Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Καταγγελίες για παγίδευση άγριων πτηνών από κυνηγούς

Εικοσι εννέα υποθέσεις κατήγγειλαν από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα τα μέλη της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας. 

Από τις υποθέσεις αυτές οι δύο αφορούσαν μεταφορά συναρμολογημένου ΔΟΚΟ εντός οχήματος κατά τη διάρκεια της νύκτας, οι οκτώ αφορούσαν πρόσωπα που κυνηγούσαν σε μη επιτρεπόμενες περιοχές κυνηγίου, οι δύο αφορούσαν πρόσωπα που κυνηγούσαν χωρίς να έχουν ανανεωμένη άδεια κυνηγίου και άλλες δεκαεφτά υποθέσεις αφορούσαν πρόσωπα που παγίδευαν άγρια πτηνά με τη χρήση δικτύων και ξόβεργων. Άλλες είκοσι μία υποθέσεις ρυθμίστηκαν με εξώδικα πρόστιμα.

Η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ενημερώνει τους κυνηγούς που εξορμούν για ορτύκια και τρυγόνια σε παράλιες περιοχές ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο “κάποιοι λιγοστοί ασυνείδητοι να προβαίνουν στον πυροβολισμό και θανάτωση προστατευόμενων άγριων πτηνών και σε μεμονωμένες περιπτώσεις ακόμα και αρπακτικών πτηνών”.

“Αυτή η ενέργεια εκτός του ότι είναι παράνομη δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε είδη που οι πληθυσμοί τους δεν είναι σε ασφαλή επίπεδα, αφού λειτουργεί συσσωρευτικά με άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, αμαυρώνει την εικόνα του Κύπριου κυνηγού στην κοινή γνώμη και παράλληλα προκαλεί σοβαρά προβλήματα στους νόμιμους κυνηγούς που μπορεί να βρίσκονται για κυνήγι, σε κοντινή απόσταση από αυτούς” αναφέρει η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, “εντός των τελευταίων 10 ημερών έχουν καταγγελθεί 2 πρόσωπα για πυροβολισμό 2 αρπακτικών πτηνών του είδους της αετογερακίνας (Buteo buteo) τα οποία πρόσωπα έχουν κατηγορηθεί γραπτώς και θα παρουσιαστούν αργότερα στο Δικαστήριο.

Η Υπηρεσία αναφέρει, επίσης, “ότι έχει παρατηρηθεί έξαρση της χρήσης συσκευών που εκπέμπουν κελαηδήματα άγριων πτηνών για την προσέλκυση ορτυκιών αλλά και χρήση δικτύων για τη σύλληψη τους”.

Η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας στην ανακοίνωσή της “τονίζει ότι αυτές οι μέθοδοι εκτός του ότι είναι παράνομοι, ουδεμία σχέση έχουν με το νόμιμο και ηθικό κυνήγι, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι το ορτύκι είναι ένα είδος το οποίο μειώνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και η χρησιμοποίηση αυτών των μεθόδων συμβάλλουν στην μη αειφόρο κάρπωση του, με αρνητικές επιπτώσεις στους πληθυσμούς του είδους”.

Προειδοποιεί, τέλος, ότι “θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους της, προς πρόληψη και πάταξη του πιο πάνω απαράδεκτου και παράνομου φαινομένου και υπενθυμίζει ότι οι ποινές που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία για θανάτωση ή / και κατοχή προστατευόμενου άγριου πτηνού είναι ιδιαίτερα αυστηρές (μέχρι €17,000 χρηματικό πρόστιμο ή / και μέχρι τρία χρόνια ποινή φυλάκισης). 

Πηγή: www.sigmalive.com

LIKE US ON FACEBOOK ΕΔΩ 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου