Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Ιατρική Σχολή στοπ; Κατηγορεί βουλευτές για λαϊκισμό ο Πρύτανης – Α. Θεμιστοκλέους: «Να αφήσει τα παραμύθια της Χαλιμάς»

-Άγρια κόντρα έχει ξεσπάσει με αφορμή πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, για αναστολή της δημιουργίας Ιατρικής Σχολής
-Θα έχουμε διπλάσια έσοδα από έξοδα, μόλις ολοκληρωθεί το έργο, ισχυρίζεται ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου
-Α. Θεμιστοκλέους: «Αντί να κοιτάξουμε πώς να σώσουμε τον τόπο, τάζουμε στο λαό λαγούς και πετραχήλια»
Από την μία η κυβέρνηση υποδεικνύει την ανάπτυξη και την δημιουργία έργων, ως την μόνη οδό, για αύξηση των εσόδων και απεγκλωβισμό από το Μνημόνιο και από την άλλη το κατεξοχήν κυβερνητικό κόμμα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, κατέθεσε δια του βουλευτή του Αντρέα Θεμιστοκλέους, πρόταση νόμου για παγοποίηση του κονδυλίου που αφορά τη δημιουργία Ιατρικής Σχολής.

Το παράδοξο, είναι ότι ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας επιθυμεί την έναρξη των εργασιών για την δημιουργία της σχολής τον Σεπτέμβριο του 2013.

Σε παρέμβαση του στην εκπομπή του MEGA, «Ενημέρωση Τώρα» ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός, όπως είπε, ότι κάποιοι προσπαθούν να σπρώξουν τον τόπο, σε κατευθύνσεις που δεν απέδωσαν στο παρελθόν.

Είναι απαράδεκτο, υποστήριξε, βουλευτές να ζητούν προϋπολογισμούς εκατομμυρίων ευρώ για άλλα έργα και ο προϋπολογισμός της Ιατρικής Σχολής, που υπολογίζεται στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για τα έτη 2013-2014 να θεωρείται απαγορευτικός.

Ο κύριος Χριστοφίδης, σημείωσε ότι με την ολοκλήρωση του έργου, το κόστος λειτουργίας της σχολής θα ανέρχεται στα 7 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και ήδη έχουν γίνει επαφές, για τη μεταφορά 100 αλλοδαπών φοιτητών από το Ντουμπάι, οι οποίοι θα καταβάλλουν δίδακτρα 25 χιλιάδες ευρώ ετησίως.

Μόνο από αυτή την κίνηση, τα κέρδη της Ιατρικής Σχολής, θα ανέρχονται στα 15 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος φοίτησης.
Όπως εξήγησε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, η δημιουργία της σχολής, παρουσιάζει και άλλα πλεονεκτήματα, όπως για παράδειγμα, η άντληση ευρωπαϊκών κονδυλίων από κοινοτικά προγράμματα, παρόμοια με το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», το οποίο προσφέρει 80 εκατομμύρια ευρώ για σκοπούς ανάπτυξης.

Ο κύριος Χριστοφίδης, κάλεσε τον ΔΗΣΥ, να αφήσει τους λαϊκισμούς, υποδεικνύοντας ότι παρέχεται η δυνατότητα, στην Κύπρο να λειτουργήσει ευρωπαϊκά προγράμματα, σε μία εποχή που απορροφούμε μόνο το 38% των κονδυλίων από ευρωπαϊκά ταμεία.

Σε παρέμβασή του στην εκπομπή, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αντρέας Θεμιστοκλέους, τα έβαλε με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα όσα ισχυρίζεται, είναι "παραμύθια της Χαλιμάς".
Δήλωσε ότι σε έξι χρόνια από σήμερα, το κόστος λειτουργίας της σχολής θα ανέρχεται στα 80 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και διερωτήθηκε, γιατί επί 8 και πλέον χρόνια το κόστος της σχολής, θεωρείτο απαγορευτικό, με αποτέλεσμα να αναστέλλεται συνεχώς η ίδρυσή της.

Χαρακτήρισε, τα όσα λέει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, ως ανακρίβειες και διερωτήθηκε, εάν επρόκειτο για ιδιωτική επιχείρηση, ποιος νουνεχής άνθρωπος θα επένδυε για τόσα χρόνια σε ένα έργο, με την προοπτική ότι θα έρθουν κάποιοι φοιτητές στην Κύπρο.

Ζήτησε από όσους υποστηρίζουν την δημιουργία Ιατρικής Σχολής να εξηγήσουν στον κόσμο πόσα θα κοστίσει και στον φορολογούμενο και κατέληξε «αντί να κοιτάξουμε πως θα σώσουμε τον τόπο, τάζουμε λαγούς και πετραχήλια στον κυπριακό λαό

ΠΗΓΗ: NEWSITCY

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου