Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Αυτές είναι οι 64 συναλλαγές στην κλειστή περίοδο των κυπριακών τραπεζών – Παρασκηνιακές αμφιβολίες βουλευτών για αλλοίωση στοιχείων


- 24 πράξεις εκροής καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου και 40 στη Λαϊκή
- Μικρή η λίστα για να μην έχει εξακριβωθεί η «νομιμότητά» της έναν χρόνο μετά
- Δεν φαίνεται να εμπλέκονται ονόματα πολιτικών ή τραπεζιτών στις εν λόγω πράξεις
- Βουλευτές όμως δυσπιστούν για την εγκυρότητα των στοιχείων που έδωσε η Κεντρική Τράπεζα
- Υπάλληλοι με πρόσβαση στο μηχανογραφικό θα μπορούσαν να αλλοιώσουν δεδομένα για να μην εντοπιστούν συναλλαγές
Συνολικά 64 συναλλαγές έγιναν από τις δύο μεγάλες τράπεζες –Κύπρου και Λαϊκή– κατά την επίμαχη «κλειστή περίοδο», δηλαδή από τις 16 ως τις 27 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει η Κεντρική Τράπεζα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, οι περισσότερες πράξεις φαίνεται πως είναι δικαιολογημένες και σε αυτές να μην εμπλέκονται ονόματα πολιτικών ή τραπεζιτών. Ωστόσο, βουλευτές –έστω παρασκηνιακά– παρουσιάζονται δύσπιστοι κατά πόσον τα στοιχεία αυτά είναι αληθινά και δεν «πειράχθηκαν» από τραπεζίτες που είχαν πρόσβαση στο σύστημα των τραπεζών τους κατά την κλειστή περίοδο. Ουσιαστικά, δεν θεωρούν απίθανο υπάλληλοι να προχωρούσαν σε εκροές καταθέσεων και μετά να αλλοίωσαν τα στοιχεία στο μηχανογραφικό σύστημα ώστε να μην εντοπιστούν οι συναλλαγές.

Φυσικά, περίεργο είναι και το γεγονός πως 64 συναλλαγές –ένας μικρός δηλαδή αριθμός τραπεζικών πράξεων– δεν έχουν προλάβει να εξεταστούν μέσα στον έναν χρόνο που έχει μεσολαβήσει ώστε να διαπιστωθεί αν στοιχειοθετείται δίωξη έναντι οποιουδήποτε υπεύθυνου.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» οι 24 πράξεις εξαγωγής συναλλάγματος έγιναν στην Τράπεζα Κύπρου, με τις 13 να γίνονται από συγκεκριμένη εταιρεία για συνολικό ποσό €1,5 εκατ., ενώ δεύτερη εταιρεία έβγαλε €3,5 εκατ. με μία μόνο συναλλαγή. Πέντε περιπτώσεις αφορούσαν πράξεις Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών και τρεις την JCC που διεκπεραιώνει συναλλαγές πιστωτικών καρτών. Τέλος δύο εξαγωγές συναλλάγματος ύψους €8,4 εκατ. αφορούσαν δύο εταιρείες καυσίμων.

ΛΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Από τις 40 πράξεις που έγιναν στη Λαϊκή οι 35 αφορούσαν τη JCC για ποσό που ξεπερνά τα €26 εκατ. Δύο πράξεις σχετίζονται με εταιρεία πετρελαιοειδών, ενώ εταιρεία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών μετέφερε €103.000 και φαρμακευτική εταιρεία €396.000. Τέλος, μεγάλη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τουριστικό τομέα μετέφερε στο εξωτερικό €1,5 εκατ. 

Να σημειωθεί πως στη Λαϊκή πραγματοποιήθηκαν άλλες 212 συναλλαγές μεταξύ 28-31 Μαρτίου 2013, δηλαδή όταν η Τράπεζα βρισκόταν σε μεταβατική περίοδο αφού βρισκόταν υπ’ ατμόν η ενσωμάτωσή της με την Κύπρου. Πρόκειται για συναλλαγές που έγιναν από ξενοδοχειακές μονάδες, ταξιδιωτικά γραφεία, φαρμακευτικές βιομηχανίες και εμπορικές εταιρείες, με τα εκάστοτε ποσά να μην ξεπερνούν ως επί το πλείστον τις €300.000.

Πηγή: newsit.com.cy

----> ΑΦΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΚΑΝΕ ΕΝΑ LIKE  ΕΔΩ ---ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <--- 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου