Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Πόντιση πλοίου στον Πρωταρά για τεχνητό ύφαλο

Στο πρακτικό μέρος εισέρχεται η υλοποίηση του σχεδιασμού τεχνητών υφάλων στις κυπριακές θάλασσες. 

Το πρώτο σκάφος βυθίζεται αύριο σε περιοχή του Πρωταρά, με συνεργασία του Τμήματος Αλιείας και του Δήμου Παραλιμνίου. Με την πόντιση του σκάφους «Νέμεσις ΙΙΙ», εγκαθιδρύεται παράλληλα η θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή με τεχνητούς υφάλους.

 Η εκδήλωση για πόντιση του πλοίου -από το οποίο ας σημειωθεί έχουν αφαιρεθεί όλα τα αντικείμενα που δυνατόν να προκαλέσουν θαλάσσια ρύπανση- θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 11 το πρωί στην περιοχή «Βρυσούδια», μπροστά από το ξενοδοχείο «Κουζαλής». Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται στην Κύπρο πόντιση σκάφους για τη δημιουργία τεχνητών υφάλων.

 Οι τεχνητοί ύφαλοι είναι κατασκευές, σκόπιμα τοποθετημένες στον θαλάσσιο πυθμένα, οι οποίες στοχεύουν στη μίμηση των ιδιοτήτων που παρέχει ένας φυσικός ύφαλος, όπως καταφύγιο, διατροφή, αναπαραγωγή, ανάπτυξη και αύξηση σε μέγεθος και αριθμό του πληθυσμού των έμβιων θαλάσσιων οργανισμών. 

Για την κατασκευή των τεχνητών υφάλων χρησιμοποιούνται διάφορα υλικά, όπως σκυρόδεμα, σίδερο, πυλός και ασβεστόλιθος. Εφόσον επιλεγούν τα κατάλληλα σχήματα και μεγέθη, πραγματοποιείται κατάλληλος σχεδιασμός των τεχνητών υφάλων και χωροθέτησή τους στον θαλάσσιο πυθμένα. 

Η υπερεκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων και της συνεπακόλουθης υπεραλίευσης είναι ο κύριος λόγος που επιβάλλεται η δημιουργία τεχνητών υφάλων. Πολλαπλά οφέλη Απώτερος σκοπός της δημιουργίας περιοχών όπου τοποθετούνται τεχνητοί ύφαλοι είναι η δημιουργία καταφυγίων ψαριών, η αύξηση των αλιευτικών αποθεμάτων και η μακροπρόθεσμη βελτίωση της αλιευτικής παραγωγής. 

Επιπρόσθετα, με τη δημιουργία τεχνητών υφάλων επιτυγχάνονται και άλλοι στόχοι, όπως η προστασία και ο εμπλουτισμός της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, η αναζωογόνηση υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων, η πραγματοποίηση επιστημονικών ερευνών, η ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία της θαλάσσιας ζωής, η προώθηση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αναψυχή του κοινού, καθώς και η προσέλκυση καταδυτικού τουρισμού. 

Το έργο της κατασκευής τεχνητών υφάλων συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας 2007-2013: «Επενδύοντας στην αειφόρο αλιεία». Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Γεωργίας αναμένεται σε μεταγενέστερο στάδιο να ποντιστούν ακόμη τρία πλοία σε θαλάσσιες περιοχές της Αγίας Νάπας, Λεμεσού και Πάφου. 

Source : http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου