Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Περιβαλλοντική καταστροφή συντελείται στα κατεχόμενα

Σε καταγγελία της κατοχικής Τουρκίας προέβη χθες ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, για το κατ' εξακολούθησιν έγκλημα εις βάρος του περιβάλλοντος της Κύπρου, καλώντας τη διεθνή και την ευρωπαϊκή κοινότητα να παρέμβουν αποφασιστικώς προς τερματισμό της συντελούμενης καταστροφής του περιβάλλοντος στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την άναρχη οικολογική και πολεοδομική ανάπτυξη και τις παράνομες λατομεύσεις μνημείων της φύσης, με χαρακτηριστική περίπτωση τον Πενταδάκτυλο.

«Είναι καθήκον μας, τόσο συλλογικά όσο και του καθενός χωριστά», δήλωσε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, με προ ημερησίας διατάξεως αναφορά του ο Πρόεδρος της Βουλής, «να υψώσουμε τη φωνή μας και να αναλάβουμε δράση». «Ως κοινοβούλιο», πρόσθεσε ο κ. Ομήρου, «στηρίζουμε νομοθετικά κάθε προσπάθεια για προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είναι άλλωστε χρέος της Πολιτείας να είναι η αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια της ανθρωπότητας για στροφή σε έναν πιο οικολογικό τρόπο ζωής. Είναι το χρέος μας προς τις γενιές του αύριον», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην «πολύ σημαντική», όπως είπε, ημέρα, την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που έχει ορισθεί από τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών να εορτάζεται στις 5 Ιουνίου ετησίως, ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι «η Κύπρος έχει ήδη από το 2003 προβεί στην κύρωση του Πρωτοκόλλου του Κιότο, που στοχεύει στον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου και έχει προχωρήσει στην υιοθέτηση και εφαρμογή πολλών πράσινων διεθνών Συμβάσεων και ευρωπαϊκών Οδηγιών σχετικών με την προστασία του περιβάλλοντος, συμβάλλοντας έτσι στην παγκόσμια προσπάθεια για νομική και έμπρακτη προστασία του περιβάλλοντος».

«Μία προσπάθεια», είπε, «που ξεκίνησε πριν σαράντα δύο έτη, με τη Διάσκεψη της Στοκχόλμης, η οποία αποτέλεσε το όχημα για την απαρχή μιας παγκόσμιας οργανωμένης προσπάθειας ευαισθητοποίησης του κοινού για τα περιβαλλοντικά θέματα».

Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε, επίσης, στις διασκέψεις του Ρίο το 1992 και του Γιοχάνεσμπουργκ το 2002, για να τονίσει πως «ο στόχος και φιλοσοφία των διασκέψεων ήταν όλοι, από τις κρατικές οντότητες μέχρι τον καθένα από εμάς, να συνδράμουμε σε μίαν παγκόσμια προσπάθεια, που στόχο έχει τη δημιουργία ενός υγιούς πλανήτη, μέσω μιας βιώσιμης, οικολογικής και αειφόρου ανάπτυξης, αλλάζοντας τον εξαιρετικά ρυπογόνο και καταστροφικό για το περιβάλλον τρόπο ζωής μας και προστατεύοντας τα φυσικά θεμέλια της ζωής».


- Source : http://www.philenews.com

---> ΑΦΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΚΑΝΕ ΕΝΑ LIKE  ΕΔΩ ---ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <--

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου