους οι οποίοι ταυτοποιήθηκαν και ως πεσόντες ανακηρύσσονται ήρωες, όσο και εκείνους που παραμένουν αγνοούμενοι, προς τους οποίους η πατρίδα οφείλει ανάλογο φόρο τιμής.

“Τιμούμε τους αγνοούμενούς μας και τους συγγενείς τους ως έναν ελάχιστο φόρο τιμής για τον πόνο που φέρουν όλα αυτά τα χρόνια, και για την καρτερικότητα, την υπομονή και το σθένος με τα οποία αντιμετωπίζουν την απώλεια των αγαπημένων τους”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ικανοποίηση στο Σύνδεσμο
Ο Νίκος Σεργίδης, Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων στο δικό του χαιρετισμό είπε ότι η απόδοση τιμής στους συγγενείς των αγνοουμένων αποτελεί την πρώτιστη υποχρέωση και καθήκον της πολιτείας, η οποία, έστω και σαράντα χρόνια μετά, αποδίδει τις αρμόζουσες τιμές ως ελάχιστη ένδειξης ευγνωμοσύνης .

Ο κ. Σεργίδης είπε ότι οι οικογένειες των αγνοουμένων αγωνίζονται όλα αυτά τα χρόνια για τα αυτονόητα που ισχύουν σε όλες τις ευρωπαϊκές και άλλες χώρες, δηλαδή το σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και πόνο.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε ότι η εκδήλωση αυτή, που ακολουθεί άλλες δύο για απόδοση τιμών σε συγγενείς αγνοουμένων, κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου το 2010, είναι απόδειξη του ενδιαφέροντος και της αποφασιστικότητας του για το θέμα των αγνοουμένων.

Χαιρέτισε ακόμη την πρωτοβουλία του Προέδρου και τις παρεμβάσεις του για επίσπευση της διαδικασίας ταυτοποίησης αλλά και τις προτροπές της διεθνούς κοινότητας όπως εκφράστηκαν από τον ΓΓ των ΗΕ και τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, όπως είπε, για επίλυση του θέματος χωρίς άλλη καθυστέρηση και για ουσιαστική διερεύνηση της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας.

Source : www.kathimerini.com.cy

LIKE US ON FACEBOOK ΕΔΩ 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου