Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Άλλοι δανείζονταν, άλλοι πληρώνουν (εγώ κι εσύ...)

Τεράστιο πρόβλημα, τόσο στις τράπεζες όσο και στην κυπριακή οικονομία ευρύτερα, δημιουργούν οι 22 δανειολήπτες που χρωστούν στις τράπεζες 8 δις ευρώ.

Το σύνολο των δανειοληπτών επιβαρύνεται επιπλέον από τα 8 δις, αφού αυξάνονται τα δανειστικά επιτόκια.

Ουσιαστικά, λόγω του ότι οι «22» που χρωστούν 8 δις στις τράπεζες δεν τα πληρώνουν (εξυπηρετούν), οι τράπεζες χρεώνουν τους υπόλοιπους με ένα αυξημένο επιτόκιο ώστε να καλύψουν μέρος της ζημιάς.


Πώς διαμορφώνεται το κόστος των τραπεζών:

Καταθετικά επιτόκια
Από τον δανεισμό της τράπεζας από ELA και ΕΚΤ
Από τη ζημιά που προκύπτει από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
Ως εκ τούτου, η Τράπεζα συνυπολογίζει τα κόστη και ανάλογα διαμορφώνει τα δανειστικά επιτόκια για να καλύψει τις ανάγκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Τράπεζα Κύπρου, αυτό είναι το μοντέλο που ακολουθείται στις τράπεζες.

Τα 22 πρόσωπα που κατέχουν τα μη εξυπηρετούμενα επιβαρύνουν ουσιαστικά την οικονομία στο σύνολο της καθώς οι επιπτώσεις είναι αλυσιδωτές.

Yπό διαχείριση μεγάλος όμιλος εταιρειών

Στο μεταξύ, υπό διαχείριση θέτει μεγάλο όμιλο εταιρειών η Τράπεζα Κύπρου. Πρόκειται για έναν από τους «22», ο οποίος κατέχει μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Πρόκειται για μια λύση που προκρίνεται από την Τράπεζα όταν όλες οι υπόλοιπες προσπάθειες, όπως προσπάθεια για διακανονισμό ή αναδιάρθρωση, αποτύχουν.

Σύμφωνα με πηγές από την Τράπεζα Κύπρου, η λύση αυτή βρίσκεται στο τραπέζι και μπορεί να εφαρμοστεί για όλους του μεγαλο-οφειλέτες που δεν εξυπηρετούν τα δάνεια τους.

Πηγή: www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου