Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Η στρατιωτική θητεία θα μειωθεί «όταν και εφόσον…»



- «Είναι μέρος του προγράμματος διακυβέρνησης και θα υλοποιηθεί η μείωση της θητείας», σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας
- Σε καμία περίπτωση η μείωση δεν θα γίνει σε βάρος της επιχειρισιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς
- Εμφανής η προσπάθεια του Υπουργού να βάλει «άνω τελεία» γύρω από το όλο θέμα
- Εξάλλου πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η αναλογία Εθνοφρουρών με στρατιώτες των κατοχικών δυνάμενων είναι 1 προς 3,4.

Ήξεις αφήξεις οι τοποθετήσεις των αρμοδίων και ειδικότερα των Υπουργών Άμυνας, αναφορικά με τη μείωση της στρατιωτικής θητείας.

Το όλο θέμα με τη μείωση της στρατιωτικής θητείας κρατάει χρόνια. Κάποτε γίνονται ανακοινώσεις, δηλώσει κτλ επί του θέματος, καθαρά και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους. Άλλες φορές ίσως προσεγγίζεται πιο σοβαρά το θέμα ή τουλάχιστον οι προθέσεις είναι ενδεχομένως πιο ειλικρινείς.

Ωστόσο πέραν των μειώσεων της τάξεως του ενός μήνα που έχουν γίνει κατά καιρούς, δεν πήρε ποτέ σάρκα και οστά η ιδέα της σοβαρής μείωσης ακόμη και «κατά το ήμισυ». Και αυτό, επειδή τις περισσότερες φορές κατά τη μελέτη που γίνεται προκειμένου να πάρει μπρος το σχέδιο μείωσης της θητείας, διαπιστώνεται πως ένα τέτοιο μέτρο θα είναι «εις βάρος της επιχειρησιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφ. Πολίτης ο Υπουργός Άμυνας ερωτώμενος για το ζήτημα, τόνισε αφενός πως η μείωση, είναι δεδομένο πως θα γίνει μιας και «είναι μέρος του προγράμματος διακυβέρνησης», ωστόσο συνεχίζοντας είπε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί «σε βάρος της επιχειρησιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς».

Θέλοντας να βάλει μια «άνω τελεία» έστω προσωρινά, γύρω από το όλο θέμα, ο κ. Φωκαΐδης είπε πως «την επόμενη φορά που θα ακούσετε να μιλάμε συγκριμένα για αυτό το θέμα, θα είναι η στιγμή που θα ακούσετε και συγκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης».

Πάντως είναι ένα σοβαρό ζήτημα το πώς θα καταφέρει η κυβέρνηση να υλοποιήσει τη δέσμευση της που είναι και «μέρος του προγράμματος διακυβέρνησης», χωρίς αφενός να αποδυναμώσει την επιχειρησιακή ικανότητα της Εθνικής Φρουράς και γνωρίζοντας αφετέρου ότι όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, για κάθε ένα στρατιώτη της Εθνικής Φρουράς αναλογούν 3,4 στρατιώτες των κατοχικών δυνάμεων.

Πηγή: newsit.com.cy

LIKE US ON FACEBOOK ΕΔΩ 
FOLLOW US ON TWITTER ΕΔΩ
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου