Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Ένωση Ιδιωτών Γιατρών: Το ΓΕΣΥ κρύβει αδυναμίες

Μεγάλες αδυναμίες κρύβει το προταθέν Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓΕΣΥ), παρά τα πλεονεκτήματα του έναντι του υπάρχοντος συστήματος, υποστηρίζουν οι ιδιώτες γιατροί, οι οποίοι τάσσονται υπέρ ενός λειτουργικού, ποιοτικού και βιώσιμου ΓΕΣΥ.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Πρόεδρος της Ενωσης Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου (ΕΝΙΚ) Μάριος Θεοδότου ανέφερε πως η μεγάλη αδυναμία του προταθέντος ΓΕΣΥ αφορά το γεγονός ότι προνοεί για ένα μονοπωλιακό σύστημα. Σημείωσε πως η παγκόσμια εμπειρία από παρόμοια συστήματα υγείας όπως στην Ελλάδα και στην Αγγλία δείχνει ότι υπάρχει υποβάθμιση των υπηρεσιών και της ποιότητας, κίνδυνος κατάχρησης του συστήματος και συνεχούς αύξησης των εισφορών εις βάρος των οικονομικών του λαού και του κράτους.

“Ο φόβος και η ανησυχία μας είναι να μην καταντήσουμε την υγεία σαν αυτή της Ελλάδας, όπου ο αντίστοιχος μονοπωλιακός οργανισμός, λόγω έλλειψης ρευστότητας, αφήνει νοσηλευτήρια και γιατρούς για μήνες απλήρωτους”, είπε ο κ. Θεοδότου.

Επεσήμανε πως το σχέδιο θα γίνει καλύτερο εάν προστεθούν σε αυτό και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, ώστε να υπάρχει συνύπαρξη του Δημόσιου Οργανισμού Ασφάλισης και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, προκειμένου ο πολίτης να έχει το δικαίωμα της επιλογής, και να δημιουργηθούν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και καλύτερης ποιότητας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς όφελος των πολιτών και της οικονομίας.

Αυτό, ανέφερε, θα διασφαλίσει “τη βιωσιμότητα αλλά και την περαιτέρω βελτίωση τόσο των ιδιωτικών όσο και των δημοσίων νοσηλευτηρίων”.

Ο κ. Θεοδότου υπογράμμισε παράλληλα πως οι ιδιώτες γιατροί σε καμία περίπτωση δεν προτείνουν, ούτε ευνοούν, ένα σύστημα με αποκλειστικά ιδιωτικές εταιρείες “όπως λανθασμένα αφήνουν να νοηθεί κάποιοι”.

Αναφερόμενος στις βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής ιδιωτών γιατρών στο ΓΕΣΥ, ο κ. Θεοδότου τόνισε πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι “η πλήρης διοικητική, οικονομική και επιστημονική αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων πριν την έναρξη του ΓΕΣΥ”.

Είπε επίσης πως πρέπει να δίνεται το δικαίωμα στους ασθενείς και της απευθείας πρόσβασης σε ειδικό ιατρό, χωρίς παραπομπή από οικογενειακό ιατρό με καταβολή μικρού ποσοστού συμπληρωμής (co-payment).

Πρόσθεσε πως θα πρέπει να οριστούν οι αμοιβές των ιατρών που θα συμμετέχουν στο ΓΕΣΥ, ώστε να μην είναι κατώτερες των συμφωνημένων τιμών των ιατρικών εταιρειών με τις ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν συμφωνηθεί το 2009. Σημείωσε ότι οι τιμές αυτές δεν έχουν αλλάξει έκτοτε και είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Επιπρόσθετα, ανέφερε, από την 1/1/2015 να υπολογίζεται ανά έτος στις τιμές αυτές αύξηση ίση με το ποσοστό του πληθωρισμού.

Επεσήμανε πως θα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός ονομαστικά της αμοιβής του ιατρού από αυτή του νοσηλευτηρίου και έγκαιρη καταβολή, εντός ενός μηνός, της αμοιβής των ιατρών που θα συμμετέχουν στο ΓΕΣΥ.

Ο κ. Θεοδότου υπογράμμισε πως “εάν τηρηθούν αυτές οι προϋποθέσεις, οι ιδιώτες ιατροί που είναι η μεγάλη πλειοψηφία των ιατρών, θα εργαστούν με όλες τους τις δυνάμεις για ένα σωστό, βιώσιμο, ποιοτικό ΓΕΣΥ και θα συνεργαστούν με όλους τους αρμόδιους φορείς για το σκοπό αυτό”.

Εξέφρασε, εξάλλου, τη θέση πως “αν δεν υπήρχε η οικονομική κρίση και το μνημόνιο, δύσκολα θα έβγαινε από τα συρτάρια του Υπουργείου Υγείας το ΓΕΣΥ”, σημειώνοντας πως “ξοδεύτηκαν εκατομμύρια σε μελέτες αλλά πρακτικά δεν έγινε τίποτα”.

Αναφερόμενος στα προβλήματα του σημερινού συστήματος υγείας και ιδιαίτερα στον τρόπο λειτουργίας των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ο κ. Θεοδότου επεσήμανε πως υπάρχει υπερφόρτωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων με αριθμό ασθενών που ξεπερνά τις δυνατότητές τους, “με αποτέλεσμα να λειτουργούν χωρίς δείκτες ποιότητας, στην προσπάθειά τους να εξυπηρετήσουν όσους περισσότερους μπορούν”.

Είπε πως η αυτονόμηση των νοσοκομείων έπρεπε να αρχίσει από χρόνια, όταν οι δείκτες της οικονομίας ήταν ευνοϊκότεροι.

Ανέφερε πως η δημόσια υγεία είναι πανάκριβη, σημειώνοντας πως το πραγματικό κόστος λειτουργίας ενός δημόσιου νοσηλευτηρίου είναι πιο ακριβό από ότι το ανάλογο στο ιδιωτικό νοσηλευτήριο.

Ερωτηθείς εάν συμμετέχουν στο διάλογο για το ΓΕΣΥ, ο κ. Θεοδότου είπε πως είχαν επαφή με τον Υπουργό Υγείας, ο οποίος συζήτησε μαζί τους και “λαμβάνει σοβαρά υπό τις απόψεις μας”, προσθέτοντας πως ο διάλογος αυτός θα συνεχιστεί.

Το μέλος της Επιτροπής ΓΕΣΥ της ΕΝΙΚ Μάρκος Μάρκαρης επεσήμανε πως το προταθέν ΓΕΣΥ “μετά πάσης βεβαιότητας θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της ιατρικής φροντίδας του Κύπριου πολίτη και θα οδηγήσει το ψηλό επίπεδο της ιατρικής που έχουμε μέχρι τώρα, και κτίσαμε με κόπο, σε μαρασμό”.

Είπε πως το ΓΕΣΥ σχεδιάστηκε από ανθρώπους του Υπουργείου Υγείας “χωρίς να έχουν γνώση πραγματική πώς λειτουργούν οι ασθενείς έξω από τα κρατικά νοσοκομεία”.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των αμοιβών, το μέλος της ΕΝΙΚ Χάρης Αρμεύτης είπε πως δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη στους γιατρούς που θα συμμετέχουν στο σύστημα ποιες θα είναι οι αμοιβές τους.

Υπογράμμισε την ανάγκη για αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων, σημειώνοντας πως στην Ελλάδα όπου δεν έγινε αυτονόμηση σε λίγους μήνες τα νοσηλευτήρια οδηγήθηκαν σε κατάρρευση.

Ανέφερε πως το προτεινόμενο ΓΕΣΥ αποτελεί αντιγραφή του συστήματος υγείας της Αγγλίας, όπου παρουσιάζονται "φοβερές καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά τον χρόνο παραπομπής του ασθενή από το γενικό ιατρό στον ειδικό που μπορεί να ξεπερνά τους τρεις - τέσσερις μήνες".

Είπε πως "αν θέλουμε να κάνουμε ένα λειτουργικό και ποιοτικό ΓΕΣΥ πρέπει να καταλάβουμε ότι ο δημόσιος τομέας πρέπει να ανταγωνίζεται τον ιδιωτικό".


- Source : http://www.sigmalive.com

---> ΑΦΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΚΑΝΕ ΕΝΑ LIKE  ΕΔΩ ---ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <-----

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου