Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Εταιρείες που άντεξαν το 2013

Το 2013, υπήρξε η δυσκολότερη χρονιά για τη σύγχρονη ιστορία της κυπριακής οικονομίας μετά το 1974. Στη δίνη της κρίσης, πολλές εταιρείες έβαλαν λουκέτο, συρρικνώθηκαν, δέχθηκαν πιέσεις.

Ωστόσο, υπάρχουν και μερικές εταιρείες που κατάφεραν τα αποτελέσματα του 2013 να είναι καλύτερα από αυτά του 2012.

Αρκετές εισηγμένες ανακοίνωσαν θετικά profit warning σε σύγκριση με το 2012. Άλλες κερδοφόρα κι άλλες με μειωμένες ζημιές. Αυτό επιτεύχθηκε είτε μέσω βελτίωσης των εργασιών και μείωση του κόστους είτε μέσω κινήσεων απομόχλευσης.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ


Τα κέρδη που θα προκύψουν από τα χαρτοφυλάκιο επενδύσεων της Δήμητρας Επενδυτικής αναμένεται να υπερκαλύψουν τις ζημιές από το χαρτοφυλάκιο ακίνητα.
Ο εκ των νέων μεγαλομετόχων της Ελληνικής Τράπεζας, ανακοίνωσε πως για το 2013 θα καταγράψει κέρδη και κατά συνέπεια τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα από του 2012. Η επενδυτική έκλεισε το 2012 με ζημιά 3.4εκ. ευρώ.

PETROLINA


Η Petrolina αναμένει, με βάση τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα οικονομικά αποτελέσματα, το κέρδος για το δεύτερο εξάμηνο του 2013 να είναι αυξημένο σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του έτους. Επίσης, τα αποτελέσματα για ολόκληρο το 2013 αναμένεται να κυμανθούν σε ψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Κατά κύριο λόγο, σύμφωνα με την εταιρεία, το αυξημένο κέρδος συγκρινόμενο με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο του προηγούμενου έτους προκύπτει λόγω αυξημένου μεικτού κέρδους, μειωμένων λειτουργικών εξόδων και εξόδων χρηματοδότησης, καθώς και μη επαναλαμβανόμενων εισοδημάτων και εξόδων.

«Τα μη επαναλαμβανόμενα εισοδήματα και έξοδα που αναγνωρίστηκαν στα αποτελέσματα του έτους 2013 περιλαμβάνουν την απομείωση της επένδυσης ύψους €600χιλ. στην Petrolina Explorations Ltd, κέρδος ύψους €410χιλ. από την πώληση του 12,5% του μετοχικού κεφαλαίου της ΡΡΤ Aviation Services Ltd, καθώς και το κέρδος που προέκυψε από την ευκαιριακή εξαγορά (bargain purchase) της HAFCO ύψους €1,4εκ».

Το 2012, η εταιρεία έκλεισε το έτος με κέρδος 5.4εκ. ευρώ.

LOGICOM



Κατά το 2013, σε σύγκριση με το 2012, εμφανίζεται σημαντική αύξηση της Κερδοφορίας μετά τη Φορολογία κυρίως λόγω της Απομείωσης της Αξίας των Αξιογράφων Κεφαλαίου της Λαϊκής Τράπεζας η οποία είχε αναγνωρισθεί το 2012.

Το κέρδος της εταιρείας για το 2012 ήταν 2εκ. ευρώ.

TSOKKOS HOTELS



Καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με το 2012 αναμένει για το έτος που κλείνει η Tsokkos Hotels.
H βελτίωση των αποτελεσμάτων σύμφωνα με την εταιρεία, οφείλεται στην αύξηση των λειτουργικών κερδών και σε μη πραγματοποιηθέν συναλλαγματικό κέρδος στο τέλος του έτους σε σύγκριση με ζημιά την αντίστοιχη περίοδο του 2012.
Σημειώνεται επίσης, ότι το 2012 η εταιρεία είχε προβεί σε πλήρη απομείωση στην αξία των τραπεζικών μετοχών και ομολόγων, κάτι που επηρέασε σημαντικά τα τελικά αποτελέσματα.
13.2εκ. ήταν η ζημιά του 2012.

TOP KINISIS


Τα αποτελέσματα της Εταιρείας TOP KINISIS TRAVEL PUBLIC LTD για το οικονομικό έτος 2013, θα είναι βελτιωμένα σε σχέση με εκείνα του αντίστοιχου περσινού έτους και αναμένονται ότι θα παρουσιάσουν μειωμένες ζημιές.

Οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν στην βελτίωση του αποτελέσματος είναι η σημαντική μείωση των λειτουργικών εξόδων παρά την αισθητή μείωση του κύκλου εργασιών .
Η ζημιά της εταιρείας το 2012 ήταν 400χιλ. ευρώ.

SALAMIS TOURS



Η Salamis Tours (Holdings) Public Limited, ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα του Συγκροτήματος για το έτος 2013 αναμένεται να είναι σημαντικά βελτιωμένα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όπου το Συγκρότημα παρουσίασε ζημίες ύψους €3,3 εκατομμυρίων, και αναμένεται να είναι κερδοφόρα.

Η διαφοροποίηση οφείλεται στους πιο κάτω παράγοντες :
• Αύξηση στο μεικτό κέρδος λόγο βελτίωσης του ποσοστού μεικτού κέρδους, η οποία αντιστάθμισε τη μείωση των πωλήσεων

• Μείωση των εξόδων διαχείρισης και πωλήσεων

• Μείωση αποσβέσεων και εξόδων χρηματοδότησης

• Τα αποτελέσματα του έτους 2012 περιλαμβάνουν ζημία από πώληση πλοίου ύψους €1,3 εκατομμυρίων

CONSTANTINOU BROS



Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, με βάση τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα οικονομικά δεδομένα και με βάση τις προβλέψεις για τον τελευταίο μήνα του έτους, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα οικονομικά αποτελέσματα ολόκληρου του έτους 2013 θα παρουσιάσουν λιγότερη ζημιά από τα 11.4εκ. ευρώ του 2012.

MINEΡBA



Τα οικονομικά αποτελέσματα του Συγκροτήματος της Μινέρβα παρουσιάζονται βελτιωμένα σε σύγκριση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο και αυτό
οφείλεται τόσο στις ασφαλιστικές εργασίες όσο και στις χρηματοοικονομικές και επενδυτικές εργασίες.

Η ζημιά του 2012 ήταν 1.4εκ. ευρώ.

ΚΟΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ


Τα οικονομικά αποτελέσματα για το έτος που θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2013 αναμένεται να είναι βελτιωμένα σε σχέση αυτά της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην βελτίωση των αποτελεσμάτων από ασφαλιστικές εργασίες. Η ζημιά του 2012 ήταν 668χιλ. ευρώ.

ATLANTIC INSURANCE



Καλύτερα αποτελέσματα από τα κέρδη των 1.5εκ. ευρώ αναμένει για το 2012 η Atantic Insurance. Η βελτίωση οφείλεται στην αύξηση του κέρδους από ασφαλιστικές εργασίες λόγω μείωσης των απαιτήσεων.

CLARIDGE PUBLIC



Η Claridge Public Limited ανακοίνωσε ότι το Συγκρότημα θα πραγματοποιήσει ζημιά για το έτος 2013, η οποία αναμένεται να είναι μειωμένη σε σχέση με το 2012. Οι κύριοι λόγοι είναι οι ακόλουθοι:

1. Η μείωση της ζημιάς της πλήρως εξαρτημένης εταιρείας, Amathus Vacation Ownership Ltd, που η κύρια δραστηριότητα της είναι η ανάπτυξη και διάθεση ακινήτων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στη περσινή περίοδο ένας σημαντικός αριθμός ακινήτων πωλήθηκαν σε τιμές κάτω του κόστους, με σκοπό τη βελτίωση του κεφαλαίου κιίνησης της.
2. Η βελτίωση των αποτελεσμάτων της συνδεμένης εταιρείας Leisure Holdings S.A , ιδιοκτήτριας του Amathus Beach Rhodes λόγω αύξησης των εσόδων.
Η ζημιά της εταιρείας το 2013 ήταν 1.3εκ. ευρώ.


- Source : http://www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου