Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

29 πιθανές περιπτώσεις ξεπλύματος

Περίπου 29 πιθανές ύποπτες συναλλαγές τους τελευταίους 12 μήνες, εντοπίζει η Deloitte Ιταλίας στον έλεγχο που διενήργησε από κοινού με τη Moneyval για το θέμα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Από αυτές τα συναλλαγές αναφέρει η Deloitte, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, καμία δεν αναφέρθηκε από τις τράπεζες.



Με βάση τα συμπεράσματα της Moneyval και της Deloitte όπως συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση που ετοιμάστηκε και παρουσιάστηκε στο Eurogroup εντοπίζονται κάποια κενά στον έλεγχο που κάνουν οι τράπεζες και στη διαδικασία που ακολουθείται.

Αναφέρεται για παράδειγμα πως για το 70% των πιο περίπλοκων ιδιοκτησιακών καθεστώτων υπάρχουν nominee shareholders και κατά μέσο όρο τρεις ενδιάμεσοι δικηγόροι. Σημειώνεται πως η πραγματική ταυτότητα του ιδιοκτήτη αναγνωρίζεται από ανεξάρτητη πηγή μόνο στο 9% των περιπτώσεων.

Σημειώνεται επίσης πως για το 27% των 180 μεγαλύτερων καταθετών υπάρχουν ανακριβείς πληροφορίες για τον πελάτη και τον τελικό δικαιούχο. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους δανειολήπτες είναι 11%.

Η έρευνα της Deloitte την οποία δημοσίευσε το υπουργείο Οικονομικών της Φινλανδίας μιλά για ελλιπείς διαδικασίες στην καταγραφή των επιχειρηματικών προφίλ των πελατών των τραπεζών με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να αντιληφθούν τον σκοπό κάποιων λογαριασμών, να διασαφηνίσουν το οικονομικό προφίλ του πελάτη  και να αξιολογήσουν το επίπεδο των συναλλαγών.

Η έρευνα έγινε σε 390 πελάτες τραπεζών εκ των οποίων οι 180 μεγαλύτεροι καταθέτες και οι 90 μεγαλύτεροι δανειζόμενοι ενώ οι υπόλοιποι επιλέγηκαν τυχαία από τα έξι τραπεζικά ιδρύματα με καταθέσεις πέραν των 2δις ευρώ. Οι κορυφαίοι δανειζόμενοι απαριθμούν συνολικά δάνεια 16δις ευρώ ή πέραν του 15% των συνολικών δανείων. Οι κορυφαίοι καταθέτες απαριθμούν ποσό πέραν των 8δις ευρώ ή σχεδόν το 10% των συνολικών καταθέσεων στο σύστημα, αναφέρει η έκθεση.

Πηγή: Sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου