Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Μολύνθηκε το 15% της πτηνοτροφίας της Κύπρου με ψευδοπανώλη

Το 15% της πτηνοτροφίας της Κύπρου έχει μολυνθεί από τον ιό της ψευδοπανώλης.


Τρεις εβδομάδες θα χρειαστούν οι τρεις πτηνοτροφικές μονάδες στο Μάμμαρι, που επλήγησαν, για να μπορέσουν να επαναρχίσουν την παραγωγή πουλερικών.

Το οικονομικό κόστος στις συγκεκριμένες μονάδες αναμένεται να ξεπεράσει τις 300 χιλιάδες ευρώ.

Χθες ολοκληρώθηκε η θανάτωση πουλερικών στις δύο μεγάλες φάρμες.

Υπό το φόβο εξάπλωσης της νόσου, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, δίδουν μάχη με το χρόνο, ώστε σήμερα να ολοκληρωθεί η διαδικασία θανάτωσης.

Εντός της ημέρα θα θανατωθούν τα τελευταία 15 χιλιάδες κοτόπουλα στη ζώνη επιτήρησης και θα ακολουθήσει η αποτέφρωση τους.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες για εντοπισμό της πηγής μόλυνσης. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε κατεχόμενη περιοχή κοντά στο Μάμμαρι υπάρχει τ/κ πτηνοτροφική μονάδα, η οποία δεν αποκλείεται να αποτελεί πηγή της μόλυνσης .

Το ενδεχόμενο διερευνάται μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

Δεν κινδυνεύει η ανθρώπινη υγεία από την ψευδοπανώλη διαβεβαιώνει ο Υπουργός Γεωργίας, Νίκος Κουγιάλης.

Συστήνει, ωστόσο, προσοχή και πιστή τήρηση των οδηγιών των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, υποδεικνύοντας ότι πρέπει να γίνονται διαρκώς απολυμάνσεις.

Το τελευταίο 48ωρο έχουν διενεργηθεί έλεγχοι σε όλη την ελεύθερη Κύπρο και δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα σε άλλες περιοχές.

Ο Υπουργός Γεωργίας δήλωσε ότι είναι σημαντικό να εντοπιστεί η πηγή της μόλυνσης, ώστε να καταστεί εφικτός ο περιορισμός του ιού και η αντιμετώπιση του στο μέλλον.

Το Υπουργείο Γεωργίας υπολογίζει σε 400 – 500 χιλιάδες ευρώ το ποσό των αποζημιώσεων, που θα κληθεί να καταβάλει το κράτος προς τους επηρεαζόμενους πτηνοτρόφους. - See more at: http://sigmalive.com/news/local/52045#sthash.c0cXE3tC.dpuf

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου