Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

«Εφ' όλης της ύλης» ο Α. Κυπριανού από τα κρατητήρια για στήριξη Ζαννέτου - Ολομέτωπη επίθεση σε κυβέρνηση, αντιπολίτευση και δικαστικούς

- Επίθεση κατά πάντων εξαπέλυσε από τα κρατητήρια Λεμεσού ο Άντρος Κυπριανού όπου επισκέφτηκε τον κ. Ζαννέτο
- Δεν μένει τελικά στα λόγια το ΑΚΕΛ, προχωρεί κανονικά στην αντεπίθεση
- Το ΑΚΕΛ περνά στην αντεπίθεση, εξαπολύοντας μύδρους κατά της κυβέρνησης, κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και των δικαστικών χειρισμών στην υπόθεση CYTA-Δρομολαξιά
- "Δεν θέλουμε το κουκούλωμα, αλλά πρόκειται για πολιτική σκευωρία"
- Στόχος η λαϊκή αντίσταση που εκφράζεται πολιτικά από το ΑΚΕΛ, έναντι των αντιλαϊκών πολιτικών που θα έρθουν

Ο κ. Κυπριανού κληθείς να σχολιάσεις την κατάθεση έφεσης που έχουν ασκήσει οι κρατούμενοι για την υπόθεση Δρομολαξιάς και οι οποίοι ισχυρίζονται ότι κίνητρα της δίωξής τους είναι πολιτικά, ο κ. Κυπριανού δήλωσε: "Νομίζω αυτό θα αποδειχθεί στο ανώτατο δικαστήριο δεν θα μπω στις νομικές πτυχές του ζητήματος, θα πω απλώς ότι είναι πεποίθηση μας, ότι υπάρχει σκευωρία ενάντια στους συγκεκριμένους συντρόφους, και ότι νομικά θα αποδειχθεί πως όλα αυτά που λέγονται δεν έχουν καμία απολύτως βάση. Να κάνουν υπομονή και θα επαναλάβω ότι όλοι αυτοί που έχουν στήσει αυτή την σκευωρία θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου, εάν και εφόσον δεν τεκμηριώσουν αυτά τα οποία έχουν χρησιμοποιήσει για να διασύρουν ευυπόληπτος ανθρώπους."

Σε ερώτηση που τέθηκε για το αν πρόκειται να κληθεί το ανώτατο να αποφανθεί για το κατά πόσον είναι πολιτική η δίωξη ή όχι, ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι το ανώτατο θα αποφασίσει για το κατά πόσο δικαιολογείται ή όχι η κράτηση τους…

Στην συνέχεια ο κ. Κυπριανού απάντησε για το αν η πολιτική σκευωρία που το ΑΚΕΛ υποστηρίζει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη αποτελεί προσχεδιασμένο σχέδιο λέγοντας ότι δεν είναι μόνο το ΑΚΕΛ το οποίο κάνει λόγο για πολιτική σκευωρία, "όποιος λογικός άνθρωπος ακούσει τις λεπτομέρειες των καταθέσεων οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί για τη σύλληψη των στελεχών του ΑΚΕΛ, νομίζω αβίαστα καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα και όσοι ήταν το απόγευμα της Πέμπτης στο δικαστήριο έχουν καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα, ότι δεν δικαιολογείτο η κράτηση αυτών των ανθρώπων."

Συμπλήρωσε δε ότι δεν επιθυμεί να υπεισέλθει σε νομικά ζητήματα, επαναλαμβάνοντας, ότι η τοποθέτησή του είναι πολιτική. "Από ποιους εξυφαίνεται η σκευωρία κάμετε υπομονή και θα πούμε πολύ περισσότερα εάν και εφόσον χρειαστεί."

Ερωτώμενος για το αν η σκευωρία εξυφάνθηκε από την κυβέρνηση ή από το κυβερνών κόμμα, ο κ. Κυπριανού εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση σε όλο το πολιτικό φάσμα του τόπου, κατηγορώντας τα κυβερνώντα κόμματα και την κυβέρνηση για συντονισμένη προσπάθεια σπίλωσης του ΑΚΕΛ, τους τελευταίους 8 μήνες και πέρα από την υπόθεση της Δρομολαξιάς. "Θα πω το εξής σε ότι αφορά το ρόλο της κυβέρνησης και των κυβερνώντων κομμάτων, ότι επιχείρησαν όχι μόνο τους τελευταίους 8 μήνες που είναι στην κυβέρνηση ο Νίκος ο Αναστασιάδης, αλλά και προηγουμένως να αποδυναμώσουν το ΑΚΕΛ και να το απαξιώσουν στη συνείδηση του κυπριακού λαού, το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν πώς να δημιουργήσουν δεδομένα και να κερδίσουν την εξουσία."

Στην συνέχεια αναφέρθηκε ο κ. Κυπριανού σε ένα κατ' αυτόν "τρανταχτό παράδειγμα", τις εργασίες της διερευνητικής επιτροπής για την οικονομία. "Όλοι και ο Υπουργός Δικαιοσύνης έλεγαν μετά από το πόρισμα το ενδιάμεσο το οποίο εξέδωσε η επιτροπή πως δεν υπήρχε λόγος ύπαρξης παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση επέμενε να τη διατηρήσει μέχρι τέλους και να δημοσιοποίησει το πόρισμα μιας παράνομης επιτροπής και το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξήςτο έπραξαν αυτό για πολιτικούς λόγους;" Ο σκοπός κατά τον κ. Κυπριανού είναι να απαξιωθεί ακόμα περισσότερο το ΑΚΕΛ στη συνείδηση της κοινής γνώμης, καθώς υπήρχε προηγούμενη γνώση για το ποιο θα ήταν το περιεχόμενο του πορίσματος που θα εξέδιδαν οι συγκεκριμένοι δικαστές.

Ο κ. Κυπριανού συνέχισε λέγοντας: "Εάν πούμε στους Ευρωπαίους ότι ζητήσαμε από 3 δικαστικούς να κρίνουν πολιτικά τα πολιτικά κόμματα, τον τέως και τον νυν πρόεδρο θα γελούν μαζί μας. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά τα πράγματα διότι αυτή ήταν η δουλειά που τους ανατέθηκε να κρίνουν πολιτικά 3 δικαστικοί το σύνολο του πολιτικού κόσμου στην Κύπρο, και επαναλαμβάνω και σημειώνω πως δεν είναι σοβαρά αυτά τα πράγματα."

Ξεκαθάρισε ακόμα, αναφερόμενος σε μερίδα δημοσιογράφων, ότι ενώ σέβεται πλήρως το δικαίωμα του να γράφουν ο, τι θέλουν, δεν μπορεί να προσπαθούν να παραδίδουν μαθήματα στο ΑΚΕΛ, "λες και είμαστε μωρά του δημοτικού που δεν ξέρουμε τι να πούμε." Απαντώντας σε αυτή την μερίδα των δημοσιογράφων ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ ουδέποτε απαίτησε και ουδέποτε δεν θ' απαιτήσει κουκούλωμα της όποιας υπόθεσης. "Εκείνοι που τεκμηριωμένα έχουν χρηματιστεί όποιοι και να είναι αυτοί εμείς λέμε ότι πρέπει να κινηθεί η δικαιοσύνη ενάντια τους και να υποστούν τις συνέπειες της. Άνθρωποι όμως που δεν έχουν τίποτε να κάνουν με αυτή την υπόθεση δεν έχουν τίποτε σε βάρος τους δεν μπορούν να διώκονται για να εξυπηρετηθούν σκοπιμότητες."

Απαντώντας στα περί σκευωρίας ώστε να πληγεί το ΑΚΕΛ, και για το ποιός πιστεύει ότι είναι ο στόχος αυτής της προσπάθειας, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι αυτή την στιγμή το πρώτο και κύριο ζήτημα που απασχολεί την Κύπρο είναι
η οικονομία. "Η κυβέρνηση καταβάλει μια προσπάθεια να πει ότι σταθεροποιείται η κατάσταση στην οικονομία, ότι μπήκαμε σε μια πορεία πάρα πολύ καλή. Οι οίκοι αξιολόγησης Μoody's είπαν πριν λίγες ημέρες πως κάθε άλλο παρά έτσι έχουν τα πράγματα... Η ύφεση αντί 12,4 που υπολογίζεται να είναι για το 2013-2014 θα πάει στο 18,4 αυτό σημαίνει κλείσιμο επιχειρήσεων κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας περεταίρω συρρίκνωση των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, περαιτέρω περικοπές στον τομέα της υγείας της παιδείας, της κοινωνικής μέριμνας, περαιτέρω ιδιωτικοποίησης περεταίρω αρνητικές συνέπειες σε βάρος του λαού". Αφήνοντας το υπονοούμενο ο κ. Κυπριανού ότι σε αυτές τις οικονομικές μεθοδεύσεις και πρακτικές είναι το ΑΚΕΛ το οποίο αντιστέκεται με κάποιους να θέλουν να το αποδυναμώσουν. "Για μας είναι πλέον πολύ προφανές."

Το δεύτερο ζήτημα για τον κ. Κυπριανού είναι και το Κυπριακό... "και θα πρέπει να κατανοήσουν οι πάντες ότι το ΑΚΕΛ είναι ένα πολιτικό κόμμα με πολύ βαθιές ρίζες σε αυτό τον τόπο, δεν θα το ξεριζώσουν έτσι εύκολα δεν θα το γονατίσουν όσο και να προσπαθούν μπορεί να περάσει μια δύσκολη κρίσιμη φάση, αλλά πάντοτε το ΑΚΕΛ βρίσκει τη δύναμη να ξεπερνά τις δυσκολίες και τα προβλήματα και να ενισχύεται ακόμη περισσότερο και αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να δώσω σε όλες τις κατευθύνσεις."

Σε ερώτηση για το ποιοι θεσμοί είναι κατάλληλοι για να αποφανθούν για την κατάντια της οικονομίας, δεδομένης της ακαταλληλότητας των δικαστικών να αποφανθούν και να κρίνουν τον πολιτικό κόσμο της Κύπρου, την οποία επικαλείται το ΑΚΕΛ, και μάλιστα την στιγμή που η κοινωνία πιστεύει ότι για την κατάντια της οικονομίας προκύπτουν και πολιτικές ευθύνες, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η απάντηση βρίσκεται στον ίδιο τον λαό, μέσω των εκλογικών διαδικασιών.
"Οι δικαστικές αποδίδουν τις ποινικές και δικαστικές ευθύνες όχι τις πολιτικές ευθύνες και ξεκαθάρισε αυτή η επιτροπή ότι δεν μπορεί να ασχοληθεί με τις ποινικές και αστικές ευθύνες, δεν είχε λόγο ύπαρξης δηλαδή, η ίδια το είπε αυτό το πράγμα και ενώ η κυβέρνηση έλεγε πως δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης της συγκριμένης επιτροπής και πολλοί έγκριτοι νομικοί είπαν το ίδιο πράγμα, αποφάσισε το Υπουργικό συμβούλιο να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις εργασίες της και να δώσει το πόρισμα στη δημοσιότητα."

Το "Γιατί" είναι ένα ερώτημα το οποίο θα πρέπει να απαντηθεί πειστικά... "[καθώς] η Γενική Εισαγγελία , ενώ είχε αποφασίσει με τα συγκεκριμένα δεδομένα της υπόθεσης να παραπέμψουν τον κύριο Λίλλη στο κακουργιοδικείο όταν μετά από περίπου 10 καταθέσεις έφτασε στο σημείο να ικανοποιήσει τους ανακριτές να τους δώσει εκείνο που ήθελαν, και είναι ξεκάθαρη η δήλωση του ότι υποσχέθηκα ότι θα συνεργαστώ μαζί σας εάν με αφήσετε ελεύθερο, έτσι ξεκινά η κατάθεση του."

Συμπλήρωσε ο κ. Κυπριανού μάλιστα ότι "Όταν λοιπόν τους έδωσε εκείνο το οποίο ήθελαν, αποφάσισαν και είναι μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους το αναγνωρίζω να τον παραπέμψουν στο επαρχιακό δικαστήριο της Λάρνακας, όπου είναι προφανώς ποιο ήπιες οι ποινές εάν και εφόσον τιμωρηθεί. Το μυαλό του κάθε ανθρώπου νομίζω αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά, αυτό λέμε και εμείς ότι κάτι δεν πάει καλά."

Source : http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου