Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Προβληματισμός Προεδρικού για το Κυπριακό

Ποδαρικό με Κυπριακό στο πρώτο μέρος του, και περιουσίες στα κατεχόμενα στο δεύτερο, θα κάνει στην επίσημη πρώτη συνεδρία του για το 2014, το Εθνικό Συμβούλιο το οποίο θα συνέλθει υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας αλλά και της αρνητικής στάσης της Τουρκικής πλευράς στις προσπάθειες επανέναρξης του διαλόγου.

Με τον πήχη των προσδοκιών σε χαμηλό σημείο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ενώ θα ακούσει και τις απόψεις τους, για το πώς η ε/κ πλευρά θα πρέπει να προχωρήσει.

Παρά το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, από πλευράς προεδρικού, αυτό το οποίο τονίζεται εμφαντικά είναι ότι σε καμία περίπτωση η ε/κ πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να σταματήσει τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας συμφωνίας η οποία θα ξεκαθαρίζει την βάση των συνομιλιών.

Στο πνεύμα αυτό θα κινηθεί και η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναμένει και την επιστροφή του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, επιστροφή η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 13ης Ιανουαρίου.

Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου μετά την ενημέρωση και την κατάθεση απόψεων, θα αποφασίσουν από κοινού τα επόμενα βήματα που θα γίνουν από ε/κ πλευράς. Στο αρνητικό κλίμα που υπάρχει, ήλθαν να προστεθούν και οι δηλώσεις Έρογλου με τις οποίες απέρριψε τις προτάσεις της ε/κ πλευράς χωρίς να υποβάλει άλλες.

Στις ελεύθερες περιοχές εκτιμάται ότι ο τ/κ ηγέτης εκμεταλλευόμενος το ασταθές πολιτικό τοπίο στην Τουρκία, δεν ενημέρωσε την Άγκυρα προβάλλοντας τις γνωστές αδιάλλακτες θέσεις του.

Την ίδια ώρα η Λευκωσία φαίνεται να κρατά μικρό καλάθι και ενόψει της συνάντησης που θα έχει ο Νίκος Αναστασιάδης με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Το Κυπριακό θα είναι ένα από τα θέματα της ατζέντας των συνομιλιών στην οποία θα υπάρχουν και άλλα διμερή.

Source : www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου