Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Νέα συνταγή για 20% μείωση στα ενοίκια


Μετά την διαπίστωση ότι η πρόταση του ΑΚΕΛ, για μείωση των ενοικίων, είναι αντισυνταγματική, τα κόμματα επιχειρούν να βρουν εναλλακτικές που θα καθιστούν εφικτή την δια νόμου μείωση των ενοικίων. 






Αλχημείες επιχειρούν τα κόμματα στην πρόταση του ΑΚΕΛ, η οποία δεν μπορεί, ως έχει να υλοποιηθεί, καθώς προσκρούσει σε πρόνοιες του συντάγματος.

Η πρόταση εμβολιάστηκε με νέες πρόνοιες, οι οποίες περιλαμβάνουν μείωση των ενοικίων στο 20% αντί 25%, ενώ αφαιρέθηκε τα υποστατικά για οικιστικούς σκοπούς.


Παράλληλα θα δοθούν κίνητρα για προστασία των «καλών ενοικιαστών» , ενώ για ενοικιαστές που καθυστερούν να καταβάλουν ενοίκια για διάστημα δύο μηνών, δεν θα ισχύει η εφαρμογή του μέτρου αυτού.

Επίσης θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ενδεχόμενες μειώσεις ενοικίων που έγιναν τους τελευταίους 18 μήνες και το ποσοστό της μείωσης να συμψηφίζεται στη μείωση του ενοικίου.

Το μέτρο της μείωσης των ενοικίων θα είναι προσωρινή και θα έχει ισχύ, ένα μόνο χρόνο.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφερε ότι η πρόταση νόμου είναι αντισυνταγματική γιατί επιχειρεί με δυσανάλογο τρόπο τον περιορισμό του δικαιώματος της περιουσίας.

Σημείωσε ότι ο περί ενοικιοστάσιου νόμου περιλαμβάνει επαχθείς περιορισμούς, επισημαίνοντας ότι η γενική μείωση ξεφεύγει το μέτρο της αναλογικότητας, ενώ συνέστησε σε όσους επιθυμούν μείωση των ενοικίων να απευθύνονται στο δικαστήριο.

Από την πλευρά της Νομικής Υπηρεσίας, αναφέρθηκε ότι τα δεδομένα το 1974 όταν μειώθηκαν τα ενοίκια ήταν διαφορετικά, τονίζοντας ότι τώρα θύματα της οικονομικής κρίσης είναι τόσο οι ιδιόκτητες όσο και οι ενοικιαστές.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσία θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο υπάρχει επέμβαση στην ελευθερία των συμβάσεων, υπογραμμίζοντας ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα κρίνει τελικώς την αντισυνταγματικότητα του νόμου.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου ανέφερε ότι θα κατατεθεί πρόταση στο υπουργικό Συμβούλιο για παγοποίηση των ενοικίων στις βιομηχανικές περιοχές.

Την ερχόμενη Πέμπτη τα κόμματα αναμένεται να καταθέσουν τις προτάσεις τους στις επιτροπές για να καθοριστεί η τελική μορφή της πρότασης για να οδηγηθεί στην ολομέλεια.

Πηγή: Newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου